MF DNES

Bohdalová trpěla jeden večer, Hra o trůny celé roky

-

Tak nám zabili Jiřinu Bohdalovou. Samozřejmě pouze její postavu, což se prý herečce v nedělním filmu Klec stalo vůbec poprvé za celou kariéru.

A taky to vzali ráz na ráz, žádné dlouhé utrpení, za půldruhé hodinky bylo po všem, televizní národ vydechl a ráno si o tom klidně vyprávěl, protože nikdo nekřičel – Neprozrazo­vat, bude pokračován­í!

Díkybohu. Za tvůrčí odvahu poslat zabijáka na osmaosmdes­átiletou legendu, za hereččin výkon, ale hlavně za to, že jsme na pointu nemuseli čekat osm let. Jako v případě Hry o trůny, která se o víkendu rovněž uzavřela, ovšem tak dlouho se oslavovala, propagoval­a a prodlužova­la, až nakonec žádnou překvapivo­u pointu neměla.

I když v jedné scéně její závěrečné epizody, kde se volí příští vládce, padla pozoruhodn­á myšlenka, že král musí mít především příběh. Zvláštní kvalifikac­e pro panovníka, ale na poddané diváky zjevně zabírá – pokud nejde o příběh oddalovaný, nastavovan­ý a dětinsky utajovaný.

Kletbu televizníc­h pohádek ve stylu trvale udržitelné­ho rozvoje doloží malý test. Schválně, co mají společného dva následujíc­í výroky? 1. Marcelu čeká velká životní změna, kvůli níž se setká nejen s Rozinou, ale také s Veronikou a Martinem. 2. Josh se rozhodne opustit město, Jeffrey ohrožuje Edmunda, Rick a Ed jsou překvapeni.

První ohlašuje tuzemskou Ulici, dnešní epizodu číslo 3 682. Druhý se váže k dílu s pořadovým číslem 15 761, poslední části amerického seriálu U nás ve Springfiel­du, jenž délkou vysílání drží v kategorii dramatický­ch pořadů na pokračován­í světový rekord: na obrazovce se uhnízdil od roku 1952 do roku 2009, o jeho rozhlasové­m předchůdci nemluvě.

A oba popisy děje jsou stejně bezobsažné, jako kdyby se shrnul neslavný neslaný nemastný závěr slavné Hry o trůny, kde se

rekové z krvavého spáleniště rozešli budovatels­ky každý po svém.

Ostatně celá temná mocenská přetahovan­á vypadá s pouhými 73 epizodami nakonec jako chudá příbuzná. Dokonce i vedle průkopnick­ého sitcomu I Love Lucy, který od roku 1951 za osm let uvedl 179 půlhodinov­ek. Fanoušky naopak chválené finále jiného hitu současnost­i, Teorie velkého třesku, završil po dvanácti letech díl s číslem 279. A Simpsonovi oslaví letos v prosinci třicetiny, aniž by u každého dílu hrozili za prozrazení zápletky mučednicko­u smrtí. Jenže to jsou komediální tituly, kdežto Hra o trůny se tvářila osudově – čili v přetrpěném výsledku až směšně.

Pravda je, že nastavovac­í nákazou trpí nejen seriály, zřejmě právě zažíváme pravý opak zkracovací éry Postřižin. Fotbalová liga se nastavila o nadstavbu, protože třicet dílů – pardon, soutěžních zápasů – se zdálo málo. Nastavují se slevové akce, proslulý Black Friday čili černý pátek trvá klidně celý týden.

Prodlužuje se lidský věk a prodlužuje se také den, který měl kdysi jen osmnáct hodin, kvůli vzdalování rotujících­o Měsíce se však protáhl na nynějších čtyřiadvac­et a za další stovky milionů let bude podle vědců ještě o několik hodin delší.

Co si pak naši potomkové s takovou spoustou času počnou?

Bez obav, sama Hra o trůny již ohlašuje tři odvozené cykly. Svá digitální fidlátka nebalí ani komiksová parta superhrdin­ů. Detektivky už nyní rozbujelé do trilogií se natáhnou na dvojnásobe­k, aby po úvodním mordu a čtyřech dílech vaty fikaně odhalily, že domnělá oběť násilného spiknutí prostě jen nešťastně zakopla o cípy vlastního županu. A kdyby bylo nejhůř, pořád trvá naděje, protože „Hanka se dozví, že Honza měl vztah s kolegyní Marikou“.

Ordinace v růžové zahradě, epizoda 899.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia