MF DNES

Lhal o příjmech a nepřiměřen­ě se zadlužil

Prošel jsem insolvencí

-

Miloš žil spokojeným životem, byl státní zaměstnane­c, měl svou rodinu, kamarády, koníčky. Možná to s přáteli trochu přehnal, protože jednou přišel zase později domů, měl kufry přede dveřmi a klíč nefungoval. Následoval rozvod, vyrovnání s manželkou a výživné, které pořádně zamávalo s jeho rozpočtem.

Pak si našel nájem a novou partnerku, měl více času na kamarády a koníčky, ale to vše

něco stálo. Před výplatou byl na dně. V bance vymeteno, kontokoren­t na maximu a karty už nedávaly co předtím. Zkusil internet, když to jde i v práci.

První půjčky byly i se skenem pracovní smlouvy a mzdové pásky, pak už v tom uměl chodit. Nikdo netušil, že Miloš žije na dluh. Možná ani on sám to tak nevnímal. Bylo špatně a teď je líp. Žil naplno, bavil se a jezdil, akce střídala akci. Nová přítelkyně vyžadovala servis přiměřený její úrovni – tak přišly další dluhy, tentokrát u kamarádů.

Poradci tomu říkají dluhová spirála. A Miloš se v ní točil pořádně, jeho dluhy narůstaly a věřitelé brunátněli. Upomínky házel do koše, sem tam nějakou vytáhl a zaplatil část. Kamarády, kteří moc tlačili, odstřihl. Z platu 25 tisíc korun čistého mu zůstávalo sotva na rohlík. Odstěhoval se k přítelkyni, kde přispíval na polovinu nájmu. Informace o dluzích se k němu ani nedostaly, komu však neušly, byli vyšetřovat­elé. Úvěrový podvod mu podrazil nohy. Jízda skončila. Teď má na krku nejen exekuce, ale i trestný čin s velmi nepříjemno­u sazbou. Nezbývá, než se prodejem všeho dostupného majetku vyrovnat s poškozeným­i věřiteli a zbytek splácet, byť exekučně.

Příběh klienta Poradny

při finanční tísni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia