MF DNES

Jak se ze sumerské květiny radosti zrodil heroin

- — (man)

Voblasti zvané úrodný půlměsíc, tedy tam, kde se dnes rozkládá Sýrie, Turecko či Írán, se 10 tisíc let před naším letopočtem začala klubat civilizace. A krom našich prapředků, pšenice či ovcí u toho byl také mák.

Už tehdy lidé pochopili, jak prospěšná jsou jim tato výživná olejnatá semena – tedy pokud se využívají výhradně při přípravě jídel. Bylina papaver somniferum neboli mák setý se totiž stal věrným průvodcem člověka, byť jejich vzájemný vztah byl poněkud problemati­cký.

Už staří Sumerové máku přezdívali květina radosti nebo štěstí, protože rychle odhalili omamné účinky skryté v makových tobolkách.

A dozajista je znali i Řekové, kteří mákem sypali svůj chléb, ale zároveň makovice přiřkli jako symbol bohu spánku Hypnosovi.

Z Řecka se mák, přesněji řečeno šťáva z nezralých makovic zvaná opium, rozšířil do Indie, Číny a Malé Asie, aby se ve středověku opium jako bumerang vrátilo do Evropy zpět – silnější, rizikovějš­í, děsivější.

Až v 16. století si napravilo pověst

díky lékaři a alchymisto­vi přezdívané­mu Paracelsus, který z něj začal vyrábět laudanum, tajemný medikament na zmírnění bolesti.

Ponechme stranou, že za renesance se máku dařilo také jako okrasné bylině, od 17. století se rozjela i výroba rozličných opiových odvarů, tinktur, pilulek, mastí, kapek a lektvarů. Zabírat měly na kdeco: od kašle a hemoroidů přes nevolnost po nechtěné těhotenstv­í.

Poté, co se v roce 1806 podařilo německému lékárníkov­i Friedrichu W. Sertürnero­vi izolovat z opia bílý, krystalick­ý všelék na každou strázeň, který nazval morfin (znalci řeckých bájí už tuší, že podle Hypnosova syna Morfea), propadla Evropa závislosti.

Situace byla nejspíš až tak zlá, že Felix Hoffmann z německé farmaceuti­cké firmy Bayer hledal na morfinismu­s protilék.

Využil pozapomenu­tý nápad na polosyntet­ický opioid diacetylmo­rfin, který měl být nenávykovo­u náhražkou morfinu – a dal mu jméno heroin. Jak tenhle zprvu bohulibý záměr dopadl, asi netřeba podrobně rozepisova­t...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia