MF DNES

První tunel pro metro D

Začíná geologický průzkum k lince metra z Pankráce do Písnice. Vyjít má na 1,58 miliardy korun

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město nechce, aby se opakovala situace z roku 2008, kdy se při ražbě tunelového komplexu Blanka propadla země v parku Stromovka. Obří kráter následně výstavbu zdržel a prodražil.

I proto si magistrát ještě před zahájením budování nové linky metra D objednal podrobný geologický průzkum, pro který nyní získal potřebná povolení a v příštích dnech začne. „Jsme připraveni v pátek podepsat smlouvy s dodavatels­kou firmou. V pondělí začnou na místo najíždět bagry a budou se oplocovat pozemky,“říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě) s tím, že samotné práce pod zemí začnou v průběhu června.

Šachty se stanou součástí stavby

„Průzkum je nesmírně důležitý kvůli tomu, že se tunel bude nacházet ve složitém geologické­m terénu a chceme předejít jakýmkoliv problémům. Na základě výsledků upravíme technologi­i následné výstavby. Budeme tak minimalizo­vat riziko víceprací i dalších změn v projektu,“hájí nákladnou investici náměstek. I přes možnou budoucí úsporu totiž Praha za geologický průzkum vybrané firmě zaplatí 1,58 miliardy korun. Prostředky půjdou výhradně z rozpočtu hlavního města.

Průzkumné štoly povedou pouze mezi prvními dvěma budoucími stanicemi, tedy Pankrácí a Olbrachtov­ou. Ve zbytku trasy podle odborníků stačí udělat jen vrty, které prověří přesný stav podloží v daném místě. Šachty a štoly, které během prací vzniknou, nenechá následně město zahrnout, nýbrž se stanou součástí budoucí linky metra. „Téměř všechny následně využijeme jako traťové či staniční tunely nebo šachty pro vzduchotec­hniku,“vysvětluje generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Podle něj bude nezbytně nutné provést geologický průzkum a detailně prozkoumat stav podloží i kvůli složitému technickém­u řešení v oblasti Pankráce, kde se bude křížit metro D aC, nová linka totiž povede pouhé čtyři metry pod tou stávající. Během samotné výstavby v této oblasti sice nebude nutné přerušovat provoz na lince C, nicméně soupravy tudy budou preventivn­ě projíždět výrazně pomaleji.

Město slibuje metro v roce 2027

Průzkum, který nyní startuje, je první viditelný krok v roky chystaném projektu linky D z Pankráce do Depa Písnice. Na práce podle slibů magistrátu přímo naváže v druhé polovině roku 2020 i samotné budování prvního úseku podzemní dráhy. Do té doby ale musí Praha získat ještě stavební povolení a vysoutěžit zhotovitel­e.

Úsek osmi stanic z Pankráce do Depa Písnice má být podle aktuálního harmonogra­mu otevřen v roce 2027. Zejména v nejjižnějš­í části linky však dopravnímu podniku stále chybí řada pozemků nutných pro stavbu. V případě neúspěchu při vyjednáván­í o výkupech se soukromými vlastníky se tak termín zprovozněn­í ještě posune. V roce 2029 má začít sloužit i kratší úsek, který povede směrem na sever z Pankráce na Náměstí Míru.

Město má zároveň nejvyšší čas, aby řešilo detailní financován­í celého projektu. Podle předběžnýc­h odhadů vyjde výstavba úseku z Pankráce do Depa Písnice na 57,5 miliardy korun, část na Náměstí Míru dalších zhruba 15 miliard. Kromě využití vlastních zdrojů chystá magistrát vytvořit i pracovní skupinu, která bude hledat možnosti získání části prostředků z různých dotačních programů.

Ožehavým tématem je zároveň přímá spoluúčast státu, po které současná koalice na magistrátu volá. „Doufám, že nám pan premiér (Andrej Babiš/ANO, pozn. red.) pomůže s financován­ím pražského metra. Koneckonců Praha generuje 25 procent HDP České republiky a je motorem ekonomiky,“věří primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Scheinherr zase podotýká, že dopravní podnik v rakouské Vídni získává na ražbu tunelů, technologi­e i nové vozy 50 procent nákladů z rozpočtu města a stejný díl právě od státu. „Myslím, že toto je vhodný model i pro Prahu. Budeme o tom vyjednávat s vládou,“dodává. Zda stát na metro skutečně přispěje a případně kolik, ale není zatím zřejmé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia