MF DNES

Nové řidiče nemá kdo zkoušet. Chybí komisaři

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Na termín zkoušky pro absolventy autoškol se v Praze čeká i 40 dnů, zákonná lhůta je přitom jen 15 dnů. Absolventi kurzů, kteří neprojdou zkouškou napoprvé, se mohou dostat do situace, kdy budou muset cel

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Potíže hrozí v metropoli každému, kdo nyní absolvuje autoškolu. Od zahájení zkoušky z pravidel provozu na silničních komunikací totiž začne běžet půlroční lhůta, během které by měli absolventi složit závěrečné zkoušky, jejich teoreticko­u i praktickou část. Jenže 30 až 40 dnů z této lhůty zabere čekání na potřebný termín zkoušky. Za nedodržení patnáctide­nní lhůty dané zákonem přitom magistrátu žádné sankce nehrozí.

Problém je v tom, že magistrát má aktuálně jen 16 komisařů, kteří mohou absolventy kurzů zkoušet. MF DNES to potvrdil asistent primátorov­a náměstka pro dopravu Ondřej Baláž. O kritické situaci pro zájemce o řidičský průkaz informoval server iDNES.cz už v létě 2017. Média o problému psala také loni, kdy bylo k dispozici 22 zkušebních komisařů. Od té doby se situace ještě zhoršila.

„V současnost­i je k dispozici 16 komisařů pro zkoušky v autoškole z celkových 22 tabulkovýc­h míst: jeden je dlouhodobě nemocný, jeden bude skládat profesní zkoušky, jeden je na dovolené a tři jsou na povinném školení,“uvedl Baláž.

Předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný poukazuje na to, že komisaři musejí každoročně absolvovat školení internátní formou organizova­né pouze v Pardubicíc­h. Začínají dvouměsíčn­ím kurzem, kterým na začátku kariéry získají kvalifikac­i, potom každý rok absolvují zhruba týdenní školení a po pěti letech opakují stejnou zkoušku jako na začátku. „Přitom za tu práci berou jen tabulkový plat,“říká Horázný.

Každé školení ubírá možné termíny zkoušek. „Jen to každoroční týdenní školení je z neznámého důvodu o dva dny delší, než předepisuj­e směrnice EU a samotná vyhláška,“dodává Horázný a vypočítává, že když na dva dny vypadne z práce 22 komisařů, kteří by mohli vyzkoušet denně 10 lidí, dělá to 440 nevyzkouše­ných žáků za rok.

Systém zatěžují také reparáty

Ročně magistrát zkouší 16 tisíc studentů. Zkoušky se skládají z oddělené teoretické a praktické části. Testy se provádějí po skupinkách, ale nabírají nové žáky dál a dál, i když pro ně nemají zajištěný termín zkoušek. My máme zkoušky naplánovan­é dopředu, za měsíc máme troje nebo čtvery,“řekla MF DNES Iva Crkvová, jednatelka z Autoškoly Crkva.

Tím, že je omezený počet žáků, který je možné vyzkoušet, přitom autoškoly přicházejí o byznys a například Autoškola Crkva zcela vyřadila z nabídky rychlokurz­y, které byly pro firmu nejvíce lukrativní.

Oslovení odborníci se shodují, že problém s autoškolam­i je sezonní záležitost­í. Jaro a léto je totiž více exponované i kvůli tomu, že jde o sezonu, kdy je zvýšený zájem nejen o řídičské průkazy pro osobní automobily, ale také jde o sezonu, kdy je větší zájem o řidičáky na motorku.

Jak se vyhnout problémům

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia