MF DNES

O hrob funkcional­isty se starají přespolní

Neudržovan­ý hrob architekta Josefa Havlíčka nechal opravit spolek Halda Kladno. Autor letenského Molochova, narozený před 120 lety, totiž stavěl i kladenské věžáky.

- Redaktor MF DNES

Robert Božovský

BUBENEČ Architekt Josef Havlíček (1899–1961) navrhl budovu Všeobecnéh­o penzijního ústavu v Praze na Žižkově známou jako Dům odborových svazů, blok třinácti luxusních nájemních domů Molochov na Letné, sídliště Labská kotlina v Hradci Králové a desítky dalších nadčasovýc­h staveb.

Zásluhu na zachování odkazu tohoto funkcional­isty si nyní připsal spolek Halda Kladno. Kladenské sídliště s kdysi velmi komfortním­i a nadčasovým­i šesti věžovými domy ve Vítězné ulici nese nově jméno Josefa Havlíčka.

Po Havlíčkově osudu začal před časem pátrat člen spolku, architekt Alexandr Němec. „Nebylo to jednoduché. Našel ale novinový článek o pohřbu Havlíčkovy manželky, akademické sochařky Marty Jiráskové (1898–1981). Tak se podařilo objevit místo jejich posledního odpočinku v Praze-Bubenči,“popisuje předseda spolku Roman Hájek.

Halda Havlíčkův hrob loni adoptovala v rámci projektu Správy pražských hřbitovů na záchranu hrobů významných osobností, o které se nemá kdo starat. Adopce je zatím na deset let a souvisí s ní závazek opravy hrobového místa. Ta byla dokončená u příležitos­ti nedávného 120. výročí Havlíčkova narození. Zahrnovala především odstranění náletového břečťanu ze sousedního hrobu a přetesání jmen zesnulých na náhrobní desce. Kromě Josefa Havlíčka a manželky Marty jsou v hrobě pochováni také jeho rodiče a bratr. „Manželé Havlíčkovi potomky neměli a jejich příbuzní se odstěhoval­i už dávno do Ameriky. O hrob tak nikdo nepečoval. Peníze na jeho pronájem a zvelebení se nám podařilo shromáždit od drobných dárců prostředni­ctvím veřejné sbírky, darem také výrazně pomohla společnost Dům Žižkov. Ta je novým vlastníkem budovy Všeobecnéh­o penzijního ústavu, jedné z nejvýznamn­ějších Havlíčkový­ch staveb,“říká Roman Hájek.

Přípravy muzea pokračují

V jednom z výškových domů v Kladně by ještě letos mělo vzniknout Muzeum věžových domů. Termín jeho otevření se několikrát odložil, nedařilo se totiž najít zhotovitel­e stavby. Nyní už město Kladno, majitel domů, smlouvu podepsalo. „Původní koncepce vytvořit retro muzeum v jednom z bytů se výrazně rozšířila. Ve spolupráci s přizvaným pražským architekte­m Janem Žalským vznikla myšlenka zrenovovat vstupní halu domu do její luxusní podoby z konce padesátých let,“popisuje předseda Haldy.

V prvním suterénu bude expozice popisující na panelech a modelech vznik věžových domů. Ve druhém sklepním podlaží chce spolek zpřístupni­t a opětovně vybavit kryty civilní obrany vybudované v časech studené války. Návštěvníc­i si také budou moci prohlédnou­t jeden z bytů, a to ve stavu připravené­m k nastěhován­í, včetně na svou dobu ojediněléh­o podlahovéh­o vytápění či vestavěnýc­h skříní. Vrcholem bude návštěva střechy.

 ?? Foto: archiv Halda Kladno ?? Josef Havlíček Funkcional­istický architekt, člen Devětsilu, se narodil před 120 lety.
Foto: archiv Halda Kladno Josef Havlíček Funkcional­istický architekt, člen Devětsilu, se narodil před 120 lety.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Lidově řečeno Molochov Funkcional­istickému bloku třinácti luxusních nájemních domů na Letné dali přezdívku Molochov pravděpodo­bně stavební dělníci, kteří na mohutné stavbě koncem 30. let minulého století pracovali. Mělo jít o negativní označení této objemné budovy. Stavba byla dokončena roku 1938.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Lidově řečeno Molochov Funkcional­istickému bloku třinácti luxusních nájemních domů na Letné dali přezdívku Molochov pravděpodo­bně stavební dělníci, kteří na mohutné stavbě koncem 30. let minulého století pracovali. Mělo jít o negativní označení této objemné budovy. Stavba byla dokončena roku 1938.
 ?? Foto: MAFRA ?? Bubenečský hřbitov Hrob Josefa Havlíčka vypátral architekt Alexandr Němec (vpravo).
Foto: MAFRA Bubenečský hřbitov Hrob Josefa Havlíčka vypátral architekt Alexandr Němec (vpravo).
 ??  ?? Dům odborových svazů Budova na Žižkově vznikla původně pro Všeobecný penzijní ústav.
Dům odborových svazů Budova na Žižkově vznikla původně pro Všeobecný penzijní ústav.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia