MF DNES

Když dvoření v baru překročí únosnou mez

Barmani či ochranka se mají naučit, jak poslat sexuální loudily domů Personál několika klubů projde školením, kde se naučí, jak citlivě řešit situaci, když se například návštěvnic­e nedokážou zbavit urputného nápadníka. V metropoli vzniká síť podniků, kter

- Redaktor MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Dvě ženy čekají v baru na pití, když k nim přistoupí muž, který s nimi začne flirtovat. Zpočátku je milý, po chvíli spíš otravný a nakonec oplzlý, když jedné z dam začne sahat na pozadí. Na výhrady reaguje slovy, že šlo jen o vtip, a přestože jej ženy důrazně požádají, aby se vzdálil, pokračuje v pokusech o sblížení. Příběh končí v lepším případě tím, že si obě přítomné vezmou v šatně bundy a odejdou jinam. V horším případě spěchají rovnou domů, protože se necítí v bezpečí.

Popsaná situace je sice smyšlená, nemálo žen ale něco podobného v pražských barech a klubech zažívá. Aby se nejen ony mohly cítit lépe, vzniká nyní v hlavním městě projekt Respekt je sexy, který se zaměřuje na řešení sexuálního obtěžování v klubech. „Chceme vytvořit síť klubů, barů, jednoduše míst, kam se lidé chodí bavit, která netolerují obtěžování,“přibližuje Johanna Nejedlová ze spolku Konsent, který se věnuje prevenci znásilnění a sexuálního obtěžování.

Není to flirtovací policie

V rámci projektu budou školit personál, aby věděl, jak citlivě reagovat v situacích, kdy jej návštěvnic­e či návštěvníc­i podniku požádají o pomoc. Případně aby barmani či členové ochranky sami rozpoznali situaci, která některému z hostů není příjemná. „Nechceme ale, aby to byla flirtovací policie, která bude hlídat, zda se lidé seznamují tak, jak by si přáli,“dodává Nejedlová s tím, že cílem rozhodně není, aby v daných klubech muži už nikdy nepozvali ženu na skleničku.

V zapojených barech by nicméně měli přítomní vědět, že sexuální obtěžování v těchto místech vedení netoleruje, a že pokud se tak stane, obtěžované (a obtěžovaní) vědí, na koho se mohou v případě nepříjemno­stí obrátit. Koncept jako takový již několik let funguje například v Londýně, Berlíně či Tel Avivu.

V Praze se projekt rozjíždí od 1. června. Nápad má i podporu hlavního města Prahy. „V tuto chvíli řešíme, jakým způsobem bychom byli my jako magistrát schopní finančně tento projekt podpořit,“vysvětluje noční starosta Jan Štern, který má na starost noční život metropole.

„Je to jeden z projektů, které zapadají do konceptu safer clubbing neboli zvýšení pocitu bezpečnost­i v rámci nočního života,“dodává.

Do pilotního projektu se zapojuje zatím jen několik pražských klubů, mezi nimi Swim u Václavskéh­o náměstí, dále Patra a Ankali ve Vršovicích či akce Prague Pride, s dalšími zatím organizáto­rky jednají. „Majitelé podniků, kteří jsou většinou muži, s tím nemají sami zkušenosti a zároveň si toho moc nevšímají, protože to pro ně není téma, a lidé se na ně neobracejí, protože nevědí, že mají tu možnost,“domnívá se Nejedlová, proč některé kluby mají pocit, že jich se tento problém netýká.

Překročení hranic

„Doufám, že u nás k sexuálnímu obtěžování docházet nebude, ale je dobře, že budou všichni vědět, že tady bude bezpečné prostředí, a když se něco stane a k něčemu dojde, budou mít za kým jít,“vysvětluje Matěj Halaš, spolumajit­el pražského klubu Swim, proč se podnik k projektu připojil. Choulostiv­é situace tam řeší ochranka.

„V minulosti jsme tyto situace vždy rozumně vyřešili, ale je možné, že informace o tom, že k něčemu podobnému došlo, se k našim ochrankářů­m nedostaly, protože návštěvníc­i nevěděli, že za námi mohou vůbec s něčím takovým přijít,“domnívá se.

Otázkou v tomto případě zůstává, jak sexuální obtěžování popsat a definovat. „Úplně nelze vytyčit jasné hranice toho, co to sexuální obtěžování je, protože každý máme hranici někde jinde,“připouští Nejedlová a dodává, že muži často považují za sexuální obtěžování něco jiného než ženy.

V projektu jde proto mimo jiné o to, aby lidé mezi sebou komunikova­li. „Myslíme, že není takový problém, když někdo překročí hranice ve chvíli, kdy vnímá toho druhého,“dodává a vysvětluje, že je v takovém případě klíčové, aby daná osoba následně respektova­la sdělení, že její jednání bylo za hranou.

Úplně nelze vytyčit jasné hranice toho, co to sexuální obtěžování je, protože každý máme hranici někde jinde.

 ??  ?? Do baru s respektem Praha patří mezi města, která jsou svým nočním životem známá. Aby byla zábava také bezpečná, zapojují se některé podniky do projektu Respekt je sexy. Personál projde školením, jak pomoci hostům, kteří si stěžují na sexuální obtěžování. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
Do baru s respektem Praha patří mezi města, která jsou svým nočním životem známá. Aby byla zábava také bezpečná, zapojují se některé podniky do projektu Respekt je sexy. Personál projde školením, jak pomoci hostům, kteří si stěžují na sexuální obtěžování. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia