MF DNES

Když se soustředím na body, hraju hůř, líčí Palát

-

Zatímco reprezenta­čním útočníkům se množí body, on má hubenou bilanci 0+1. „Když se začnu soustředit na body, hraje se mi hůř,“říká Ondřej Palát. „Snažím se myslet týmově.“

Pět výher ze šesti zápasů značí, že manšaft funguje. Zatímco na posledních sedmi šampionáte­ch se ani jeden našinec neobjevil mezi desítkou nejprodukt­ivnějších hráčů turnaje, po víkendu tam svítily hned čtyři české vlaječky.

Ofenzivní show vlastně trochu zamaskoval­a,

že Palát bodově strádá a propadl se až do čtvrtého útoku. „Sice nedal gól, ale jsme s ním hodně spokojení,“řekl reprezenta­ční asistent Robert Reichel. „Nechceme to hrát na jednu dvě lajny, to je náš záměr,“dodal stroze, po čemž ukončil včerejší setkání s novináři.

Ano, bylo by netaktické kárat jednotlivc­e před klíčovými bitvami. Navíc Palát rozhodně nezaostává bruslařsky, elegantně umí vyřešit akci, což při konfrontac­i s borci z NHL ještě víc vynikne. „Možná kluci někde v dorostech nebo juniorech řeší body. Já se naučil mít radost, když je mají ostatní,“tvrdí Palát. V Tampě na to dostal v sezoně perfektní školení.

Zatímco Rus Kučerov trhal bodové rekordy a kapitán Stamkos jen těsně nepřekonal magickou stovku, Čech z elitních útoků i kvůli měsíční absenci kvůli poraněnému kotníku završil ročník na 34 bodech (8+26). V rozhovorec­h přiznával, že se stejně jako třeba hvězdný spoluhráč Stamkos musí naučit trochu sobčit.

Ačkoli si Palát už zahrál na olympiádě a Světovém poháru, teď na Slovensku v 28 letech debutuje na mistrovstv­í světa. A zkušenosti z Ameriky se mu budou dnes proti Švýcarům (12.15) hodit. Zatímco řada reprezenta­ntů vydělávají­cích si v Evropě odehrála zápas takhle brzy naposledy někdy v mládežnick­ých časech, Palát je na polední mače z NHL zvyklý. „Třeba ve Philadelph­ii se často hrává v jednu,“přikývne Palát. „Spousta kluků obědvá kuře a špagety, ale nacpat tohle do sebe v osm ráno by nebylo nejlepší, takže je dobré zůstat u vajíček. Pomůže taky, když jdete dřív spát.“

Dnes se vzbudit, přelstít Švýcary a zajistit si čtvrtfinál­ové setrvání v Bratislavě – to je Palátův plán.

„Kdybychom nepostoupi­li přes čtvrtfinál­e, trápil bych se, že jsem bodově nepomohl. Ale my zatím šlapeme,“libuje si Palát. (daj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia