MF DNES

Merci, Jaro! Doma neviditeln­ý, ve Francii milovaný

- Reportér MF DNES

Jan Palička

vět a opustit fotbalovou scénu. Závěrečné utkání francouzsk­é ligy se totiž hraje v Caen, pak už zřejmě nic dalšího nebude. Konec kariéry se blíží. I to Plašilovi došlo, když poslouchal narvanou tribunu, jak opakuje chytlavý popěvek: „Jaró Plažil! Jaró Plažil! Jaró, Jaró, Jaró Plažil!“

Plašil byl zvyklý, že jeho jméno zní ve francouzšt­ině trochu jinak, ale komu by to vadilo, když v zemi žijete prakticky celý fotbalový život. Od sedmnácti do sedmatřice­ti – s krátkou odbočkou do Itálie a Španělska.

Slzy nešly zastavit. Ani sílu mluvit nakonec neměl: „Děkuju vám všem. Velký dík. Velký velký dík,“pravil a mikrofon odevzdal.

Plašil nikdy nebyl mužem velkých slov. Čeští fanoušci ho vlastně nikdy moc nepřijali. Neznali ho, zdál se jim trochu podivínský. I ten jeho výrazný francouzsk­ý akcent vadil. Přitom univerzáln­í záložník byl extrémně důležitým členem zlaté generace, trenér Brückner poznal, co se v něm skrývá za poklad. Na hřišti uměl zareagovat přesně podle plánů i instinktiv­ně. Skvěle četl hru, byl spolehlivý, zastavoval brejky a zároveň pomáhal útoku. Pravda, ke střelám se nehrnul, zato dokázal zahrávat rohové kopy z obou stran jinou nohou. V tom byl světový unikát. Nepoznali byste, jestli má lepší pravačku, nebo levačku.

S reprezenta­cí zažil pět velkých turnajů a jen tři hráči v historii nasbírali víc startů. Tomáš Rosický, Karel Poborský a rekordman Petr Čech. Plašil se tak nějak nenápadně zastavil na obdivuhodn­ém čísle 103.

Nenápadná měla být i rozlučka s Girondins, kde strávil deset let. V Bordeaux však vymysleli, že budou váženého českého pomocníka sledovat kamerou. Vypravili se do jeho bytu a viděli maličkou síň slávy. Těch pár trofejí, které získal. Zjistili, že na domácí derniéru pozval rodiče a dohromady si poprosil o 22 lístků pro nejbližší. Kamera byla i v autě, když jel Plašil na zápas, nebo na taktické poradě, což většinou bývá zapovězené. Tentokrát ne, vše povoleno. Kvůli Jarovi z Opočna.

Zatímco v Česku mu fanoušci zatleskali málokdy a musel se cítit přehlížený, Francie ho velmi respektova­la. Proto tolik nedělní slávy.

Trenér Paulo Sousa hecoval tým slovy „Musíme vyhrát pro Jara!“a brankář Costil přenechal kamarádovi duhovou kapitánsko­u pásku. „Tohle gesto mě zasáhlo,“vyznal se Plašil. Jen ten výsledek nedopadl. Bordeaux prohrálo s Remeší 0:1: „To je prostě fotbal.“

Plašilovi končí smlouva, a pokud nezmění názor, měl by v klubu zůstat v jiné roli.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Loučení Hradec, Monako, Osasuna, Catania, Bordeaux a nejspíš konec.
Foto: Profimedia.cz Loučení Hradec, Monako, Osasuna, Catania, Bordeaux a nejspíš konec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia