MF DNES

JAK SE ZBAVIT DLUHU

Nedělejte chyby, nebo vám insolvenci zruší. Na co si dát pozor.

-

1 Napíšete špatně žádost

V praxi je to tak, že vy sami žádost nesepisuje­te. Učinit tak mohou jen advokáti, exekutoři, insolvenčn­í správci, notáři či ministerst­vem akreditova­né organizace – jejich seznam naleznete na webu sako.justice.cz. Tady je vlastně jediná možnost, jak uděláte chybu, za kterou ani sami nemůžete. Když si špatně vyberete partnera, žádost bude mít věcné či formální vady, soud ji odmítne a vy budete muset žádat znovu.

Na co si dát při výběru pozor? Perfektní může být stejně tak advokát jako neziskovka. Záleží hlavně na zkušenoste­ch. Buďte ostražití, když o sobě zpracovate­l na webu tvrdí, že má stoprocent­ní úspěšnost. Ptejte se, z kolika případů celkem a z kolika za poslední rok… Pokud byly tři, opravdu to o žádné velké zkušenosti nesvědčí, i když v procentním vyjádření to zní dobře.

Na internetu je spousta společnost­í, které nejsou advokátní kanceláří ani ministerst­vem akreditova­né, přesto však zpracování oddlužovac­í žádosti za poplatek nabízejí. Zaštiťují se tím, že dokument podepíše advokát. Vy tím však ztrácíte výhodu na obou stranách: na rozdíl od většiny akreditova­ných neziskovýc­h organizací (ve kterých také pracují lidé s právním vzděláním) to nebude zadarmo. A v porovnání s advokátem to bude dražší (z poplatku bude placen i zprostředk­ovatel). Navíc pro advokáta budete skutečně jen podpisem ve zprostředk­ované agendě – nejspíš ho ani neuvidíte. Jak by pak mohl individuál­ně řešit vaši situaci a dělat vše pro klientův prospěch?

Nepočítejt­e také s tím, že co je dražší, je automatick­y i kvalitnějš­í.

2

Odkloníte majetek

Tohle napadne spoustu lidí. Mají jistý životní standard – bydlí ve svém, jezdí slušným autem, používají dobrou techniku a třeba vlastní i léta budovanou sbírku známek… Na mnohé z těch věcí si půjčili. A najednou jsou tu i dluhy. Vznikly třeba kvůli snížení příjmů po úrazu či ztrátě zaměstnání… Východiske­m ze situace je pro ně oddlužení. Jenže o rodinnou zahradu přijít nechtějí. A o auto také ne. Ještě před žádostí o oddlužení se tak rozhodnou majetek darovat blízkým lidem, aby o něj vlastně nepřišli.

Mějte na paměti, že insolvenčn­í správce má po podání žádosti povinnost sepsat a prověřit váš majetek. A také nahlédnout do katastrů a registrů s dotazem, zda jste v poslední době nějak nemanipulo­vali se svým jměním. A má možnost zneplatnit případné kupní či darovací smlouvy – běžně rok dozadu, v případě příbuzensk­ých kontraktů tři roky a při podezření na podvod dokonce pět let. A o pokus o podvod nejspíš půjde, pokud už jste v době transakce měli dluhy a majetek se snažili ukrýt před věřiteli.

3

Vyděláváte načerno

Teoreticky člověku stačí vydělat nejméně 9 698 korun čistého a může se oddlužovat. 7 520 korun je nezabavite­lná částka, 1 089 korun dostane insolvenčn­í správce a minimálně dalších 1 089 je třeba rozdělit mezi věřitele. Když někdo vydělá od 1. června víc, dostanou víc věřitelé, jemu zůstane stejně. Mnozí dlužníci se proto domlouvají s tím, kdo je za práci platí, aby jim část peněz dal „na ruku“.

Pokud se něco takového dozví in solvenční správce, musí o tom po dat zprávu soudu a ten s nejvyšš pravděpodo­bností insolvenci zru ší. A dlužník je tam, kde byl na za čátku, jen s dopočítaný­mi úroky a penále původních dluhů.

4

Nevezmete dobrou práci

Mohli byste pracovat za 40 000 ko run, ale museli byste dojíždět 30 ki lometrů. Takže raději vezmete za městnání v místě, ale to vyděláte jen polovinu peněz. Je to tak v po řádku? Může být a nemusí. Insol venční správce Michal Žižlavský vy světluje: „Dlužník musí využít tako vou příležitos­t k výdělku, kterou po něm lze spravedliv­ě požado vat.“A spravedliv­ě požadovat do jíždění u svobodného muže v mís tě, kde funguje hromadná dopra va, lze docela snadno. Ale třeba u samoživite­lky, která se navíc stará o svou invalidní matku, nemá řidič ské oprávnění a v okolí jezdí mini mum autobusů… To už by se nej spíš posuzovalo mírněji.

Vždy bude záležet na individuál ním zhodnocení situace, různí in solvenční správci a soudy mohou obdobné okolnosti zhodnotit ji nak.

Samozřejmě, kdo je líný a prác se pod různými záminkami vyhý bá, se může spolehnout, že mu in solvence nevyjde. Pokud totiž insol venčnímu správci přestanou cho dit peníze úplně nebo se částka sníží, bude muset řešit, co se děje. „Jde o novou agendu, postupy zatím nejsou ujas něné, mnoho ukáže soud ní praxe. Ale rozhodně ne bude možné nechat něko ho pět let platit minimum a pak mu říct, že oddluže ním neprošel,“říká Micha Žižlavský.

„Dlužníci musí vynaložit veškeré úsilí, které je od nich možné spravedliv­ě požadovat, k uhrazení závazků. To se bude obzvlášť zkoumat, když dlužník na konci pětiletého období nesplatí ani 30 procent svých dluhů.“

David Šmejkal, Poradna při finanční tísni

„Pokud insolvenčn­í správce zjistí u dlužníka nepoctivý přístup, musí to oznámit soudu, který může rozhodnout o tom, že povolené oddlužení zruší.“Michal Žižlavský insolvenčn­í správce

5

Uděláte nové dluhy

Pokud je člověk v insolvenci, nedá se počítat s tím, že by mu někdo půjčil další peníze – úvě rové společnost­i mají povinnost si ověřovat klientovu finančn kondici. Dluhy však mohou vznik nout i jinak – když někdo neplat nájemné, za elektřinu, telefon, po vinné ručení… Pokud v průběhu in solvence udělá dlužník další finanč ní průšvih, od exekuce ho nic ne ochrání. A současně přijde také o insolvenčn­í pardon. Snížení výdajů je v době insolven ce nutnost – vyplatí se prověřit všechny pravidelné platby a srazit je na minimum či zrušit (pojištění, platby za telefon, internet…). A sa mozřejmě šetřit, kde se dá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia