MF DNES

Nový gang: Mohamedovi válečníci

Stovky policistů při zátahu proti gangu založenému migranty z Iráku.

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička

ESSEN Proč by teď nemohli mít iráčtí motorkáři zločinecký gang zrovna v Německu, že...

Stovky těžce vyzbrojený­ch německých policistů ho včera rozháněly a provedly desítky razií, protože gang provozuje pašování lidí, obchoduje s narkotiky a zbraněmi, kromě toho dodává falešné doklady nejrůznějš­ího druhu od pasů až po jazyková potvrzení.

Členové si říkají Mohamedovi válečníci, ale oficiálně se jejich skupina jmenuje Salam 313, česky Mír 313. To číslo znamená počet společníků, kteří budou doprovázet Mahdího, muslimskou obdobu křesťanské­ho Spasitele, až sestoupí na zem a krátce před soudným dnem zavede konečně víru a spravedlno­st.

Gang vedou iráčtí šíité a nezákonnou činností si nevyděláva­jí jen na motorky a kožené bundy: finančně podporují i své bratry doma v Iráku, kteří slouží v ozbrojenýc­h šíitských milicích.

Podle iráckého online magazínu Frbiu. com založili gang, který je jakousi muslimskou kopií Hells Angels, Iráčané, kteří do Německa přišli během uprchlické krize v roce 2015. Gang ale uvádí, že zárodek vznikl o dva roky dřív. Má pobočky rovněž v Nizozemsku, Francii, Rakousku, Švédsku a Finsku. Před dvěma roky měl už 700 až 800 „Mohamedový­ch válečníků“.

Na internetu mají videa, na nichž říkají, že mezi nimi jsou členové z Albánie, Ruska, Německa, Turecka, Libanonu či Sýrie.

Jedno z nich, které je k nalezení na serveru YouTube, začíná dost podobně jako upoutávka na skupinu z Eurovize: vyšlehnou plameny, rozpadnou se na jiskry a z nich se vynoří holubice, což je sice paradoxní znak pro gang, ale Mohamedovi válečníci to tak jednoduše mají.

Ale tak divné to zase není. Gang se považuje za odnož milicí iráckého šíitského politika Muktady Sadra, jednoho z nejmocnějš­ích mužů země, jenž svého času zle zatápěl Američanům. Ve znaku má taky holubici, ovšem za ní temnou postavu s nepostrada­telným kalašnikov­em.

Na videu dusá moderní arabská hudba, mercedesy, bavoráky a spousta motorek. A nařvaní drsňáci, nakrátko ostříhaní muži s pažemi jako dřevorubci, černými brýlemi a tvrdými pohledy.

„Salam alejkum,“pozdraví zdvořile šéf a oznámí, že nechtějí dovážet domácí problémy do Evropy a chtějí se držet mimo zločin. Ale to video je dva roky staré a hoši zřejmě přitvrdili. Očividně si to myslí aspoň německá policie.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Salam 313 Irácký motorkářsk­ý gang na snímcích z facebookov­ých profilů jeho členů.
Foto: archiv Salam 313 Irácký motorkářsk­ý gang na snímcích z facebookov­ých profilů jeho členů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia