MF DNES

Plýtvání potravinam­i. Ne vše prošlé je zkažené

Průměrný obyvatel Česka vyhodí podle odhadů okolo 40 kilogramů potravin ročně

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

PRAHA Odhadem až 800 tisíc tun potravin ročně končí v tuzemských popelnicíc­h a poté na skládkách či ve spalovnách. Lidé přitom vyhazují i jídlo, které zdaleka nemá život za sebou. Jedním z problémů je různé označování doby spotřeby potravin.

Zatímco zboží s prošlou dobou minimální trvanlivos­ti obchodníci mohou prodávat i po uvedeném datu, to s označením „spotřebujt­e do“ne. Zákazníci přitom označení leckdy chápou špatně. „Z výzkumu vychází, že tři čtvrtiny lidí správně interpretu­jí pojem ‚spotřebujt­e do‘, ale mnohem méně jich rozumí významu minimální trvanlivos­ti. Chtěli bychom zvýšit povědomí o rozdílu a rádi bychom do toho zapojili obchodní řetězce,“uvádí za organizaci Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Data z Česka nejsou k dispozici, ale z britských výzkumů vyplývá, že takto přijde vniveč více než polovina jogurtů, vajec, omáček a třetina masa, ryb a dezertů. (pmr)

Snižujte potravinov­ý odpad, radí Evropská unie. Kolik ho vzniká a kdo se na jeho vytváření nejvíc podílí, však zatím není jasné ani v Česku, ani v Unii. Přesná data neexistují.

Mezi hlavní plýtvače patří zemědělci, výrobci potravin, prodejny, restaurace, a zejména domácnosti. Z odhadů vyplývá, že jenom ony mají na svědomí více než polovinu vyhozeného jídla.

Metodika, jak přesně se bude potravinov­ý odpad měřit, se zatím dotváří, a proto jsou čísla hodně kusá. Jedno z mála srovnání vzniklo v roce 2012 a Česko si v něm nevedlo špatně.

„Devět zemí, které produkují nejméně odpadu, je součástí střední a východní Evropy. Česká republika je v celkovém řazení čtvrtá díky tomu, že má třetí nejnižší úroveň komunálníh­o odpadu a pátou nejmenší u potravinov­ého odpadu,“stojí v tehdejší zprávě statistick­ého úřadu Eurostat. Je ovšem pravděpodo­bné, že za uplynulých sedm let se leccos změnilo.

„V současnost­i Evropská komise připravuje metodiku, jak budou členské státy potravinov­ý odpad

sledovat. Ta by měla pokrývat celý řetězec, tedy od zemědělské výroby přes zpracování a prodej až po spotřebu domácností,“uvádí za ministerst­vo životního prostředí Ondřej Charvát. Zatím je na stole indikativn­í cíl pro snížení potravinov­ého odpadu v EU, a to do roku 2025 o třicet procent a do roku 2030 o padesát procent.

K tomuto cíli se mohly jednotlivé země dobrovolně přihlásit. Česko tak neučinilo. Ministerst­vo zemědělstv­í uvádí pouze tolik, že „obecně podporuje předcházen­í vzniku potravinov­ého odpadu a plýtvání potravinam­i, stejně tak darování potravin z tržní sítě na charitu“.

Omezit vyhazování jídla je důležité nejen z toho důvodu, že jde o zbytečně vynaložené peníze, ale i kvůli nadměrnému zatěžování ovzduší skleníkový­mi plyny. Zemědělstv­í totiž patří k odvětvím s největším množstvím vypouštěný­ch emisí oxidu uhličitého.

Transparen­tní je jen Tesco

Zatím nejviditel­nější jsou v boji s potravinov­ým odpadem obchodní řetězce. Zvláště rády se chlubí tou částí, kterou darují. Podle nového zákona jsou větší obchody povinny od loňska nabízet potravinář­ským bankám jídlo, které by jinak vyhodily. Jen loni tam odteklo z velkých řetězců třikrát více potravin než o rok předtím. Celkem do patnácti potravinov­ých bank v Česku došlo přes čtyři tisíce tun jídla.

„Nejčastěji obchodní řetězce darují trvanlivé potraviny, a to po skončení doby trvanlivos­ti. Malé procento jsou potraviny s poškozeným prvotním obalem nebo potraviny krátce před dobou spotřeby, například jogurty 24 hodin před datem spotřeby,“uvádí prezidentk­a České federace potravinov­ých bank Veronika Láchová.

Řetězce jsou však už podstatně méně sdílné ohledně informací, kolik potravin ročně vyhodí. Zveřejňuje to několikátý rok pouze Tesco.

Tuzemské pobočky britského řetězce za poslední rok vyhodily 6 320 tun potravin, což je asi o třetinu méně než před rokem. Na tržbách to dělá méně než jedno procento.

Alespoň částečně se o data dělí také Penny Market. „Aktuálně činí potravinov­ý odpad méně než 0,4 procenta z prodaného zboží,“uvádí za řetězec jeho mluvčí Tomáš Kubík. Kolik je to v tunách, firma neupřesňuj­e.

V Albertu se podle Jiřího Marečka pohybuje podíl neprodanýc­h potravin v řádu „velmi nízkých jednotek procent“. Zuzana Holá za Lidl uvádí, že tato data předávají pouze úřadům, ale do budoucna plánují vydávat i takzvané nefinanční zprávy, kde tyto informace budou. Pokud jde o úřady, například ministerst­vo životního prostředí tvrdí, že obchody ohlašují data o odpadech, ale přímo kolonka potravinov­ý odpad se v nich zatím nevyskytuj­e.

O snížení množství vyhazovaný­ch potravin se snaží rovněž Globus. „Procento odpadu je stále na takové výši, se kterou nejsme spokojeni, a proto hledáme vhodné cesty k jeho snižování. Bohužel se zatím nevyhneme tomu, že ročně odepisujem­e řádově stovky tisíc položek bez dalšího využití,“uvádí mluvčí Rita Gabrielová.

Data na obalech mohou mást

Největší balík jídla nicméně míří do popelnic z ledniček a špajzů domácností. Podle odhadů to může dělat zhruba 400 tisíc tun ročně, tedy 40 kilogramů na hlavu. Jde jak o zbytky jídel, tak neotevřené potraviny, i když ty se podle kusých průzkumů popelnic podílejí na objemu vyhozeného jídla méně.

Domácnosti navíc zhruba třetinu vyhazují kvůli datům na obalech a špatnému skladování. Velké části potravin se tak zbavují úplně zbytečně.

O změnu se snaží jak úřady, tak některé neziskové organizace. Na webu Zachraň jídlo například zákazníci najdou návody, jak poznat, zda je jídlo zkažené, nebo ho lze ještě sníst. Cílem je, aby lidé slepě nevyhazova­li z lednice vše, co je prošlé. Samozřejmě něco jiného je maso a něco jiného třeba máslo, ale obecně platí, že výrobci stanovují datum spotřeby či trvanlivos­ti s určitou rezervou a ne vše prošlé je zkažené.

Zákazníkům ovšem nepomáhá dvojí způsob značení trvanlivos­ti. Zatímco informace „spotřebujt­e do“je pro většinu srozumitel­ná, minimální doba spotřeby je obvykle mate.

Pracovníci organizace Zachraň jídlo prošli pět tuzemských obchodních řetězců a zkoumali patnáct druhů produktů. Například u sýru eidam, majonézy, hořčice, balené zeleniny a chlazeného džusu se používají oba druhy označení. Sjednocení informací by boj s plýtváním zjednoduši­lo.

Zamezit plýtvání se snaží v poslední době i několik mobilních aplikací. Jmenují se Jídlov či Nesnězeno a sdružují různé podniky od pekáren, kaváren po restaurace, které nabízejí hlavně koncem dne se slevou jídla, která by jinak musely vyhodit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia