MF DNES

V ČSSD věří, že Staněk už skončí, Babiš prý pomůže

-

Premiér Andrej Babiš je připraven v případě, že by se prezident Miloš Zeman zdráhal přijmout nedobrovol­nou rezignaci ministra kultury Antonína Staňka, doručit na Hrad i návrh na jeho odvolání. Řekl to v rozhovoru pro server iDNES.cz a fakticky by to znamenalo, že by prezident podle ústavy měl takovému návrhu vyhovět.

„Platí koaliční smlouva,“potvrdil Babiš. Byť zároveň připustil, že jinak věc řešit nehodlá a že vše je na prezidento­vi a sociální demokracii.

„To, že Babiš přislíbil, že i v případě prezidento­vy nechuti přijmout Staňkovu demisi navrhne jeho odvolání, je pro nás důležité gesto. Staňkovi by mělo dojít, že i kdyby ho prezident bránil, získá nanejvýš pár týdnů. Výměnou za to, že si ve straně už ani neškrtne. To mu přece nemůže stát za to,“je přesvědčen jeden z vysoce postavenýc­h představit­elů ČSSD.

A potíže si nechce připouštět ani předseda ČSSD Jan Hamáček, který se dnes ve 14 hodin na Hradě právě se Zemanem setká. „Nebudu každý den komentovat nějaké spekulace. Žádný problém tady nevidím,“řekl Hamáček. MF DNES už dříve z jeho okolí získala informaci, že šéf ČSSD si riziko sporu s Hradem uvědomuje, ale doufá, že prezident s odcházejíc­ím ministrem nakonec ustoupí. Jednak proto, že Staněk ještě může podporu ČSSD potřebovat. A jednak proto, že Hamáček je připraven v případě „cukání“obou politiků postavit věc radikálně: buď já, nebo Staněk. Což by v konečném důsledku mohlo znamenat i odchod ČSSD z vlády.

Prezident Miloš Zeman se ke Staňkově demisi zatím oficiálně nevyjádřil. Ministra však už v minulosti několikrát chválil a v ČSSD se obávají, zda se prezident nerozhodne Staňka podržet jako poděkování za to, že ministr odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, s kterým je prezident v dlouhodobé­m sporu.

To, že Staňkův konec nemusí být rychlý, jak by si vedení ČSSD přálo, nepřímo naznačil po setkání s prezidente­m toto pondělí i Babiš.

„Je pravda, že demise je taková neobvyklá, protože v demisi vlastně pan ministr píše o tom, že nekončí z vlastní vůle, ale že končí vlastně na základě požadavku pana předsedy ČSSD Hamáčka,“řekl Babiš iDNES.cz.

Staněk by měl, aspoň podle ohlášené demise, skončit ve funkci ministra kultury 31. května. Do té doby také hodlá ČSSD představit jeho nástupce. — Ondřej Leinert

S přispěním Josefa Kopeckého

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia