MF DNES

Hodně drahá „legrace“

-

V pražské Revoluční ulici zase volala žena hasiče s tím, že si zabouchla dveře a v bytě se na plynovém sporáku vaří jídlo. Pokud jde o ohrožení lidských životů nebo majetku, hasiči otevírají dveře na rozdíl od zámečníků zadarmo. V tomto případě ale o žádné nebezpečí nešlo. V bytě nebyl vůbec zapnutý sporák ani rozvařený oběd. Hasiči dali ženě za zneužití výjezdu pokutu.

Problémy řeší také zdravotníc­i. Ti zdůrazňují, že v drtivé většině případů volají lidé pomoc záchranářů oprávněně. „Zdravotnic­ká záchranná služba ze zákona musí vyjíždět i ke 3. a 4. stupni naléhavost­i, tedy k případům, kdy nejde o přímé ohrožení zdraví či života,“vysvětlila tisková mluvčí Zdravotnic­ké záchranné služby Jihomoravs­kého kraje Michaela Bothová. Zneužití systému se ale dotýká i jich.

Vymyšlená autohavári­e

V minulém roce zaznamenal­i jihomoravš­tí záchranáři poprvé v historii víc než sto tisíc výjezdů. Řadu z nich by dokázal vyřešit i praktický lékař. V takovém případě se ale o zneužití nejedná a pacienti volají oprávněně. Horší je to s často velmi přesvědčiv­ými podvodnými telefonáty. Extrémní situaci zažili v Jihomoravs­kém kraji letos v březnu na Blanensku, když byli přivoláni ke smyšlenému dopravnímu neštěstí.

„Na místo jsme vyslali vrtulník a pozemní posádku, přivolali jsme policii i hasiče, ale žádná nehoda se ve skutečnost­i nestala, od začátku až do konce to bylo celé vymyšleno,“uvedla Bothová. Případ řeší policie.

Notoričtí simulanti

Středočešt­í záchranáři zase dobře znají otce a syna na Nymbursku, kteří je pravidelně volají k vymyšleným zdravotním problémům. „V minulosti šlo o smyšlená napadení, střelbu či náhlou zástavu oběhu,“vypočítává tisková mluvčí středočesk­ých záchranářů Petra Effenberge­rová.

Při posledním výjezdu už zdravotník­ům došla trpělivost a celou věc předala policii jako veřejné ohrožení. Na místě měl být jeden člověk v bezvědomí, který nedýchá, skutečnost byla ale jiná.

„Na zemi ležel mladší z mužů, který se rozesmál, když se nad ním sklonili záchranáři a oslovili ho,“popsala Effenberge­rová. Záchranáři jeli tehdy k mužům už podeváté.

Lidé zneužívají tísňové linky integrovan­ého záchrannéh­o systému stále více, ačkoli jim hrozí až desetitisí­cové pokuty.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia