MF DNES

Vyhořením trpí pětina učitelek v mateřských školách

- — Radka Hrdinová

Každá pátá učitelka v mateřské škole trpí vážnými příznaky syndromu vyhoření, další tři z pěti k tomu nemají daleko.

„Překvapilo nás, že na tom jsou učitelky v mateřských školách v podstatě stejně jako na školách základních. Těch, u nichž jsme žádné příznaky nezaznamen­ali, je jen o něco málo více než na základních školách, v průměru to ale dopadlo velmi podobně,“říká Irena Smetáčková z Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy, spoluautor­ka výzkumu, který se zejména mezi učitelkami v mateřských školách (na dotazník

odpovědělo 99,2 procenta žen) zaměřil právě na tento fenomén.

Syndrom vyhoření je stav, do kterého se člověk dostane kvůli dlouhodobé­mu, nezvládané­mu stresu. Lidé, kteří jím trpí, jsou duševně i fyzicky unavení, častěji nemocní, ztrácí pocit, že jejich práce má smysl. Učitelé patří vedle manažerů, lékařů či policistů k profesím, které jím jsou ohroženi nejvíce. Podle psychiatrů s ním žije 7 procent Čechů – mezi učiteli je ale riziko více než dvojnásobn­é.

„Nedokážou s dětmi navazovat funkční vztahy, orientovat se v novinkách z oboru, marodí více než kolegové,“popisuje vliv na jejich práci psycholožk­a.

Učitelé varovné příznaky často vůbec nerozpozna­jí nebo je přehlížejí. A ve chvíli, kdy už je syndrom rozvinut, léčba i přes pomoc psychologa či psychiatra často doprovází odchod ze školství.

Výzkumníci se učitelů ptali i na to, se kterou skupinou dětí mají nejvíce práce. Zvítězily dvouleté děti, péče o ně je náročnější než o děti s výchovnými problémy či mentálním opožděním. „To souvisí s podmínkami. Kdyby šlo o dvě dvouleté ve třídě o dvanácti dětech, kde má učitelka k ruce asistenta, bylo by to něco jiného, než když je musí zvládnout ve třídě o třiceti dětech a je sama. Trpí pak učitelka i dítě,“domnívá se Miluše Vondráková z neziskové organizace EduLab.

Není proto divu, že v aspektech své práce, se kterými jsou učitelky v mateřských školách nejméně spokojené, dominují vedle nízké prestiže povolání také podmínky práce nastavené vedením resortu školství. Tato výhrada překonává i nespokojen­ost s platem nebo chováním dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia