MF DNES

Déšť zatopil domy, hrozí přelití přehrady Labská

-

PRAHA Proudy vody valící se po svazích, zatopené sklepy i hnůj spláchnutý na fotbalové hřiště. Extrémní deště včera potrápily obyvatele několika obcí na východě republiky.

Například v obci Nýdek na Frýdecko-Místecku napršelo za dvě hodiny čtyřicet litrů vody na metr čtvereční. A celkově už od pondělí šedesát litrů. „Od brzkého rána jsme v pohotovost­i. Objížděli jsme obec, čistili kanály. Voda tady tekla proudem,“uvedl včera místostaro­sta Milan Suszka.

Zatopené sklepy museli řešit i v nejvýchodn­ější obci Bukovec. Hasiči tam pomáhali čerpat vodu ze sklepů. Lidé zachraňova­li zvířata. „Taktak jsme stihli vynést slepice z chléva. I sklepy máme plné vody. Z okolních kopců se k nám valila doslova řeka,“zmínil Petr Ganderák. Voda spláchla na fotbalové hřiště i hnůj od nedalekého rodinného domu.

Hasiči v Moravskosl­ezském kraji zasahovali od středečníc­h ranních do čtrnácti hodin více než šedesátkrá­t. „Nejčastěji to bylo na Opavsku. Šlo o čerpání vody z garáží, sklepů a z dalších prostor,“uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Upozornil například na případ v Háji ve Slezsku-Chabičově na Opavsku. „Přes rozestavěn­é a odtravněné stavební parcely se přivalila voda z polí na novou asfaltovou cestu. Hasiči tam ve spolupráci se starostou obce položili padesát pytlů s pískem,“přiblížil.

Vydatné deště možná způsobí přelití přehrady Labská v Krkonoších, která je po posledních deštích už téměř plná a kvůli rekonstruk­ci funguje jen jediná výpusť. Podle Povodí Labe však není situace nebezpečná. (jag, tů)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia