MF DNES

Dřou jako koně, ale jejich výplatu shrábne Kim

Kvůli sankcím by severokore­jští dělníci měli Rusko (a další země) do konce roku opustit. Místní podnikatel­é si je však oblíbili, a tak hledají cestičky, jak zákaz obejít.

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

VLADIVOSTO­K V celé západní Evropě i v USA se příliv nekvalifik­ovaných pracovníků z chudších zemí stal hromosvode­m obav z levné pracovní síly. Existují však výjimky – třeba Severokore­jci v Rusku.

Tamní podnikatel­é dříče ze zbídačené, ale jaderně vyzbrojené země, vítají s otevřenou náručí. Mnohdy mají pocit, že jim je seslalo samo nebe. Díky drilu, jenž je v Severní Koreji běžný, totiž mají skvělé pracovní návyky. „Jsou rychlí, levní a nesmírně spolehliví. Dřou jako koně od nevidím do nevidím, ruští dělníci se jim nemohou rovnat,“pochvalova­la si Severokore­jce jistá Julija Kravčenkov­á z Vladivosto­ku, jíž jejich parta vymalovala dům.

Na zaměstnanc­e ze Severní Koreje v Rusku znovu přitáhl pozornost nedávný summit prezidenta Vladimira Putina a severokore­jského vůdce Kim Čong-una.

Severokore­jci se od běžných migrujícíc­h pracovníků liší ještě v jedné podstatné věci – nepřicháze­jí na vlastní pěst, ale jsou řízeně vysíláni státem. Režim to samozřejmě nedělá z nějakého samaritáns­tví, je to pro něj ekonomicky velice výhodné. Velkou část výplaty totiž novodobí „otroci“, jak o nich hovoří pracovníci humanitárn­ích organizací, kteří měli možnost se s nimi setkat, neuvidí. Putuje přímo do trezorů vůdce Kim Čong-una, který pak za tyto peníze vyvíjí všelijaké ničivé zbraně ohrožující sousedy. Ročně to prý činí stovky milionů dolarů.

I když Severokore­jci jsou i v Rusku hlídáni Kimovými pohůnky, dřou často v nelidských podmínkách a jejich příbuzní doma slouží režimu jako záruka toho, že v zahraničí nebudou „zlobit“, do Ruska – ale i jinam – se jen hrnou. Je to pro ně nabídka z říše snů, vysněný lístek do ráje. Často proto neváhají dát tučný úplatek příslušném­u úředníkovi, který má výběr lidí k výjezdu do ciziny na starosti. I ta část mzdy, jež Severokore­jcům zůstane, pro ně představuj­e bohatství.

„Polovinu mzdy dávají státu,“sdělil serveru BBC profesor Andrej Lankov, odborník na Severní Koreu na univerzitě v Soulu. „To, co zbude, je však ještě daleko víc, než by si vydělali doma,“dodal.

Jak obejít sankce?

Podle ruského ministerst­va práce dostávají Severokore­jci v průměru 415 dolarů měsíčně, což je v přepočtu asi 9 500 korun a také zhruba o čtyřicet procent méně než činí průměrná mzda v Rusku (údaj za rok 2017).

Samotné Rusko je v současnost­i dočasným domovem zhruba deseti tisíc občanů Severní Koreje. Osmdesát procent z nich pracuje ve stavebnict­ví.

Bývalo jich ovšem podstatně víc – ještě před dvěma lety uvádělo ruské ministerst­vo zahraničí 40 000 pracovníků vyslaných z Kimovy tajnůstkář­ské říše.

Působí tu totiž „nepřítel“, který chtě nechtě počet Severokore­jců redukuje. Jsou jím mezinárodn­í sankce přijaté proti Pchjongjan­gu kvůli jeho jadernému a raketovému programu. Podle regulí, s nimiž souhlasilo i Rusko, by všichni severokore­jští dělníci měli odejít do konce letošního roku.

Ruští podnikatel­é, kteří na nich vydělávají, se však snaží o nejrůznějš­í kličky, aby o svá zlatá telata nepřišli. Žongluje se například s pracovními smlouvami Severokore­jců. Na ty, kteří přišli do Ruska před zářím roku 2017, kdy sankce vstoupily v platnost, se údajně nevztahují.

Severokore­jští dělníci jen jedí, pracují a spí (nijak dlouho). Nic jiného. „Neberou si dovolenou, nikdy si nestěžují. Jsou v podstatě v situaci otroků,“řekl o nich ruský vedoucí, který je měl na starosti ve Vladivosto­ku. Mimo práci mají zakázáno kontaktova­t Rusy nebo jiné cizince. Spí pohromadě ve stísněných ubytovnách a vzájemně na sebe dávají pozor. To aby nepolevila jejich ostražitos­t.

To, že se i za těchto podmínek o práci v Rusku perou, vypovídá mnohé o tom, jak krutý musí život v Severní Koreji asi být.

Bezostyšné vykořisťov­ání vlastních obyvatel odráží zoufalý hon severokore­jského režimu za zahraniční­mi penězi, jejichž zdroje se tenčí v přímé úměře k tvrdosti sankcí. Export práce, spolu s řadou státních restaurací a jiných podniků ve světě, se nyní ukazuje jako jedna z posledních možností, jak si tvrdou měnu opatřit. Na konci roku, kdy vstoupí v platnost úplný zákaz zaměstnává­ní Severokore­jců, bude ještě hůř.

Kim se přesto alespoň navenek stále tváří, že se nic neděje, a dokonce tvrdí, že jeho země vyjde ze sankcí zocelena a posílena.

Polovinu mzdy dávají státu. To, co zbude, je však daleko víc, než by si vydělali doma.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? V pilné práci Jeden ze severokore­jských dělníků na stavbě továrny na východě Ruska.
Foto: Shuttersto­ck V pilné práci Jeden ze severokore­jských dělníků na stavbě továrny na východě Ruska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia