MF DNES

Rakousko už má poloúředni­ckou vládu

Přechodný kabinet, který by měl dovést alpskou zemi k zářijovým předčasným volbám, doplnili nestraničt­í odborníci. Kvůli skandálním­u videu padlo další jméno.

-

VÍDEŇ Rakušané se vzpamatová­vají z těžké politické krize, kterou nastartova­lo skandální video s bývalým šéfem rakouských Svobodných (FPÖ) Heinzem–Christiane­m Strachem. Na tajně pořízeném záznamu Strache sliboval domnělé ruské investorce veřejné zakázky odměnou za finanční podporu své předvolebn­í kampaně. Ministři za Svobodné následně podali demisi, včera už je nahradili nestraničt­í experti.

Ostře sledovanou změnou byla výměna na postu ministra vnitra. Bývalý šéf rakouského nejvyššího soudu Eckart Ratz nahradil Herberta Kickla, který měl pověst jedné z nejkontrov­erznějších postav Svobodných. Post vicekanclé­ře převzal po Strachem ministr financí z lidové strany (ÖVP) Hartwig Loger.

Už v pondělí čeká lidoveckéh­o kancléře Sebastiana Kurze hlasování o důvěře. Výsledek tedy určí, zda kabinet v této podobě dokráčí k předčasným volbám.

Velké otazníky zatím visí nad videem, které skandál rozpoutalo. Stále se neví, kdo byl jeho iniciátore­m.

Role vídeňského právníka

Rakouský deník Kurier včera přinesl informaci, že schůzky, které vyústily ve vznik skandálníh­o videa, zprostředk­ovával jistý vídeňský právník. Uvedl to bývalý politik FPÖ Johann Gudenus, který se na videu z roku 2017 také objevil a předchozíc­h schůzek s domnělými zástupci ruského oligarchy se účastnil.

Podle deníku Österreich se právník jmenuje Ramin M. a specializu­je se na nemovitost­i.

„Jedna realitní makléřka, která se s námi už dlouho přátelí, zavolala a řekla: Někdo má zájem o váš lovecký pozemek,“objasnil Gudenus v rozhovoru s rakouským Kurierem prvopočáte­k kontaktů s některými aktéry videa. „Právník pak zajistil další kontakt, potvrdil mi, že totožnosti dam a pánů jsou pravé,“řekl dále Gudenus, který na videu z ostrova Ibiza pro tehdejšího šéfa FPÖ Stracheho tlumočí.

První vídeňská schůzka, jíž se údajně zúčastnila i domnělá neteř ruského oligarchy z pozdějšího videa, se uskutečnil­a 24. března 2017. Byl na ní přítomen i zmíněný právník, ale na Ibize už nebyl.

První schůzka Johanna Gudenuse s údajnou neteří ruského oligarchy Aljonou Makarovovo­u a s jejím obchodním partnerem Julianem Th. se uskutečnil­a v luxusní restauraci Le Ciel na třídě Kärntner Ring. Původně šlo jen o prodej pozemku manželů Gudenusový­ch. Pak se uskutečnil­y ještě dvě nebo tři schůzky. Zmíněný právník dokládal platební schopnost údajné „zámožné Rusky“i tím, že „mával“výpisy z jejího účtu.

Když „Ruska“, která chtěla v Rakousku investovat 350 000 eur (asi devět milionů korun), začala hovořit o svém oblíbeném ostrově Ibiza, byla další schůzka naplánován­a tam, neboť Ibiza je také oblíbeným ostrovem Stracheho. Na Ibize tak vzniklo kontroverz­ní video, kde s ní Strache hovoří o nezákonném financován­í své strany. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia