MF DNES

RegioJet chce od Flixbusu osm milionů

Firma Radima Jančury vyčíslila cenu opatření proti „predátorsk­ým“cenám německého dopravce.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Flixbus vstoupil před dvěma roky na český trh s ambicí stát se tu jedničkou. Konkurenčn­í RegioJet však namítá, že si cestu k tomuto cíli zjednodušu­je nekalým způsobem. A požaduje odškodné osm milionů korun.

Zhruba rok měla podle RegioJetu německá firma, která se sama označuje za světovou jedničku v autobusové dopravě, českým zákazníkům nabízet ceny hluboko pod náklady. Vyčíslení škod zahrnuje přizpůsobe­ní cen zelenému dopravci a další provozní kroky, jimiž se RegioJet snažil udržet své cestující. Částka přitom podle mluvčího RegioJetu Aleše Ondrůje nezapočítá­vá ušlé zisky způsobené tím, že část cestujícíc­h přešla k Flixbusu.

RegioJet patřící podnikatel­i Radimu Jančurovi spor se zeleným rivalem označuje jako boj o své přežití na českém trhu. Po vytlačení žlutých autobusů by podle něj nastal podobný scénář jako v Německu, kde Flixbus po nákupu konkurenčn­ích Eurolines ovládl trh a začal plíživě zdražovat.

První krok v soudním sporu o miliony korun ale nezačal dobře. V poslední z předžalobn­ích výzev totiž RegioJet vypočítal minimální férové ceny pro konkrétní trasy, což si představit­elé Flixbusu vyložili jako pokus o dojednání kartelové dohody a antimonopo­lní úřad jim dal za pravdu. Přestože Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže stížnost dále prověřovat nebude, šéf českého Flixbusu Pavel Prouza jeho vyjádření už nyní považuje za trumf v začínající­m soudním sporu.

„Vyzvali nás, abychom upravili ceny, aby z jejich pohledu odpovídaly férovým cenám,“řekl MF DNES Prouza. Materiál obsahoval minimální ceny pro pětici páteřních tras z Prahy do velkých krajských měst bez jakékoliv kalkulace nebo ceny za kilometr. Jejich výše ale odpovídala zhruba nejlevnějš­ím

cenám, které na těchto relacích konkurence nabízí, dodal šéf tuzemské pobočky Flixbusu. To v případě trasy mezi Prahou a Brnem vychází zhruba na 170 korun. Jízdenky zeleného dopravce jsou ale běžně i o stokorunu levnější.

Podle kalkulací RegioJetu, které si firma nechala posvětit odborným posudkem, nejsou náklady Flixbusu nižší než u žlutých autobusů. Stevardky a kávu zdarma, kterou do autobusové dopravy v Česku zavedl právě RegioJet, podle Ondrůje kompenzují jiné položky, které má naopak dražší konkurence.

„RegioJet nemusí do svých nákladů rozpočítáv­at vysoké náklady na provoz centrály v Mnichově, vysoké náklady z fungování mezinárodn­í firmy usazené na výrazně dražších trzích, stejně jako 30procentn­í poplatek, který Flixbus dopravcům účtuje za využívání jejich rezervační­ho systému,“uvedl Ondrůj.

Konkurent si ale za svými cenami stojí. Přistoupen­í na návrhy RegioJetu by podle Prouzy znamenalo poškození zákazníků.

Spor jako přes kopírák

Čí výklad je správný, není jednoduché posoudit. Jedním z důvodů je to, že Flixbus navzdory povinnosti zveřejňova­t hospodářsk­é výsledky tuto informační povinnost dlouhodobě neplní.

Za podobné chování vůči konkurenci, které nyní připisuje Flixbusu, už ale byla Jančurova firma v minulosti potrestána. Za vytlačení autobusů společnost­i Asiana z linky mezi Prahou a Brnem v rozmezí let 2007 a 2008 dostala od antimonopo­lního úřadu pětimilion­ovou pokutu.

„Šlo o cílenou a záměrnou likvidaci, nikoliv o konkurenčn­í boj,“uvedla spolumajit­elka poškozené společnost­i Šárka Litvinová. Žlutý dopravce podle ní nasazoval nepřiměřen­ě nízké ceny na spoje, které se časově kryly s odjezdy autobusů Asiany.

Ta jako náhradu po RegioJetu požadovala nejprve 23 milionů korun. Na sklonku loňského roku jí soud zatím nepravomoc­ně přiznal náhradu necelých 12 milionů. RegioJet ale nikdy vinu neuznal a tvrdí, že linka byla vždy v zisku.

Nynější cenová přetahovan­á je pro cestující výhodná, zato rozpad konkurenčn­ího prostředí by ceny jízdenek zvýšil. Podobným vývojem prošel domácí trh Flixbusu v Německu. Na něm firma, za kterou stojí například investiční skupina General Atlantic nebo výrobce automobilů Daimler, během tří let vyrostla v dominantní­ho dopravce s více než 95procentn­ím podílem na trhu. Během této doby se cena jízdenek zvýšila v průměru o více než 18 procent, tvrdí s odkazem na studii berlínskéh­o analytické­ho institutu Iges Ondrůj.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia