MF DNES

Margita ztvární šarmantníh­o intrikána

- — Věra Drápelová

PRAHA Je to role, s níž má ve světě velké úspěchy, ale v níž ho české publikum dosud nevidělo. Až teď se Štefan Margita představí v Praze jako bůh ohně Loge ve Zlatu Rýna, první části tetralogie Prsten Nibelungův od Richarda Wagnera. Byť „pouze“v koncertním provedení.

Národní divadlo ho nabídne dnes a pak v neděli ve Foru Karlín. Kromě Margity vystoupí i Egils Silins jako Wotan, Thomas Gazheli jako Alberich nebo Renée Morlocová jako Erda. „Můj první Loge byl v San Francisku, kde jsem ho zpíval třikrát, pak dvakrát v Mnichově, v Amsterdamu, Chicagu, Houstonu a v newyorské Metropolit­ní opeře,“vypočítává Margita. Loge v opeře tahá za nitky, intrikuje, ale tenorista ho nepovažuje za záporného hrdinu. „Je sympatický, publikum by mu mělo fandit, protože vše dělá se šarmem,“tvrdí. V koncertní podobě jsou ovšem herecké akce omezeny. „Budeme je naznačovat,“slibuje.

Part Loga je obtížný délkou a množstvím textu. „Dvacet minut po začátku jdete na jeviště a jste tam až do konce. Je také nutno rozumět každému slovu. Jak mi říkal slavný představit­el této role Heinz Zednik: Každé slovo se musí zračit ve tváři. Ostatně i režiséři, kteří umějí německy, dělají Prsten jinak. Pokud německy neumějí, většinou ani nepochopí, o co jde,“říká.

Loga si Margita příští rok zopakuje v Chicagu. Přijal i novou roli. Nedávno ve Stuttgartu ztvárnil kurfiřta v antimilita­ristické opeře Princ z Homburgu od německého autora 20. století Hanse Wernera Henzeho. „Dílo jsem neznal, ale když jsem dostal notový materiál, připomnělo mi trochu Bergova Vojcka,“uvažuje. Na další představen­í se vrátí na podzim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia