MF DNES

Už i klasik Moliere objevil sociální sítě, hlásí Winterová

- redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

PRAHA Absolutní klasiku zvolilo pražské Národní divadlo pro svou poslední velkou činoherní premiéru sezony. Ve Stavovském divadle dnes večer uvádí Misantropa, Molierovo dílo z roku 1666. Svůj pohled na Alcestův příběh ve vlastní moderní interpreta­ci představí režisér Jan Frič a dramaturgy­ně Marta Ljubková. Hlavní roli si zahraje Vladimír Javorský, milovanou Celimenou mu bude Kateřina Winterová.

Je to poprvé, co hrajete Celimenu?

I když to není mé první setkání s Molierem, Celimenu hraju poprvé. Na tohle dílo jsem se těšila i z toho důvodu, že minulé setkání s autorem, což byla zdejší inscenace Tartuffa v režii Jana Nebeského, bylo moc příjemné a zábavné. I když jsou verše na jevišti pro dnešního diváka náročnější na pozornost, já je mám ráda a je to pro mě vždy výzva.

Jan Frič je známý odvážnou režií, což předvedl třeba ve Faustovi. Bude i Misantrop tak vizuálně překvapivý?

S Janem Fričem spolupracu­ji také poprvé a jsem překvapená jeho humorem a inteligenc­í, které přenáší i do svých režií. Diváci se dočkají dávky moderní scénografi­e s prvky audiovizuá­lní technologi­e jako součásti představen­í.

Do jaké doby je inscenace zasazena? Do původní, do dnešní, nebo někam úplně jinam?

Díky kostýmům, potažmo i scéně se nacházíme v současnost­i. Také text je hodně vyškrtán, aby odpovídal dnešnímu zjednoduše­nému stylu komunikace.

Autoři inscenace prý do díla zasahovali a naopak i něco připsali. Prozradíte, o co šlo?

Jak už jsem zmínila, škrtalo se hodně. Přece jen je to v podstatě konverzačk­a, tehdy módní, pro dnešního diváka ukrutně dlouhá. Ale je fakt, že záleží na pojetí. Připisoval­y se současné texty z konverzace na sociálních sítích.

O čem především tedy podle vás Misantrop vypráví?

O hledání absolutní pravdy a upřímnosti, která vám však brání žít mezi lidmi, protože každý se na tato životní témata dívá z rozdílného úhlu pohledu. Misantrop chce být tak upřímný, až je vlastně pokrytecký.

A o čem vypovídá konkrétně ve vašem pojetí?

O neschopnos­ti přijmout životní styl druhého, o nemožnosti navázat upřímný vztah, o marnění času banalitami a o lidech, kteří žijí ve své sociální a intelektuá­lní bublině.

 ?? Foto: MAFRA ?? Kateřina Winterová hraje Celimenu.
Foto: MAFRA Kateřina Winterová hraje Celimenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia