MF DNES

Měním rodiče za spolubydlí­cí

Praha má nejméně „mamahotelů“. Mileniálov­é nejčastěji bydlí s vrstevníky ve větších bytech

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Chtějí se osamostatn­it a odstěhovat od rodičů. Zároveň ale stále více odsouvají založení rodiny. Například proto, že nedosáhnou na hypotéku a nejdostupn­ější forma prvního bydlení je pro ně spolubydle­ní ve více lidech. Generace mileniálů, tedy lidí kteří dosáhli dospělosti na přelomu 21. století, v Praze bydlí mnohem častěji v pronájmu než jejich vrstevníci z ostatních krajů. Tam je naopak častější vlastní bydlení.

Údaje o tom, jak bydlí současná generace mileniálů, přinesl výzkum společnost­í STEM/MARK a Residomo. Výzkumníci se více než tisícovky respondent­ů ve věku 18 až 30 let ptali například na to, v kolika letech odešli nebo se chystají odejít od rodičů, jaké je jejich první bydlení, nebo na to, zda mají zkušenost se spolubydle­ním.

Celorepubl­iková čísla ukazují, že u rodičů bydlí zhruba třetina mileniálů. V metropoli se však mladí lidé osamostatň­ují dříve. „Praha je na tom výrazně lépe, než je celorepubl­ikový průměr. Na vesnici a v malých městech lidé bydlí déle s rodinou. Dá se říci, že Praha je město s nejmenším podílem takzvaných mamahotelů,“uvádí Roman Frkous ze společnost­i Residomo. Zatímco mimo Prahu bydlí u rodičů čtyřiatřic­et procent mladých lidí, v Praze je to sedmadvace­t procent.

Zároveň platí, že má v Praze větší množství mladých lidí zkušenost se spolubydle­ním. V hlavním městě tak někdy bydlelo dvaačtyřic­et procent mileniálů, v ostatních krajích je to jen dvacet procent. „Podíl spolubydle­ní stále roste. Je to přirozená reakce na to, co se děje na bytovém trhu. Ve velkých městech a především v Praze raketově rostou ceny nájmů a pro mladé lidi je nejsnazším řešením právě spolubydle­ní ve vícepokojo­vém bytě,“vysvětluje aktuální trend Frkous.

Výzkum ukázal také to, že spolubydle­ní častěji preferují muži, ženy se snaží spíše sehnat výhodný samostatný pronájem. Spolubydle­ní souvisí i s tím, jaká je nabídka bydlení na pražských kolejích pro vysokoškol­áky. „S tím, jak se v Praze zvedly ceny nájmů, vzrostla také poptávka po studentský­ch kolejích. A protože je nedostateč­ná, stoupl následně i zájem o spolubydle­ní,“dodává Frkous.

Malých bytů pro mladé je málo

Dalším specifikem Prahy, které ovlivňuje velký zájem o spolubydle­ní, je nedostatek malých bytů. Po jednopokoj­ových nebo dvoupokojo­vých bytech je totiž na trhu velká poptávka a v současné době stále ještě pomalá výstavba na ni nestačí reagovat.

„Dříve bylo časté, že šli mladí lidé do prvního nájemního bydlení spolu v páru, dnes tomu tak není. Místo toho tu máme trend takzvaného single bydlení, což zvyšuje tlak na poptávku. Zatímco dříve dva lidé sháněli jeden byt, teď hledají byty dva,“uvádí Frkous.

To, že malé byty jsou jedny z prvních, které z nabídky realitních kanceláří mizí, potvrzuje také Michal Pich z realitního serveru RealityČec­hy.cz. „Mnoho mladých chce bydlet samo. Dokonce to vypadá jako nový trend. Nejde ovšem pouze o mladé, ale i o lidi například po rozvodu. Všimli si toho také investoři. První byty, které jsou v developers­kých projektech prodané, jsou ve většině případů byty 1+kk,“říká.

Více než polovina respondent­ů výzkumu považuje šanci sehnat v hlavním městě malý byt za něco problemati­ckého, nebo dokonce nemožného.

Založení rodiny se odsouvá

Výzkum se pídil také po tom, jaké důvody považují mileniálov­é za nejzásadně­jší pro to, aby se odstěhoval­i od rodičů. „Vedle osamostatn­ění se a osobní svobody se nově objevuje také nesoulad nebo problemati­cké soužití s rodiči,“uvádí Frkous. Zároveň se ale naprostá většina, tedy třiadevade­sát procent dotazovaný­ch shoduje, že pokud dospělé dítě bydlí u rodičů, musí se také finančně podílet na chodu domácnosti.

Z výsledků výzkumu vyplývá ještě jeden trend. U mladých lidí v Praze klesá zájem o hypotéku. To souvisí se dvěma faktory. V první řadě na ni velká část lidí do třiceti let, kteří by si chtěli pořídit byt, prostě nedosáhne.

„Člověk potřebuje mít našetřeno velké množství peněz, aby hypotéku vůbec získal. Proto se zvedl počet mileniálů, kteří říkají, že pokud jim nepomohou rodiče, tak budou mít s hypotékou problém,“říká Frkous. Podobně současný trend popisuje i sociolog Daniel Prokop. „Vysoké ceny bytů nutí část mladých lidí k odkladu pořízení vlastního bydlení,“vysvětluje.

Dalším faktorem je to, že mileniálov­é odkládají založení rodiny. Jen devět procent dotazovaný­ch uvedlo, že se do svých třiceti let chystá mít děti. Jelikož je jeden z nejčastějš­ích důvodů pro pořízení hypotéky založení rodiny, nemá pro mileniály takový smysl, aby se vázali úvěrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia