MF DNES

Neopravená Praha měla před revolucí své kouzlo

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Po roce 1989 byli cizinci na metropoli zvědaví. Nebylo ale kde je ubytovat

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Českou metropoli pravidelně řadí nejrůznějš­í cestovatel­ské příručky mezi nejromanti­čtější destinace v Evropě. Těžko říct, co tvůrci žebříčků považují za romantiku, ale žádat svou milou o ruku na Karlově mostě znamená překážet doslova stovkám turistů, kteří tudy v daný moment a za každého počasí procházejí.

Před třiceti lety byla procházka metropolí o poznání intimnější­m zážitkem, přestože stav památek nebyl zdaleka tak dobrý jako dnes. „Domy měly většinou oprýskané fasády, což jsme si ani moc neuvědomov­ali. Ale oproti dnešku, kdy jsou domy zvláště v centru města opravené, byly ještě mnohem autentičtě­jší, než jsou dnes. Nebyly zevnitř přestavova­né a po památkové stránce byly cennější,“popisuje Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

Do Prahy jezdí celý svět

Zatímco dnes moc lidí v centru nebydlí, dříve byl i historický střed domovem mnoha Pražanů. Turisté tak kromě Karlova mostu nebo Pražského hradu, viděli i běžný život ve městě. „Pro turisty ze Západu, kteří byli zvyklí na načančané domy, to muselo být velmi zajímavé. Myslím si, že to byl i důvod, proč přijížděli za takovou téměř netknutou historicko­u materií města,“dodává.

Dalším rozdílem je i to, že nyní je každý kousek místa v centru využitý a v každém výklenku obchodníci prodávají minimálně suvenýry. Ještě před rokem 1989 tomu tak nebylo. „Spousta původních obchodů z první republiky byla úplně zavřená, byly tam stažené rolety a sklízelo to kritiku, ale zase to mělo svou romantiku,“připouští Bečková.

A jak to tedy bylo s návštěvnos­tí? Podle Českého statistick­ého úřadu evidovala v roce 1989 ubytovací zařízení v Praze 1,6 milionu lidí, z toho bylo 1,2 milionu cizinců. Nejčastěji k nám jezdili Němci – jak západní, tak východní, Poláci, Maďaři a Rakušané.

Praha dnes patří k nejnavštěv­ovanějším evropským městům a za památkami sem jezdí celý svět. Podle údajů ČSÚ z roku 2017 se na špici drží Němci, oblíbenou destinací je česká metropole i pro Brity, Američany, Rusy či Korejce.

V loňském roce využilo pražská ubytovací zařízení 7,9 milionu lidí, z toho cizinců bylo 6,7 milionu. Zatímco dnes je nějaký hotel snad na každém kroku a služby se vyrovnají jiným světovým destinacím, před rokem 1989 byl v Praze hotelů nedostatek.

„Když se po sametové revoluci otevřely hranice, každý chtěl vidět ten zázrak, co se u nás stal, ale nebylo kde bydlet. Já tu dobu pamatuji, protože jsem v tomto odvětví podnikal a ubytovával­i jsme klienty třeba 60 kilometrů od Prahy,“popisuje Viliam Sivek, ředitel společnost­i

 ?? Foto: Petr Matička, archiv ČTK ?? Bez reklam a komerce Předrevolu­ční Praha byla pro západní turisty atraktivní. Přijížděli do města, v jehož jádru stále žili lidé, jehož ulice nezaplavil­y obchody se suvenýry a jehož neopravené domy jsou věrné své původní podobě. Snímek Václavskéh­o náměstí je z roku 1982.
Foto: Petr Matička, archiv ČTK Bez reklam a komerce Předrevolu­ční Praha byla pro západní turisty atraktivní. Přijížděli do města, v jehož jádru stále žili lidé, jehož ulice nezaplavil­y obchody se suvenýry a jehož neopravené domy jsou věrné své původní podobě. Snímek Václavskéh­o náměstí je z roku 1982.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia