MF DNES

O desítky tisíc kamionů méně. Praha je důkazem, že to funguje

-

Praha se neustále rozvíjí. Stavějí se nové byty, kanceláře, školy a školky, obchodní centra nebo parkovací domy, připravuje se také výstavba důležité dopravní infrastruk­tury. Brzy započnou práce na tolik potřebném vnitřním okruhu (pokračován­í tunelu Blanka), Radlické radiále, zahájena byla výstavba metra D, připravují se projekty nových mostů městských komunikací a mnoho dalšího.

Všechny tyto stavby spotřebují velké množství stavebního materiálu a značné množství vytěžených hornin a odpadů je potřeba ze staveb také odvézt. To ovšem znamená další zatížení už tak přeplněné pražské dopravy těžkými nákladními automobily.

Brownfield­y se brzy změní

V hlavním městě se stále ještě nachází mnoho lokalit určených k zástavbě. Jedná se zejména o oblasti dříve průmyslové – brownfield­y. Příkladem jsou místa Pražanům dobře známá, jako je například nádraží Bubny v Praze 7, Nákladové nádraží Žižkov, oblast Rohanského ostrova na pražském Karlíně, bývalé areály ČKD ve Vysočanech nebo smíchovské nádraží. Tyto lokality, dnes opuštěné a zanedbané, budou v nejbližšíc­h letech předmětem intenzivní výstavby.

Podle plánů investorů zde vzniknou moderní čtvrti pro práci i bydlení. Stejně jako je tomu ve Vídni, v Paříži, v Hamburku či v Kodani, ale také v jiných vyspělých evropských městech. Samozřejmo­stí je i významné množství zeleně a dostatek prostoru pro přirozené setkávání občanů a jejich kosmopolit­ní život.

Dopravní infrastruk­turu čeká další rozvoj

Z veřejných prostředků se už brzy budou financovat zejména stavby dopravní infrastruk­tury. Klíčové je dokončení vnitřního městského okruhu od severního vyústění tunelu Blanka přes Balabenku a Jarov až na Průmyslovo­u ulici, dále propojení Rozvadovsk­é spojky (začátek dálnice D5) s městským okruhem na Zlíchově, spojení na letiště Ruzyně, rekonstruk­ce Libeňského mostu a výstavba nového mostu Holešovice–Karlín. Výstavba metra D již započala. Právě se začínají budovat průzkumné štoly, které budou v budoucnu nahrazeny skutečnými tunely metra.

Zvýšená dopravní zátěž při výstavbě

Základní komoditou, která se při výstavbě používá, je beton. I přes všechny negativní asociace, které slovo beton u veřejnosti vyvolává, se jedná o jedinečný stavební materiál. Stavět bez betonu takto rozsáhlá díla zkrátka nejde. Beton se používá všude na světě a při správném použití a kvalitním architekto­nickém návrhu z něho lze vytvořit konstrukce nejen funkční, ale také esteticky působivé.

Na výše uvedené stavby bude v nejbližšíc­h letech spotřebová­no několik milionů metrů krychlovýc­h betonu a další stovky tisíc kubíků spotřebují každoročně ostatní, menší pražské stavby.

Beton se vyrábí v betonárnác­h. Ty musejí být co nejblíže místu stavby, aby nedošlo k předčasném­u zatvrdnutí čerstvého betonu v autodomích­ávači. Ještě složitější je to ve městech s frekventov­anou dopravou, kde průjezd městem může trvat i hodinu.

Beton se skládá ze čtyř hlavních surovin – kameniva, cementu, přísad a vody. Ze všech surovin má největší podíl kamenivo, tedy písek a kačírek. V jednom krychlovém metru betonu je asi 1,8 tuny kameniva. Naprostá většina použitelný­ch zdrojů kameniva se nachází na sever od Prahy, v oblastech okolo řeky Vltavy a Labe.

Jeden nákladní kamion přiveze asi 30 tun kameniva. Jestliže bude v Praze v nejbližšíc­h letech potřeba několika milionů metrů krychlovýc­h betonu, podle odborníků se jedná o více než milion metrů krychlovýc­h ročně, znamená to, že do Prahy bude nutné dovézt každý rok skoro dva miliony tun kameniva. To je každý rok přes 60 tisíc nákladních kamionů, které přivezou kamenivo pro betonárny.

O třetinu kamionů méně

Existuje však způsob, jak toto množství nákladních aut výrazně snížit. Všechny výše uvedené stavby jsou v dojezdové vzdálenost­i z betonáren Rohanský ostrov a Libeň. Obě betonárny jsou moderní ekologické provozy a splňují přísná kritéria environmen­tálního management­u ISO 14001. Jejich hlavní výhodou je, že jsou na břehu řeky. Kamenivo se tak na tyto betonárny dopravuje loděmi. Stejně jako je tomu v ostatních vyspělých městech Evropy, kde se tento osvědčený způsob dopravy do center měst využívá již dlouhou dobu. Vídeň, Hamburk, Brusel nebo Paříž – to jsou města, kde již mnoho let využívají řeku jako významnou dopravní tepnu pro zásobování města.

Jedna loď uveze stejné množství kameniva jako 33 nákladních kamionů. Betonárny Rohanský ostrov a Libeň dovezou při současné produkci prostředni­ctvím lodí téměř 400 tisíc tun kameniva a díky tomu přijede do hlavního města každý rok o 13 tisíc kamionů méně. Při uvažované intenzivní výstavbě v blízkých letech lze předpoklád­at, že se objem kameniva dovezeného na tyto provozy ještě zvýší. Předpoklad­em je uspořit až 20 tisíc kamionů ročně, tedy přibližně 1/3 všeho kameniva dovezeného do Prahy.

Čtvrt milionu náklaďáků do Prahy nepřijelo

Obě tyto betonárny plní svou funkci ve městě již mnoho let. Beton z nich byl použit při výstavbě téměř všech důležitých staveb v Praze. Všechny etapy pražského metra, tunely Blanka, Strahovský, Zlíchov, železniční tunely Nového spojení, Trojský most, ale také Národní technická knihovna a naposledy také Nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod – to všechno jsou stavby, jejichž kamenivo bylo do betonárny dopraveno loděmi. Celkově tak za dobu existence těchto betonáren přijelo do Prahy o více než 250 tisíc kamionů méně.

Vltava – největší dálnice v Praze

Lodní doprava po řekách do středů měst je jednoznačn­ě správnou cestou pro budoucnost. Do popředí zájmu se dostávají projekty jako říční city logistika, nákladní lodě na hybridní nebo čistě elektrický pohon, lodní zásobování provozoven v centru měst spotřebním zbožím, ale také odvoz odpadu a sutí přímo z náplavek na nábřeží.

Doprava kameniva je tak jen začátek. Poučení lze hledat právě ve městech, jako je Paříž, kde moderní betonárny a překladišt­ě fungují přímo na břehu řeky Seiny, hned

vedle kanceláří a obytných budov, vhodně zakomponov­ané do svého okolí. Často futuristic­ké designové prvky vkusně zakrývají průmyslový provoz a jeho nevzhledné součásti. Podobné řešení by si zasloužila i Praha. Svou funkci betonárny Rohanský ostrov i Libeň plní. Jak je vhodně zakomponov­at do jejich okolí a dalšího městského plánování, to je výzvou pro management, zastupitel­e i veřejnost.

 ??  ?? Betonárna Libeň.
Betonárna Libeň.
 ??  ?? Porovnání délky dopravy betonu na stavbu při existenci betonáren v centru města a lodní dopravě kameniva
Porovnání délky dopravy betonu na stavbu při existenci betonáren v centru města a lodní dopravě kameniva
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Model zastřešní betonárny Rohanský ostrov.
Model zastřešní betonárny Rohanský ostrov.
 ??  ?? ● největší betonárna v Praze
● moderní technologi­e
● prachové filtry
● recyklace zbytkového betonu ● přístavišt­ě pro nákladní lodě
● největší betonárna v Praze ● moderní technologi­e ● prachové filtry ● recyklace zbytkového betonu ● přístavišt­ě pro nákladní lodě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia