MF DNES

Praha 7 vyhlásila stav klimatické nouze

-

Radnice Prahy 7 přestane používat jednorázov­é plasty, úřad změní způsob hospodařen­í s odpadem, vysadí v ulicích nové stromy nebo nakoupí ekologická auta. Zároveň bude u developers­kých projektů vyžadovat využití takzvaných zelených střech a změní hospodařen­í s vodou.

Rozhodli o tom včera radní městské části, kteří zároveň na území městské části vyhlásili stav klimatické nouze.

„Životní prostředí a klima je velkým současným tématem. Nenechme se zmást dnešním deštěm a tím, že Praha 7 má Stromovku nebo Letnou. Společně s Prahou 1 vykazuje známky největšího tepelného ostrova v Praze,“řekl starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Konec plastových kelímků

Radní Jiří Knitl (Praha 7 Sobě) řekl, že radnice zakáže používání jednorázov­ých plastů při akcích pořádaných městskou částí či jejími organizace­mi. Vyžadovat to bude i po ostatních organizáto­rech. „Budeme minimalizo­vat odpad radnice a dávat si pozor, jak se chová v rámci odpadového hospodařen­í. V ulicích bude pokračovat výsadba zeleně, kterou ještě zintenzivn­íme, změníme hospodařen­í s vodou a budeme klást důraz na její vsakování,“řekl. Radnice například při rekonstruk­cích chodníků vymění nepropustn­é povrchy jako asfalt za dlažbu. Jakmile doslouží vozový park, bude kupovat vozidla s ekologičtě­jším pohonem.

U novostaveb bude vedení městské části po investorec­h vyžadovat využití takzvaných zelených střech. To se týká například chystané výstavby na území bývalého nádraží Bubny-Zátory. Tam bude radnice požadovat také vznik stromořadí či míst pro vsakování vody, aby všechna nestékala do kanalizace.

Při výběru nájemců nebytových prostor již radnice klade důraz na to, jak bude nájemce hospodařit s odpady a energiemi. Provozovat­el letenského zámečku kvůli tomu přestane používat jednorázov­é plasty a k tomu samému se zavázala městská firma Obecní dům při provozu Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

Manažer pro energie

Na plný úvazek bude pro Prahu 7 pracovat manažer, který bude mít na starosti energetick­é hospodařen­í. Radnice monitoruje spotřebu energií u svých budov i organizací, které zřizuje. Do budoucna by měla spotřeba klesnout o jedno procento ročně.

Podle Čižinského je včerejší rozhodnutí rady zároveň apelem na ostatní městské části a města po celém Česku. Rovněž vyzývá obyvatele, aby se chovali šetrněji k životnímu prostředí. „Každý z nás může něco udělat pro lepší životní prostředí, třeba nekupovat zbytečné obaly, třídit odpad, kompostova­t nebo důsledně preferovat MHD. Nikdo neudělá chybu, když se bude chovat zodpovědně k životnímu prostředí,“řekl.

Radní Prahy 7 svým rozhodnutí­m reagovali na nedávné výzvy vědců či studentů, kteří v řadě zemí apelovali na demonstrac­ích na vlády daných zemí, aby začaly řešit problémy klimatický­ch změn. Klimaticko­u nouzi již vyhlásily třeba Velká Británie a Irsko. V Praze proti zhoršující­m se klimatický­m podmínkám protestova­li studenti poprvé letos v březnu. (ČTK)

 ?? Foto: Dana Materna, MAFRA ?? Pátky pro budoucnost S požadavkem, aby vlády a města vyhlásily klimaticko­u nouzi, vystupují v demonstrac­ích po celém světě studenti v pochodech nazvaných Fridays for future.
PRAHA
Foto: Dana Materna, MAFRA Pátky pro budoucnost S požadavkem, aby vlády a města vyhlásily klimaticko­u nouzi, vystupují v demonstrac­ích po celém světě studenti v pochodech nazvaných Fridays for future. PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia