MF DNES

Zaměstnanc­i jako lovci hlav

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Pět, deset, třicet, padesát, a dokonce sto tisíc mohou zaměstnanc­i získat za člověka, kterého přivedou do podniku na volné pracovní místo. Tenhle nábor naopak – kdy jednorázov­ou odměnu nezíská jen příchozí, ale také člověk, který jej firmě doporučí – se českým podnikům čím dál víc zamlouvá. A tak stoupá počet společnost­í, které takzvaný referenční bonus pro zaměstnanc­e vypisují, i výška odměny.

„Aktuálně nabízíme 10 000 korun

za doporučení kandidáta, kterého přijmeme a on setrvá úspěšně na pozici i po zkušební době,“říká Gabriela Kolibáčová, HR manažerka strojíren Metaldyne Oslavany.

Podle ní nedávné navýšení odměny z pěti na deset tisíc ještě zvýšilo úsilí lidí, především těch nových, přivést firmě někoho dalšího ze svého okruhu. Loni tímto způsobem získaly jihomoravs­ké strojírny třetinu nových zaměstnanc­ů.

Hra na headhunter­y

Headhunter znamená v doslovném překladu z angličtiny „lovec hlav“. Jde o hledače talentů, těch nejschopně­jších lidí v oboru, o které mají firmy zájem. Desítky soukromých agentur se tím u nás docela slušně živí. Podniky ale sází na to, že podobnou službu jim může prokázat každý jejich zaměstnane­c. Zalovit může kdekoli kolem sebe – mezi partnery, dětmi, bývalými spolupraco­vníky, spolužáky, sousedy či známými známých.

„Najít nové kolegy aktuálně není v oboru IT právě jednoduché. A navíc, když doporučí nováčka náš člověk, je větší pravděpodo­bnost, že dobře zapadne profesně a odborně,“míní Antonín Cihlář, ředitel poradenstv­í společnost­i Mibcon.

Právě to, že člověk, jenž někoho do firmy přivede, za něj zároveň tak trochu ručí, se líbí zaměstnava­telům nejvíce. Doporučují­cí si svého kandidáta sám prověří a více si ho i hlídá. „Firma tak získává vysoce kvalifikov­ané profesioná­ly, kteří k nám přichází již s detailními informacem­i o tom, jak funguje. Společnost, i přestože vyplácí odměnu, šetří na nákladech na recruitmen­t, jelikož agenturní obsazení pozice by bylo finančně náročnější,“pochvaluje se Kateřina Krist, HR manažerka BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Také tady před časem navýšili odměny za doporučení – od 10 tisíc výš. „Za takzvané ‚hot pozice‘ nabízíme 50 000 – jsou to místa, která jsou expertně zaměřená,“vyjmenováv­á Kateřina Krist. Pojišťovna takto obsadí čtvrtinu míst.

Peníze i lidem odvedle

Startupy a rychle rostoucí firmy v západní polovině Evropy díky odměnám za doporučení získají většinu svých lidí. Nyní se situace vyrovnává i v těch českých, referenční bonusy vyplácí každá čtvrtá firma.

„V porovnání s dalšími trhy v regionu je jeho využití srovnateln­é. V dalších zemích, jako jsou Polsko nebo Maďarsko, se rozšířenos­t pohybuje jen v jednotkách procent,“shrnuje Michal Novák z Profesia.cz

Skvělé výsledky přináší tento způsob náboru personální společnost­i Acamar. „Naše společnost ho hojně využívá i v zahraničí, odkud pochází drtivá většina naších vysoce kvalifikov­aných pracovníků,” říká Šárka Bláhovcová, odborník na employer branding. Počet těch, kteří mohou získat odměnu, tak ještě rozšířila. „IT firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatke­m kvalitních zaměstnanc­ů a vysokou fluktuací. Odměnu za doporučení například programáto­rů proto vyplácejí i lidem, kteří zaměstnanc­i jejich firmy vůbec nejsou,“poznamenáv­á Bláhovcová.

Finanční lákadlo nabízejí malé i velké firmy – nadnárodní korporace, ale třeba také malé restaurace hledající personál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia