MF DNES

Slavia má double. A potěšila i Spartu

Nejdřív liga, pak hned i pohár. Fotbalová Slavia vládne Česku.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Třikrát hrál finále českého poháru, třikrát ho prohrál. Čtvrtou šanci včera Lukáš Masopust, záložník fotbalové Slavie, proměnil. S gustem: když čtvrt hodiny před koncem utekl ostravským obráncům, pojistil vítězství druhou trefou a při oslavě si odfrkl úlevou.

Spoluhráčů­m dodal klid, po jeho gólu už Slavia mohla jásat.

Záložník Hušbauer po vystřídání věnoval dres malému fanouškovi na tribuně, pak se chytl kolem ramen se spoluhráči, a ještě než rozhodčí

Ardeleánu naposledy zapískal, celá lavička poskakoval­a a zpívala s fanoušky vítězný chorál.

Když hvizd zazněl, hráči sprintoval­i skrz kordon dohlížejíc­ích těžkooděnc­ů pod kotel fanoušků, podobně jako v neděli v Ostravě.

Tam Slavia stvrdila ligové vítězství, včera v Olomouci k němu přidala pohár a po 77 letech mohla zapsat do klubové kroniky double.

„Byl to náš hlavní cíl už v zimě, dávali jsme mu možná větší váhu než Evropské lize,“přiznal trenér Jindřich Trpišovský, když bílou kšiltovku vyměnil za speciální červenou se zlatými motivy. „Jsem šťastný, že jsme to dotáhli, teď kluci dostanou dva dny volno na oslavy.“

Slavia na ně má plné právo, včera podtrhla, že českému fotbalu teď vládne a těžko hledá konkurenci.

„Její kvalita je tak vysoká, že na ni prostě nedosahuje­me,“pokrčil rameny ostravský kouč Bohumil Páník, který musel skousnout druhou porážku se Slavií během čtyř dnů.

Vzhledem k tomu, že Baník za celý zápas jen jednou trefil branku a pořádnou šanci si nevytvořil, Páník nehledal výmluvy.

Nezmiňoval ani přísnou penaltu v prvním poločase, po které šla Slavia do vedení: Procházka se ve vápně rukou otřel o obličej Ngadeua, Ardeleánu neváhal a jeho rázný verdikt posvětili i kolegové u videa.

Sporný moment tak rozběsnil uzdravenéh­o ostravskéh­o patriota Milana Baroše, že z lavičky náhradníků sudímu vynadal a rozmlátil její boční stěnu. Po červené kartě pro něj zápas skončil dřív, než se stihl dostat na trávník.

Zakroutil hlavou, zmizel do kabiny a je otázka, jestli vyloučením neuzavřel slavnou kariéru.

Baroše Slavia zarmoutila, zato potěšila rivalskou Spartu: ta jako třetí tým ligy převezme její pozici vítěze poháru a kvalifikac­i o Evropskou ligu díky tomu začne až ve 3. předkole. A pokud příští týden Arsenal porazí Chelsea, posune se dokonce přímo do základní skupiny.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Pohár je náš Slavia vyhrála ligu i domácí pohár, ceněný double získala po 77 letech. Včera ve finále porazila Baník 2:0.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Pohár je náš Slavia vyhrála ligu i domácí pohár, ceněný double získala po 77 letech. Včera ve finále porazila Baník 2:0.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia