MF DNES

Superhvězd­a, kterou trenér klidně zpraží

- — Jan Daněk

Tu magickou metu, za kterou se v sezoně podívá jen absolutní extratřída, naposledy z českých hokejistů pokořil Jaromír Jágr před třinácti lety.

On navíc stobodovou (50+55) hranici překonal jako první Němec v historii NHL. Leon Draisaitl je superhvězd­a, kterou ale na šampionátu tepal reprezenta­ční trenér Toni Söderholm. „Jako kdyby bránění pro něj znamenalo cizí slovo,“štvalo německého kouče.

„Nemám k tomu co říct,“odvětil sám Draisaitl, když jej v úterý žurnalisté požádali o reakci.

Chvíli předtím „mluvil“na ledě. Proti Finům létal. Jeden gól dal, na dva přihrál. Tahoun Edmontonu sám dotáhl krajany k výhře 4:2. „Moje slova mohla mít negativní tón, ale měla pozitivní dopad,“říkal spokojeně Söderhlom. „Nesmíte to vnímat jako kritiku, ale jako prostor pro zlepšení.“

I proto se démon Leon dnes postaví Čechům. „Zápas může klidně sám rozhodnout,“varuje Michael Frolík. Draisaitla zná z kanadských

bitev Edmonton versus Calgary. „Komplexní hráč, který je hrozně silný s pukem i v soubojích. Ale i když je veliký, dokáže být neuvěřitel­ně rychlý. Nesmíme mu dát příležitos­t přečíslení dva na jednoho. To by mohlo být pro nás smrtící.“

Přesně tohle 23letý Draisaitl předvedl v poslední minutě proti domácím Slovákům. Navedl puk, ránu schoval za beka. A gól na 3:2! Němci věděli, že mají už v předstihu postup v kapse. V Košicích Draisaitlo­vě akci tleskal i jeho otec Peter. Rodák z Karviné, který ve 13 letech s rodinou emigroval na Západ.

Jako německý hokejista se podíval na tři olympiády. Do rodné země se před pár lety vrátil jako trenér. Z Hradce nebo Pardubic už pyšně sledoval, jakou dělá jeho synek kariéru za mořem. „V Kanadě i z Německa na něj byl velký tlak. Bál jsem se, že se zblázní, ale obstál jako hráč i člověk,“líčil otec. Možná si vybaví zpackané čtvrtfinál­e (1:6) proti Česku z roku 1996, kde sám hrál. Pokud dnes Němci uspějí, bude to zásluha Draisaitla juniora.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Největší hrozba Leon Draisaitl dal v NHL v této sezoně 50 gólů, na šampionátu se trefil pětkrát. Umí rozhodovat zápasy.
Foto: Profimedia.cz Největší hrozba Leon Draisaitl dal v NHL v této sezoně 50 gólů, na šampionátu se trefil pětkrát. Umí rozhodovat zápasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia