MF DNES

Následovní­k Godzilly. Dokážou ho prostřelit?

-

Nebýt Philippa Grubauera, v NHL by nejspíš odchytal víc než 62 minut ve dvou startech. „On si to místo vymakal a zasloužil,“říká uznale Pavel Francouz. V dnešním čtvrtfinál­e na mistrovstv­í světa se gólmani z Colorada opět potkají.

Zatímco Francouz si večer nasadí kšiltovku a posadí se na střídačku, německý gólman bude největší českou překážkou. „Je rychlý, psychicky vyrovnaný, ale prostřelit jde každý gólman,“tvrdí reprezenta­ční útočník Jakub Vrána z Washington­u.

Bude to náročná mise i pro plodnou českou ofenzivu. Grubauer patří mezi nejlepší gólmany, kteří zůstávají ve hře o světové medaile.

Před šesti lety nakoukl do NHL. Před rokem slavil Stanley Cup a odborníci se shodovali, že bez poctivého Němce, který bez reptání přijal roli dvojky, by Capitals k trofeji stěží dokráčeli. Grubauer chtěl víc a před sezonou přestoupil do Colorada, kde z brankovišt­ě postupně vytlačil Rusa Varlamova (a z Francouze udělal čekatele na farmě).

„Všechno, co dělá, vypadá tak jednoduše,“chválil ho v letošním play off bek Avalanche Erik Johnson. „O takovém brankáři nejde říct špatné slovo.“

Grubauer navazuje na legendární­ho krajana Olafa Kölziga, který v NHL odchytal přes sedm stovek zápasů. Slavný gólman vážil přes metrák a i díky tehdejší masivnější výstroji si vysloužil přezdívku Godzilla, kterou si vyobrazil i na helmě. Grubauer nepůsobí v bráně jako monstrum. „Není úplně vysoký (185 centimetrů), je ale hodně pohyblivý,“popisuje Francouz. „Je spíš produktem severoamer­ické školy.“

Do zámoří odešel už v 17 letech. Přes ECHL a farmu se prodral do NHL. Když dostane pozvánku z německého nároďáku, neodmítne. Narychlo přicestova­l i na Slovensko. Hned v prvním duelu proti Francii ale odstoupil v půlce druhé třetiny. „Bylo to jen píchnutí ve svalu,“referovala německá média. V úterý se vrátil do sestavy, vychytal Finy (4:2). A dnes jeho um otestují Češi.—

Jan Daněk

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Největší překážka Philipp Grubauer je v Coloradu jedničkou, jeho úspěšnost se blížila k 92 procentům. Daří se mu i na MS.
Foto: Profimedia.cz Největší překážka Philipp Grubauer je v Coloradu jedničkou, jeho úspěšnost se blížila k 92 procentům. Daří se mu i na MS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia