MF DNES

Buďte sebevědomí a taky pány ledu

Český hokej má unikátní příležitos­t utnout medailové čekaní

- reportér MF DNES Robert Sára

Jasně, asi to nejspíš v podání hokejové reprezenta­ce nebude tak zničující záležitost, jako když před 23 lety smázli na šampionátu ve Vídni ve čtvrtfinál­e Němce 6:1. Asi si nikdo netroufne na nezapomenu­telně drzý pas, jako předvedl bek Kadlec. Ano, tehdy vyhrát skupinu a dostat ve čtvrtfinál­e Němce bylo za odměnu, protože bezzubý sok jen umetl cestu k tehdejšímu zrození zlaté generace. „Ale kdyby se stalo něco podobného, nikdo se zlobit nebude,“řekne Robert Reichel, tenkrát kapitán a dnes trenér.

Ne, bude to těžší šichta, protože sok už dávno zuby má, kousat umí a klidně – jako třeba loni na olympiádě – i ty nejlepší pohryže. Je dobré – ostatně jako vždy a v každém sportu – jít do mače s pokorou a respektova­t sílu protivníka. Ano, je i fajn zopakovat fráze, že „už dnes v hokeji není slabých“, tak jak to včera vycházelo hráčům i trenérům z úst.

Ale… Na druhou stranu nemá cenu skrývat, že Češi jsou favorité. Vidí to tak sázkové kanceláře (třeba u Tipsportu mají Češi nejnižší kurz na postup do semifinále ze všech účastníků) i odborníci. Roky – vlastně téměř dvě dekády – nestál v utkání, o kterém tak všichni rádi říkají,

že rozhoduje o úspěchu a neúspěchu, přijatelně­jší sok. Hokejistům přál poslední den, kdy se tabulka v Košicích promíchala a poslala jim do Bratislavy Němce.

„Papírově je to nejslabší soupeř, což ale ještě negarantuj­e výsledek,“říká manažer Nedvěd.

Negarantuj­e, Němci rozhodně nepřijedou jako směšný komparz, leč Češi mají dnes vjet na led sebevědomě. Opanovat ho, podle jejich not, nechť se hraje.

Sedm roků, nejdéle v historii, se vyhlíží medaile. Je nutné přiznat, že Česko už nepatří mezi top favority, jenže národní tým v Bratislavě výtečně bruslí, střílí góly, hraje útočně. Výhry ve skupině mají pro něj najednou váhu: ve čtvrtfinál­e Německo, v případném semifinále nemůže potkat silné Rusko.

Reprezenta­ce má unikátní příležitos­t utnout medailově trudné časy.

Ne, elitní svět zůstane jinde, ať už to dopadne jakkoliv, ale může to být důkaz, že tuzemský hokej uniká ze dna. A byť se teď tisíce lidí scházejí na náměstích často, mohou tam pro změnu tentokrát Miloše houfně velebit.

Toho s příjmením Říha, jednoho z pánů ledu.

 ?? Foto: Reuters ?? Německá síla Německo ve čtvrtfinál­e nelze podcenit, je to sok, který umí kousat.
Foto: Reuters Německá síla Německo ve čtvrtfinál­e nelze podcenit, je to sok, který umí kousat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia