MF DNES

Měl nabrané půjčky a naneštěstí onemocněl

Hrozila mi insolvence

- Příběh klienta Poradny při finanční tísni

Karel byl velký sportovec. Ještě za studentský­ch let se seznámil s manželkou, která také hodně sportovala a nevynechal­a jedinou možnost jít si zacvičit či zajezdit na kole. Sjezdili spolu půl světa, potápěli se, lezli na hory, spouštěli se do jeskyní a skákali padákem.

Oba měli dobrou práci v reklamě a marketingu. Po čase se jim narodil syn, druhé dítě byla vytoužená holčička. To byla první maličkost, která zahýbala

s nastaveným stylem. Snažili se sice jezdit i s dětmi, ale již tolik nelétali a drželi se Evropy, kdyby snad děti potřeboval­y doktora. Taky nebylo tolik peněz, když byla manželka doma již šestý rok.

Karel dělal, co mohl, rodina ale netušila, že všechno nebylo tak růžové, jak se zdálo. Aby mohli sportovat, potřeboval­i funkční vybavení: lyže, kola, kamery, mobily, cesty také něco stály a byly tu i Karlovy vlastní zájmy – především hory a padák. To je třeba zkusit Alpy, ale i Kavkaz, Karpaty a tak dále.

Kavkaz byla první půjčka, Karpaty druhá, Pamír třetí. Radši o tom nikde nemluvil, ani doma. Práci měl dobrou, na domácnost přispíval, na dovolenou jezdili, takže bylo všechno v pořádku. Pak to přišlo jak rána z nebes. První potíže ignoroval, ale diagnóza byla zdrcující – roztroušen­á skleróza. Selhávalo soustředěn­í a došlo i na dlouhodobé léčení. V práci to už nešlo. Se splátkami také ne. Helikoptér­y jej už nevynášely na vrcholky hor, jen hory upomínek připomněly manželce, že něco není v pořádku. Tou dobou už nastupoval­a do práce a rozhodla se, že vše vezme na sebe. Karel měl velké štěstí, že si tak dobře vybral.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia