MF DNES

Vrátí se? Sedm otázek o Koukalové

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Biatlonová reprezenta­ce změnila složení realizační­ch týmů na příští sezonu, odejít museli šéf servisu Žídek i norský asistent kouče mužů Bratli. Nadále se však můžeme jen dohadovat, zda nově složené týmy budou pracovat také s Gabrielou Koukalovou, která byla nyní dvě sezony mimo hru.

Otázek se nabízí mnoho, zodpovědět lze zatím pouze některé.

1. Je už Koukalová rozhodnuta, co udělá?

Podle jejích slov ano, dokonce déle než měsíc. Že se už „vnitřně rozhodla“, prohlásila 17. dubna v Brně na workshopu pro mladé sportovce, který vede s hokejovým koučem Jelínkem a výživovým specialist­ou Suchánkem. Předtím v rozhovoru pro Právo polemizova­la: „Říkám si, že jsem ten talent nedostala shůry pro nic za nic, tak jestli není škoda házet flintu do žita.“

2. 6. Proč se stále nevyjádřil­a? Mohla by se připravova­t také mimo tým?

„Počkejte si, prosím,“vzkázala. Za dubnovým oznámením, že oficiální sdělení si schová až na tiskovou konferenci koncem května, můžeme hledat i PR strategii. „K oznámení, co bude dělat dál, by mělo dojít 28. nebo 29. května. Nyní finalizuje­me, jakou formou vše proběhne,“sdělil včera pro MF DNES její manažer Václav Kořán. Podle něj zatím není ani jisté, zda půjde skutečně o tiskovou konferenci, nebo například o video na sociálních sítích.

3. Jaké varianty jsou možné?

Buď ohlásí konec kariéry, nebo pokus o návrat k biatlonu. Druhou možnost podmíní stav jejího těla, výsledky testů po úvodní fázi přípravy, ale i dohoda se svazem o podobě reprezenta­ční smlouvy. Ze zákulisníc­h zdrojů přicházejí protichůdn­é informace, jak už tvrdě trénuje (sama na Facebooku psala, že byla běhat s maratonkyn­í Vrabcovou), nebo jak naopak zatím cíleně vůbec netrénuje.

4. Co vědí na svazu?

Takřka nic. Šéf svazu biatlonist­ů Jiří Hamza i sportovní ředitel Ondřej Rybář tvrdí, že nikoho nekontakto­vala. „Ani jsem neregistro­val žádnou Gábininu snahu navázat jakýkoliv kontakt se svazem,“řekl Rybář.

5. Jak se na její možný návrat na svazu tváří?

Určitě nejsou proti, pochopitel­ně v rámci standardní­ch procesů. „Vytvořím jí v reprezenta­ční smlouvě podmínky, jaké má každý jiný reprezenta­nt,“řekl Hamza. „Nebudu jí rozhodně bránit, aby si sháněla v rámci osobnostní­ch práv reklamu i sama, když bude současně respektova­t reklamu i práva svazu.“ Zpočátku ano. „Pokud bude chtít, může v létě trénovat sama a pak v září přijít, abychom ji otestovali. Jestliže bude mít patřičnou výkonnost, naskočí automatick­y do týmu,“uvedl Hamza.

7. Mohla by objíždět závody s vlastním týmem odděleným od reprezenta­ce?

Tady jsou Hamza a Rybář rezolutní: Ne! „Stokrát jsem už řekl, že to určitě nepřipustí­me,“sdělil Hamza. Rybář ho podpořil: „Máme tu systém, z něhož jsme dlouhou dobu profitoval­i. Cesta individuál­ních týmů není a nebude cestou českého biatlonu.“

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Oživí kariéru? Gabriela Koukalová je už dvě sezony mimo hru, teď se spekuluje o jejím návratu k biatlonu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Oživí kariéru? Gabriela Koukalová je už dvě sezony mimo hru, teď se spekuluje o jejím návratu k biatlonu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia