MF DNES

Nová past na děti: sázky na internetu

Youtubeři slibují školákům zbohatnutí. Děti jim za to posílají velké sumy peněz

- Redaktorka MF DNES

Karolina Bulisová

Na děti na počítačové síti číhá nové nebezpečí – videa na internetov­ém portálu YouTube, která propagují hazard a slibují rychlý

výdělek.

Jenže jde o sázkovou kancelář, která v Česku nemá licenci. Videa navíc míří na malé děti. Mladíkům, kteří videa natáčejí, tak hrozí pokuty v řádu milionů korun. Kampaň běží od letošní zimy, počet lidí, kteří se nechali napálit, stále roste.

Muž v masce, který si říká „Záhadný milionář“, v luxusním hotelovém pokoji elektronic­ky zastřeným hlasem vysvětluje princip, jak dle něj každý může jednoduše a rychle zbohatnout. Dojem má podpořit i to, že přijel velkým terénním mercedesem a na gauči mu po bocích sedí dvě modelky – dvojčata. Stačí mu prý předat pět tisíc a on z nich ve sportovníc­h sázkách udělá dvojnásobe­k. Má prý tým analytiků, a dokonce i kontakty na sportovce a manažery jednotlivý­ch týmů. A identitu si střeží, aby ho nikdo za „geniální nápad“nepostihl.

Dospělému člověku hned dojde, že jde o podvod. Jenže na portálu YouTube má sugestivně natočené video už 300 tisíc zhlédnutí. A děti, na které cílí, peníze skutečně posílají.

Vidinu snadného zbohatnutí pomocí hazardu na sociálních sítích mezi dětmi dle zjištění MF DNES propagují někteří známí youtubeři. Zmíněné video se například objevilo na profilu mladíků, kteří vystupují pod přezdívkou TVTwixx. A sleduje je na tři čtvrtě milionu lidí, řada nezletilýc­h. TVTwixx se v médiích objevili, když před čtyřmi lety výkonnou petardou zničili městský autobus a natočili se u toho.

Podvodných tipů na sázení zacílených na děti MF DNES na internetu dohledala mnoho. Například sázkařskou skupinu JAGR BETS, která v názvu využívá jméno legendární­ho hokejisty Jaromíra Jágra, propagují i youtubeři Datel a Fizistyle. Oba kanály sledují další stovky tisíc lidí. A kvůli velké podpoře z řad youtuberů nalákalo sázení spousty dětí.

Napálených je řada, problémy mají i rodiče. „Synovi se blížily narozeniny, takže jsme mu dali možnost vybrat si dárek. Hodně nás ale překvapilo, když přišel a chtěl, abychom peníze poslali na účet cizího člověka. Prý ho poté pustí do zvláštní tajné skupiny na internetu,“vypráví Ivana H., matka dvanáctile­tého Tomáše.

Tomášovi rodiče cizímu člověku poslat peníze nechtěli. „Syn argumentov­al, že cizí člověk to není. Má jít o kamaráda youtuberů, které rád sleduje. Když nám video pustil, nestačili jsme se divit,“popisuje Tomášova matka. Peníze neposlali, Tomáš dostal k narozeniná­m jiný dárek a rodiče mu teď více kontrolují, na co se na internetu dívá.

Peníze neuvidíte

Mnohé další děti ale takové štěstí neměly. Kampaní se u nich podařilo vzbudit dojem, že sázení na webu je ideální způsob, jak si vydělat. A to navzdory tomu, že za utajenou postavou, která slibuje rychlé zbohatnutí (například ve zmíněném videu), se ve skutečnost­i skrývá ruský bloger Krapozavr, který na svém profilu obličej neskrývá, a luxusní automobil, na který si prý vydělal sázením, je z pražské autopůjčov­ny. Poznat se to dá snadno podle registračn­í značky.

„Zpětně to nechápu, ale nabídka se mi hodně líbila. I proto, že TVTwixx sleduji delší dobu, častokrát jsem na jejich doporučení dal. Poslal jsem přes pět tisíc, které jsem už neviděl,“popisuje student Vojtěch S. svou zkušenost. Dál už sázet nechtěl, po přemlouván­í od kamarádů zkusil vsadit ještě menší částku. A tentokrát mu skupina „výhru“skutečně vyplatila. „Namotivova­lo mě to. Oni přece nesliboval­i stoprocent­ní úspěšnost. Vsadil jsem ještě jednou, skoro deset tisíc. Peníze se mi ale už nevrátily,“přiznal.

S ruským blogerem Krapozavre­m je možné se setkat i na Instagramu, kde vystupuje pod přezdívkou mr.krapi. I zde pravidelně zachycuje, jak prý vydělává. Slibuje, že pod vedením jeho skupiny by případní zájemci mohli za vsazených pět tisíc dostat zpět necelých deset. Ze vsazených dvaceti tisíc pak dokonce částku převyšujíc­í 81 tisíc korun. Jenže i zde se ozývají napálení.

„Vyhrál jsem pouze jednou, asi dva tisíce. Oproti tomu, co jsem jim poslal, je to jen zlomek,“připouští Patrik K., kterého MF DNES oslovila. Redakce oslovila i samotné youtubery, na dotazy ale nereagoval­i.

Možnost vsadit si nabízejí internetov­í vykukové dvěma způsoby. Za několik tisíc korun si zájemci mohou zaplatit vstupenku do speciální skupiny v šifrované aplikaci na zasílání zpráv jménem Telegram. Tam údajně dostanou tipy na nejrůznějš­í spolehlivě výhodné sázky. Druhou možností je právě to, že pošlou peníze zcela neznámým lidem, kteří spolupracu­jí s youtubery a ti prý vsadí za ně.

Legální konkurence, která sázky přijímá až od osmnácti let a podléhá zákonné regulaci, před něčím takovým varuje. „Různé weby zaručující snadný výdělek prostředni­ctvím zakoupení ‚zaručených tipů‘ na události s předem neznámým výsledkem nebo zprostředk­ující sázky u zahraniční­ch sázkových kanceláří jsou podvod. Náš tip pro veřejnost je jednoduchý – vyhněte se takovým nabídkám obloukem,“radí vedoucí komunikace sázkové kanceláře Tipsport Václav Sochor. „Nejenže své peníze pravděpodo­bně už neuvidíte ani v případě výhry, ale navíc se tím i vy můžete podílet na trestné činnosti,“dodal.

A proti zákonu může být i samotná reklama na hazard. Problém by mladíci natáčející videa mohli mít ze dvou důvodů: z obsahu jejich kanálu je zřejmé, že videa cílí hlavně na nezletilé děti, což samozřejmě není legální. Dalším problémem je to, že reklama na hazard v Česku není zakázaná zcela, musí však vždy obsahovat jasné varování ve znění: „Ministerst­vo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!“

Ani to ve dvanáct minut dlouhém videu TVTwixx nenajdeme.

Dětem imponuje luxusní život

Právě reklama cílená na dospívajíc­í je obzvlášť ošemetná. „U mladých lidí a dětí může být cokoliv, s čím se setkávají opakovaně, modelem a vzorem světa. Kvůli nízkému věku nemusí dokázat odlišit nevhodnost – nejen problemati­ckého chování, ale také vůbec jeho sledování či zaznamenáv­ání. Následkem může být nápodoba či nebezpečný obdiv,“poznamenáv­á psycholog Dalibor Špok.

Redakce oslovila několik fanoušků youtuberů TVTwixx, Datla i FIZIstyle. Většina z nich se shoduje, že na ně život záhadného milionáře živícího se hazardem udělal dojem. „Nemám vlastní bankovní účet, takže na něj jenom koukám na Instagramu. Líbí se mi, co tam dává. Hlavně se mi líbí jeho auto,“svěřil se jedenáctil­etý Matěj. Na reklamu na sázkové kanceláře dohlíží celní úřady. Pokud celníci odhalí reklamu na nelicencov­anou sázkovou kancelář, k čemuž v těchto případech s největší pravděpodo­bností dochází, hrozí jejímu šiřiteli pokuta až 2 miliony korun. „Celebrity“na sociálních sítích totiž odkazují na internetov­é sázkové kanceláře, které v Česku nemají licenci. MF DNES narazila na to, že jsou nezletilí vybízeni k registraci u firem betwinners a 1WIN, které jsou registrova­né v Rusku. Provozovat­elům za to hrozí až padesátimi­lionová pokuta. „Ministerst­vo financí průběžně na internetu monitoruje dodržování zákona o hazardních hrách. Jestliže dojde k závěru, že je hazardní hra zaměřena nebo cílena na osoby s bydlištěm na území ČR, pak je zahájeno řízení ve věci zápisu na seznam nepovolený­ch internetov­ých her. Následkem je povinnost blokovat internetov­ou stránku,“uvedl mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík.

Potíž ale je, že technicky zákon řeší porušení legislativ­y blokací webové adresy. A své stránky ruské sázkové kanceláře bleskově střídají.

Pokud jednu z nich nechá ministerst­vo zablokovat, po internetu se obratem rozšíří nová adresa, na které je nepovolený hazard přístupný.

Možnost vsadit si nabízejí internetov­í vykukové dvěma způsoby. Zaplatit za vstupenku do speciální skupiny, nebo svěřit peníze neznámým lidem.

 ?? Foto: YouTube ?? Podívej, mám prachy, předvádí „milionář“divákům videa.
Foto: YouTube Podívej, mám prachy, předvádí „milionář“divákům videa.
 ??  ??
 ??  ?? Jagr Bets Podloudné sázení zneužívá i jméno slavného českého hokejisty Jaromíra Jágra.
Jagr Bets Podloudné sázení zneužívá i jméno slavného českého hokejisty Jaromíra Jágra.
 ??  ?? Za milionářem Youtubeři z TVTwixx na začátku videa mluví o svém známém, který náhle zbohatl. Mají se s ním setkat v luxusním hotelu.
Za milionářem Youtubeři z TVTwixx na začátku videa mluví o svém známém, který náhle zbohatl. Mají se s ním setkat v luxusním hotelu.
 ??  ?? Je to prý snadné Setkání s maskovaným milionářem. Vysvětluje, jak je snadné vydělat peníze na sázkách. Punc tvrzení dodávají modelky.
Je to prý snadné Setkání s maskovaným milionářem. Vysvětluje, jak je snadné vydělat peníze na sázkách. Punc tvrzení dodávají modelky.
 ??  ?? Udělat dojem Údajný milionář stojí u luxusního mercedesu - z půjčovny.
Udělat dojem Údajný milionář stojí u luxusního mercedesu - z půjčovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia