MF DNES

Americký tálibánec je volný

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Je neuvěřitel­né, jak ten čas běží: v listopadu 2001 Američané strnuli úžasem, že jeden z nich mohl jít s Tálibánem proti vlastním lidem, a ten člověk je najednou po sedmnácti letech od včerejška na svobodě.

Amerika tehdy šokovaně koukala na snímek vyhublého zarostlého muže s divokýma očima. Srovnávala si v hlavě, že člověk, který bojoval na straně bin Ládina, jenž nechal zabít přes tři tisíce lidí v USA, se jmenuje John Walker Lindh, vyrostl v Kalifornii, v dětství sledoval Želvy nindža, a než mu přeskočilo, jedl hamburgry a pil colu.

Bylo tam ale ještě něco mnohem horšího, Lindh byl u smrti prvního amerického padlého v Afghánistá­nu, agenta CIA Mikea Spanna. Ten ho vyslýchal, krátce poté vypukla ve věznici, kde se to dělo, vzpoura, po ní masakr – a mezi mrtvými byl i Spann. A Lindh věděl, že vzpoura vypukne. Spannovi to ale neřekl.

Tohle ale Lindhovi, jemuž se říkalo Americký tálibánec, nedokázali.

Stačilo ovšem, že se stal členem Tálibánu a al-Káidy a během invaze USA do Afghánistá­nu byl v jejich řadách. Dostal 20 let, teď je venku, o tři roky dřív, než měl. Je mu 38. Nikomu se to nelíbí.

Lindh je sice starší, ale v srdci i hlavě má pořád Tálibán a džihád. Tajné zprávy o něm říkají, že „pokračuje v obhajobě globálního džihádu a píše extremisti­cké texty“ a že hájí Islámský stát. Seděl v jednom z nejstřežen­ějších amerických vězení, přesto tam prosadil, aby se muslimové mohli scházet ke skupinovým modlitbám. Ty i vedl. Naučil se Korán nazpaměť přijal jméno Jahjá, což je arabsky Jan, tedy John.

To vyvolává otázku, zda se může zapojit do normálního života Ameriky a nebude pro ni hrozbou.

Navíc si spousta lidí myslí, že trest byl příliš krátký. Když ho v roce 2002 soudili, vystupoval Lindh jako svedený mladík. Vykládal, že odsuzuje terorismus i bin Ládina, k Tálibánu přišel z naivity. Hezké...

Jenže pak se ukázalo, že to byla dohoda mezi ním a státem: stát se bude tvářit, že mu věří, a on zapomene to, že vojáci a FBI s ním při výsleších zacházeli bez rukaviček.

Teď je venku, nesmí mít pas a nesmí se připojit na internet bez povolení. Vlastně je to symbolické: nezdá se to, ale Lindh odešel z Kalifornie k Tálibánu přesně dva měsíce předtím, než byl založen Google. Takový dávnověk. Ale najednou prudce aktuální.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? V pasti John Walker Lindh po dopadení v roce 2001.
Foto: ČTK V pasti John Walker Lindh po dopadení v roce 2001.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia