MF DNES

Řidičům chodí tisíce pokut ze zahraničí

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Západní země přestávají tolerovat přestupky českých šoférů a stále častěji je vyhledávaj­í i za hranicemi. Drtivá většina vymáhaných pokut připadá na rychlou jízdu. Nejaktivně­jší jsou v tomto ohledu policisté z Rakouska a Německa. Jen v lednu, kdy řada Čechů směřuje k jižním sousedům do lyžařských středisek, zaslaly rakouské úřady do Česka přes deset tisíc žádostí o identifiko­vání majitelů vozidel přistižený­ch při porušování pravidel. O čtyři měsíce později, kdy hlavní lyžařská sezona už skončila, jich bylo téměř 12 tisíc. Vloni v dubnu přitom podobných žádostí přišlo o třetinu méně.

Dohledání majitele vozu je prvním krokem, po kterém následuje zaslání pokuty. Počet dotazů zaslaných do Česka přes systém Eucaris sice může naznačovat končící benevolenc­i zahraniční­ch úřadů, přesný počet udělených pokut z něj ale vyčíst nejde. „K jednomu přestupku totiž mohou úřady zaslat do Česka i několik dotazů,“řekla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková.

Pokuty přes hranice chodí šoférům za osm typů dopravních přestupků. V první řadě za rychlou jízdu, nezapnutí bezpečnost­ního pásu, telefonová­ní za jízdy nebo za předjížděn­í kolony odstavným pruhem. Přestože jde o porušení pravidel, jejichž závažnost má řada českých šoférů tendenci bagatelizo­vat, v zahraničí se tvrdě trestají. To se týká například v Česku běžně rozšířenéh­o telefonová­ní za volantem.

„Česko a Polsko je nejbenevol­entnější z celé Evropy a má nejnižší sazby pokut za telefonová­ní za jízdy,“uvedl mluvčí automotokl­ubu UAMK Petr Sirota. V současnost­i je maximální výše pokuty dva tisíce korun. Na Slovensku se kupříkladu nyní jedná o zvýšení základní sazby za tento přestupek na 200 eur, tedy přes pět tisíc korun.

Otázku, kdy člověk může ve voze telefonova­t, nedávno vyřešil soud ve Francii. Tam se vlekl soud s šoférem, který byl pokutovaný za telefonová­ní ze zaparkovan­ého auta. „Nakonec to skončilo tak, že pokutu skutečně zaplatit musel,“dodal mluvčí.

Zaplatit pokutu doporučuje dopravní expert Roman Budský. Na rozdíl od Česka, kde je stále rezerva v propojení systémů jednotlivý­ch složek státní správy, v sousedním Německu bude o neuhrazené­m dluhu vědět celá řada institucí. „Neuhrazená pokuta tak může člověka dostihnout nejen na silnici, ale třeba na letišti. Při přestupu na některém z německých letišť se tak může snadno zjistit, že cestující má vůči německému státu nesplacený dluh a bez jeho vyrovnání ho nepustí do letadla,“uvedl Budský.

Kromě zákazu telefonová­ní za volantem se evropské země stále více uchylují k zákazům a omezením pro auta s dieselovým nebo obecně spalovacím motorem. Mezi německými městy, která zakazují do center vjezd starším dieselům, přibyly od letošního ledna Cáchy a Stuttgart a od dubna Kolín.

Ještě před zahájením letních prázdnin se ekologické zóny rozšíří do centra Berlína, hesenského Darmstadtu a Gelsenkirc­henu v Porúří.

V Rakousku je pak potřeba dát pozor na rychlostní omezení, která platí pro vozidla se spalovacím­i motory. Ty platí na řadě dálnic, které Češi využívají na cestách k Jaderskému moři, například na A2 procházejí­cí ze severu Rakouska na jih přes Vídeň, nebo A1, kde omezení rychlosti kvůli hluku a exhalacím platí na okruhu kolem Salcburku. Tam pro benzinová i dieselová auta platí omezení rychlosti na sto kilometrů, zatímco elektroaut­a mohou úsek projíždět standardní 130kilomet­rovou rychlostí. Za překročení hrozí pokuta až dva tisíce eur.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia