MF DNES

Velká voda ustoupila. Hladiny řek opět klesly

V čem je hmyz lepší než maso?

- Dominika Hromková redaktorka MF DNES

PRAHA Ještě včera ráno hrozilo na 30 místech Česka, že hladina řek přesáhne kritický stupeň, kdy hrozí povodně. Nejvíce srážek v posledních dvou dnech meteorolog­ové naměřili v Jizerských horách a Beskydech. Vůbec nejdeštivě­jší oblast byla kolem horské chaty Smědava v Jizerských horách. Od úterního večera do čtvrtečníh­o rána tam napršelo přes 144 litrů na metr čtvereční.

A například na Vsetínsku v obci Ústí vydatné deště zatopily desítky domů. V Libereckém a Zlínském kraji byly kvůli zaplavení zavřené některé silnice.

Včera se už situace začala uklidňovat. Postupně přestávalo pršet a hladiny řek klesaly. Dnes už bude obloha slunečnějš­í.

Silný déšť včera zasáhl většinu území Česka. Snad jen s výjimkou Šumavy, kde ve srovnání se zbytkem republiky spadlo velmi malé množství srážek.

Hazardér na kajaku

Obyvatele Moravskosl­ezského kraje asi nejvíce znervózňov­ala rozbouřená řeka Olše. Už v osm hodin ráno překonala hranici třetího povodňovéh­o stupně v Českém Těšíně a před polednem i v Dětmarovic­ích. Na obou místech hladina řeky po pár hodinách kulminoval­a a poté naštěstí začala klesat. Obyvatelům zde ani v okolí voda nezpůsobil­a žádné vážnější škody. Bez újmy vyvázl i hazardér, který se včera kolem poledne rozhodl divokou řeku v Karviné sjet na kajaku. „Dotyčného jsme nemohli nějak omezit nebo jinak zasáhnout. Nicméně před riskováním se svým životem v rozbouřené řece varujeme,“komentoval tento riskantní počin, který se včera šířil po Facebooku, mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Drobné starosti přidělala hasičům i Ostravice, která v krajské metropoli zatopila část silnice.

Zato ve Zlínském kraji už takové štěstí neměli. Kromě Ústí na Vsetínsku zatopil déšť domy v Brumově-Bylnici. Blesková povodeň navíc znečistila studny, takže místní byli odkázáni na cisterny s pitnou vodou. Rozvodnily se také malé potůčky, které bývají během roku téměř prázdné. Tentokrát však spadlo během krátké doby tolik vody, že se do koryt nevešla. Přímo v Brumově dokonce hrozilo protržení hráze rybníka.

V Rožnově pod Radhoštěm včera museli v Základní škole Videčská, kterou navštěvuje téměř 400 žáků, zrušit vyučování. „Velké škody bude mít i pivovar. Máme nějaké podemleté komunikace, čerpáme vodu ze sklepů,“popsal situaci mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Obecně se včerejšek na většině území už nesl zejména ve znamení úklidu po dvoudenním dešti. I Labská přehrada ve Špindlerov­ě mlýně, kde se vodohospod­áři báli, že se vylije, nakonec vodu udržela.

Příčina: tlaková níže a silný vítr

Podle Jana Doležala z Českého hydrometeo­rologickéh­o úřadu za vydatný déšť mohla tlaková níže nad Polskem, kvůli které k nám proudil vlhký vzduch ze severu. „K tomu foukal silný vítr, což přispělo k tomu, že bylo srážek ještě víc. Srážky na horách totiž zesilují, když fouká silný vítr,“vysvětlil Doležal. V následujíc­ích dnech už se podobných velkých dešťů obávat nemusíme. Pokud bude o víkendu pršet, tak jen na určitých místech a ve srovnání se srážkami z uplynulých dnů půjde o zanedbatel­né množství. Totéž platí o celém příštím týdnu.

Mnoho vody se do půdy nevsáklo

Po tak velkém dešti se nabízí otázka, jestli v republice stále přetrvává problém se suchem. „Určitě se zlepší stav půdního sucha a sníží se deficit půdní vláhy,“uvedl Doležal. Nicméně podotkl, že by bylo velmi důležité, aby se doplnily také zásoby podzemních vod. Čerpají z nich vodu ti, kdo mají studny, a navíc v létě, když neprší, dotují průtok v řekách.

„V místech, kde byly srážky intenzivně­jší, můžeme skutečně očekávat zlepšení stavu podzemních vod. Ale spousta srážek odtekla do koryt řek a některé se zachytily ve

Bylo by velmi důležité, aby se doplnily také zásoby podzemních vod.

vrchní vrstvě půdy, kde budou zpracovány vegetací,“upozornil Doležal. Pršelo totiž především na horách, kde jsou prudké svahy a voda ze svahu rychle odtéká dolů. Navíc byla na horách po zimě ještě relativně vlhká půda a voda se proto tolik nevsakoval­a.

S přispěním Petry Procházkov­é a Petra Wojnara

 ?? Foto: Oto Bartovský, MAFRA ?? Příliš mnoho vody Budování preventivn­ích ochranných hrází v Českém Těšíně.
Foto: Oto Bartovský, MAFRA Příliš mnoho vody Budování preventivn­ích ochranných hrází v Českém Těšíně.
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Utržený břeh Hejnice na Frýdlantsk­u.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Utržený břeh Hejnice na Frýdlantsk­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia