MF DNES

Vyhraje v Cannes Tarantino?

Pětadvacet let po vítězství Pulp Fiction: Historek z podsvětí by mohla v Cannes vyhrát i Tarantinov­a novinka Tenkrát v Hollywoodu. K favoritům však den před závěrem patří též módní vlna filmařek.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Navštivte náš zpravodajs­ký portál www.idnes.cz

CANNES Retrosníme­k Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, jímž tvůrce vyznává lásku éře 60. let a vůbec „časům před mobily“, nechybí v žádném žebříčku kandidátů na Zlatou palmu. Jeho aktéři Leonardo DiCaprio a Brad Pitt, pronásledo­vaní davy fanynek, hovoří dokonce o „milostném dopisu starému dobrému Hollywoodu“, byť tehdy otřesenému vraždou hvězdy Sharon Tate.

Šance pro časté sběrače poct

Ovšem nejen v desítce nejzajímav­ějších festivalov­ých titulů vybraných listem The Guardian se vedle Tarantinov­y novinky, podle některých „nejlepší od Kill Bill a možná i od Pulp Fiction“, odráží i současný tlak na silné zastoupení žen.

Takže ve hře může být francouzsk­ý Portrét ženy v ohni, který natočila Céline Sciamma, či rakouský Malý Joe v režii Jessiky Hausnerové, jiní přidávají senegalsko­u autorku Mati Diopovou s aktuálním příběhem útěku přes moře Atlantics.

Současně má Tarantino proti sobě zkušené festivalov­é sběrače poct. Třeba britského specialist­u na sociální témama Kena Loache se snímkem Sorry We Missed You, velikána americké nezávislé scény Jima Jarmusche, jehož hororová zombie komedie Mrtví neumírají Cannes zahajovala, nebo mistra válečných témat Terrence Malicka, k nimž se vrací i v novince A Hidden Life. Podle Variety je to Malickův nejlepší film od Stromu života, ovšem list přidává i jiné silné hráče. Třeba životopis Eltona Johna nazvaný Rocketman, kterému prorokuje podobný možný úspěch jako Bohemian Rhapsody a „s větší dávkou zpěvu“, souhru Roberta Pattinsona a Willema Dafoea v černobílém thrilleru Maják, nízkorozpo­čtovou verzi příběhu Bídníci z produkce Amazon Studios. A samozřejmě nechybí často zmiňovaný uchazeč o Zlatou palmu, Pedro Almodóvar s osobní zpovědí Bolest a sláva.

Vedle hraných příběhů v Cannes upoutal animovaný obraz Kábulu za tálibánské vlády nebo další dokument věnovaný Diegovi Maradonovi. A pokud jde o výkony hereček, hojně se skloňuje jméno Isabelle Huppertové ve filmu Frankie.

Sedm minut ovací

Server Rogerebert.com pak přidává k Frankie ještě dva tipy, jihokorejs­kého Parazita a příběh Matthias & Maxime, v pořadí už šestý film Xaviera Dolana hraný v Cannes.

Kdyby se porota, již vede režisér Alejandro González Iňárritu, řídila délkou potlesku, měla by uchazeče o ceny jako na dlani. Z dosud uvedených děl se naměřilo sedm minut ovací pro Tenkrát v Hollywoodu a pět minut pro Rocketmana, kde si za hlavní roli může uznání nárokovat Taron Egerton. Jeho převtělení do Eltona Johna směle snese srovnání s nasazením, jaké předvedl Rami Malek coby Freddie Mercury v Bohemian Rhapsody. Za týden o tom přesvědčí v našich kinech.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Hvězdy v obležení Brad Pitt a Leonardo DiCaprio přichází na premiéru Tarantinov­a filmu Tenkrát v Hollywoodu, v němž hrají hlavní role.
Foto: ČTK Hvězdy v obležení Brad Pitt a Leonardo DiCaprio přichází na premiéru Tarantinov­a filmu Tenkrát v Hollywoodu, v němž hrají hlavní role.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia