MF DNES

EUROVOLBY: NÁVOD K POUŽITÍ

Jak si vybrat svoji stranu a kandidáta

- Jakub Pokorný, Alžběta Šimková reportéři MF DNES

Kdyby se měl sestavit nějaký žebříček „eurohujers­tví“, určitě bude na prvním místě TOP 09 plus hnutí Hlas Pavla Teličky a na posledním komunisté a SPD. Hodně proevropšt­í jsou také čeští Piráti, lidovci, v závěsu za nimi ANO a mírně euroskepti­cká je Občanská demokratic­ká strana.

Většina lidí asi bude dělat první předvýběr v záplavě volebních lístků právě podle toho, jestli má, či nemá v oblibě Evropskou unii jako takovou. Takže pokud už vám jich zbylo v ruce jen pár, podle čeho se ještě rozhodovat?

Europoslan­ec Pavel Poc (ČSSD) drží na volebním inzerátu červenou kartu, kterou vystavuje jako fotbalový rozhodčí nekvalitní­m potravinám. Boj proti diskrimina­ční dvojí kvalitě jídla však mají v programu všechny strany odprava doleva, takže paradoxně podle tohoto slibu se moc rozhodovat nejde, když s ním přicházejí všichni. „Nejsme smetiště Evropy,“glosuje v programu lakonicky potravinov­ou problemati­ku Pirátská strana

Podobně téměř všechny strany chtějí vynakládat víc peněz na studentský výměnný program Erasmus, díky kterému student stráví semestr na zahraniční univerzitě. Dokonce i Tomio Okamura chce jakýsi „Erasmus bez Evropské unie“. „Sluníčkáři nepravdivě tvrdí, že euroskepti­ci brání studijním výměnným pobytům. My pro to jenom Brusel nepotřebuj­eme,“píše se v programu SPD.

Velkým tématem bývala migrace, ale i tady se strany těžko odliší od konkurence,

protože nelegálníh­o uprchlíka nechce přirozeně nikdo. Pokud jde o bezpečnost a obranu, začíná opatrně diskuse o společné Evropské pohraniční stráži – jakési rychlé rotě, která by zasahovala tam, kde je potřeba (je v programu ANO a TOP 09) a evropské armádě, i když třeba ČSSD píše, že je to projekt vzdálené budoucnost­i.

Za každého Čecha jeden strom

V čem už se ale programy liší? Trochu opomíjeným tématem jsou navzdory své důležitost­i daně. Poměrně dost stran, překvapivě včetně pravice, má v programu zavedení nějaké „daně pro nadnárodní firmy“. Uvažují o ní i TOP 09 či ANO. Sociální demokracie přímo používá termín „evropská digitální daň“. Samozřejmě jde především o zdanění firem jako Facebook a Google. Ovšem ČSSD do toho zahrnuje i banky.

Občanská demokratic­ká strana by chtěla napříč Evropou sjednotit DPH na knihy a elektronic­ké knihy (v Česku by to mohlo znamenat snížení daně a zlevnění).

Piráti jsou ještě dál – mají v programu poměrně přísný princip „kde firma podniká, tam má danit“. I hodně českých firem kvůli daním sídlí v Nizozemsku či na Kypru. A komunisté chtějí zavedení sektorové daně pro finanční a telekomuni­kační sektor.

Různé jsou pochopitel­ně nápady, kam nasměrovat peníze z evropských fondů. Takže zde je pár příkladů:

– TOP 09 by evropské peníze z dotací dala na digitaliza­ci katalogů knihoven

– ODS na mateřské školy

– ANO na výsadbu 10 milionů stromů, které zamezí suchu a erozi (ano, zde je zjevná inspirace Piráty, kteří chtějí vysadit milion stromů v Praze)

– ČSSD by investoval­a do nemocnic. Lidovci jsou mimochodem jediní, kteří mají výslovně v programu zmíněno velmi diskutovan­é téma, že dotáhnou do konce zrušení střídání letního a zimního času. Piráti se zase chtějí soustředit na zavedení předpisů pro auta bez řidiče.

Zajímavé rozdíly jsou i v tom, jak strany chtějí reformovat či rozšiřovat Evropskou unii. Hnutí ANO by rozšířilo schengensk­ý prostor do všech států EU v kontinentá­lní Evropě, takže by začínal už kousek za Istanbulem na bulharské hranici.

Sociální demokracie je pro přijetí dalších balkánskýc­h států do Evropské unie, aby nebyla na mapě Evropě „díra“. Jenže přímo jmenuje i Kosovo, což asi nepotěší prezidenta Miloše Zemana, který Kosovo považuje za „mafiánský stát“.

Hodně českých stran má také návrhy, jak ušetřit na provozu Evropské unie. Lidovci by sjednotili posty předsedy Evropské rady a komise (dnes jsou to dva různí muži Jean-Claude Juncker a Donald Tusk). Socialisté a ANO chtějí, aby už se Evropský parlament nestěhoval mezi Štrasburke­m a Bruselem, neboť dnes zasedá v obou městech. Letitý nápad se ale nikdy nepodařilo prosadit. Buď neprošel přes Francii, nebo přes Belgii.

Referendum pro stamiliony

Každá strana má v programu i nějakou kuriozitu. Piráti automatick­y přejímají program své mateřské Evropské pirátské strany a v něm je třeba možnost vyhlásit celoevrops­ké referendum. Představte si referendum, ve kterém by hlasovalo přes 450 milionů lidí.

Lidovci dokonce navrhují zdanění robotů. Sociální demokraté prosazují „zkrácení pracovní doby bez snížení mzdy“.

Vše o volbách do Evropského parlamentu na iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia