MF DNES

Tajemný Zeman. ČSSD si musí ještě počkat

- — Ondřej Leinert

Sociální demokraté ani po včerejší schůzce předsedy Jana Hamáčka s prezidente­m Milošem Zemanem nevědí, jak se Hrad postaví k demisi ministra kultury Antonína Staňka. „Panu prezidento­vi jsem předložil svůj návrh řešení a on v souladu s tím řekl, že se rozhodne po schůzce s panem Staňkem, která je v úterý 28. května,“okomentova­l setkání stručně Hamáček.

Podle informací MF DNES z jeho okolí schůzka proběhla klidně. Zeman však dal také najevo, že Staňka rozhodně nebude odvolávat proti jeho vůli. Rozhodnutí je tak v této chvíli zejména na ministrovi. To on musí zvážit, zda mu stojí za to, zůstat v křesle proti vůli vedení své strany. A v situaci, kdy petici za jeho odvolání už podepsalo téměř devět tisíc lidí, mezi nimi řada výrazných osobností kulturní scény.

Staněk by tím získal několik týdnů až měsíců v čele ministerst­va navíc a měl by prostor obhájit kroky, kterými vyvolal poprask: odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele olomouckéh­o Muzea umění Michala Soukupa. Otázkou nicméně je, zda by to dokázal. Vedení ČSSD je přesvědčen­o, že ne. „Měl s tím počkat po volbách a všechno

nejdřív důkladně probrat. Provedl to tak zbrkle a hloupě, že tím jenom všechny naštval,“popisuje mínění ve straně jeden z vedoucích představit­elů ČSSD. I proto mají sociální demokraté už vybraného Staňkova nástupce. Jméno zatím tají. A to i z toho důvodu, že zatím nevědí, jak to se Staňkovým odchodem dopadne.

Hamáček prozradil jen to, že má jít o zkušeného politika. Stranickým­i kuloáry zaznívá jedno jméno za druhým: šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka, exministry­ně školství Kateřina Valachová, náchodský starosta a poslanec Jan Birke... Každý z nich to však odmítá. Stejně tak tuto pozici odmítl bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Hamáček se ho snažil přesvědčit, ale Zaorálek opakuje, že do vlády vedené Andrejem Babišem nechce. Nedávný favorit, ostravský divadelní režisér a někdejší stínový ministr kultury za ČSSD Ivan Krejčí, který by zájem o pozici měl, zase prý příliš neoslovil Hamáčka. A další jméno na seznamu, náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová má smůlu v tom, že si pěstuje spíš image úřednice než političky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia