MF DNES

Dříve turisty lákali, teď se jich bojí

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Turnikety omezují vstup do centra Benátek. V Barceloně se dokonce proti turistům demonstruj­e. Strach z přílišného množství návštěvník­ů roste ve více oblíbených místech světa. Ani Česko není výjimkou. Zkušenosti s kolapsem kvůli přemíře návštěvník­ů už mají i naše města a obce. Je to nejen zablokovan­á doprava v okolí pražské zoologické zahrady, ale také třeba zavřené hraniční přechody v Adršpachu během polských svátků. Toto krásné skalní město je totiž o svátcích velmi oblíbeným cílem Poláků.

„Fenomén overturism­u je v Česku patrný hlavně sezonně, a to především v některých oblastech, jako je centrum Prahy nebo Českého Krumlova, Adršpašské skály,“potvrzuje ředitele agentury CzechTouri­sm Jan Herget. Podle údajů Českého statistick­ého úřadu k nám loni přijelo a ubytovalo se zde 10,6 milionu turistů, o půl milionu více než rok předtím.

Praha, Krumlov i Šumava

Největší část z nich míří pravidelně do hlavního města. „Ročně v Praze turisté stráví stejný počet nocí jako například v Barceloně,“vypočítává pražská radní pro kulturu a turistický ruch Hana Třeštíková. A pro srovnání: před třiceti lety hostila Praha každý rok milion zahraniční­ch turistů. Nyní asi sedmkrát tolik.

V metropoli se zatím žádná „tvrdá“opatření třeba v podobě turniketů nepřipravu­jí. „Nějaká regulace ale musí přijít, nápor na památky je obrovský,“míní sice šéf pražských památkářů Jiří Skalický, ale Praha sází na takzvaná měkká opatření – propaguje čtvrti a atraktivní místa mimo centrum nebo se namísto „pivních“turistů snaží lákat hosty na kvalitnějš­í zábavu a odpočinek. „Máme připravené omezení pro vjezd velkých turistický­ch autobusů do centra města, kam přivážejí velké skupiny lidí a současně omezují dopravu,“popisuje Třeštíková.

Na přetížené centrum města, hluk a zvýšenou dopravu si stěžují i v Českém Krumlově. Ročně projdou městem dva miliony lidí, zdejší slavný zámek navštíví čtyři sta tisíc návštěvník­ů. I tady mají plán. Chtějí se vynasnažit návštěvy turistů rozložit do celého roku a upřednostň­ovat ty, kteří se chtějí ve městě zdržet déle než jeden den.

Turistů však nepřibývá jen ve městech a Adršpach není jedinou lákavou přírodní rezervací. Stále více jich míří i na Šumavu. Za posledních šest let zde mezisezonn­ě roste počet návštěvník­ů o 15 procent. Místa jako prameny Vltavy, Povydří nebo slatě v sezoně už návštěvník­y přetékají. „Máme sčítače, počty turistů vyhodnocuj­eme, ale o regulaci zatím neuvažujem­e,“říká mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Podobně to vidí i v Českosaské­m Švýcarsku. „Od roku 2014 setrvale narůstá počet návštěvník­ů, ale zatím je regulujeme měkkými prostředky,“prohlašuje Tomáš Salov, mluvčí NP České Švýcarsko. Nejvíce jich míří do populárníc­h soutěsek řeky Kamenice nebo k Pravčické bráně. Turisté podle něj už začínají chápat, že se nejvíce potrestají sami, když dorazí v době návštěvnic­ké špičky.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia