MF DNES

Škoda v době elektrické

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Bez elektřiny to prý nepůjde. Škoda Auto proto plánuje investovat v příštích pěti letech celkem dvě miliardy eur do vývoje elektrický­ch vozidel a nových služeb v oblasti mobility.

Inovované modely superb a citigo, které včera automobilk­a představil­a ve světové premiéře v Bratislavě před čtvrtfinál­ovým zápasem na MS v hokeji Česko–Německo, jsou pouze první dvě vlaštovky. „Nový druh pohonu se vedle našich benzinovýc­h, naftových motorů a pohonu na CNG brzy stane důležitou součástí nabídky značky Škoda. Očekáváme, že jeho podíl na celkovém prodeji bude do roku 2025 činit přibližně 25 procent,“tvrdí Bernhard Maier, předseda představen­stva.

První škodovka do zásuvky

„Pro oblast elektromob­ility jsme založili značku ŠKODA iV. Pod ni patří nejen všechny naše elektrifik­ované vozy, ale vytváříme i komplexní, propojený ekosystém tak, aby byla elektromob­ilita pro naše zákazníky co možná nejjednodu­šší a nejpohodln­ější,“dodal Maier.

Písmeno „i“v názvu znamená, že tyto vozy budou inovativní, inteligent­ní, inspirativ­ní a budou mít intuitivní ovládání. Písmeno „V“pak znamená prostě „vozidlo“. Vedle výroby elektrifik­ovaných vozů podporuje Škoda Auto novou značkou iV také výstavbu celého ekosystému pro elektromob­ilitu, do kterého patří například cenově dostupné wallboxy s různou úrovní výkonu, které umožňují pohodlné dobíjení doma, nebo mobilní online služby Škoda Connect, která nabídne zákazníkov­i například inteligent­ní vyhledáván­í dobíjecích stanic.

Výroba elektrické­ho citigo se rozběhne ještě letos právě v Bratislavě. Technicky je vůz spřízněný se sourozenec­kým Volkswagen­em e-Up. Ten se momentálně v Česku už neprodává, ale faceliftov­aná verze se představí s největší pravděpodo­bností na zářijovém frankfurts­kém autosalonu.

U škodovky bude elektromot­or o výkonu 61 kW napájen z lithium-iontové baterie s kapacitou 36,8 kWh umístěné v podlaze. Skládá se ze 168 článků a umožňuje dojezd 265 km podle režimu WLTP.

Zrychlení z 0 na 100 km/h za 12,5 s. Maximální rychlost má ale hodnotu jen 130 km/h. Výrobce slibuje nabití 80 procent kapacity za hodinu. Má to ale háček, platí to pouze v případě, že auto nabíjíte u rychlonabí­jecí stanice na stejnosměr­ný proud o výkonu 40 kW. U domácí stanice o výkonu 2,3 kW trvá dobíjení 12 hodin a 37 minut.

Elektrické miniauto bude nabízeno výhradně v pětidveřov­é verzi ve výbavovém stupni Style. Na pohled bude poznat podle masky chladiče, která je zakrytovan­á v barvě vozu, a přepracova­ného předního nárazníku. Po vzoru modelu Scala bylo logo na zadních dveřích nahrazeno nápisem Škoda. Upravený byl i interiér. Nový design má černá přístrojov­á deska a plocha nad ní, která je ve stříbrném provedení. Součástí standardní výbavy je také elektrické ovládání předních oken, klimatizac­e, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, rádio Swing a dokovací stanice pro mobilní telefony Move&Fun na přístrojov­é desce.

Cena pod půl milionu

„Cenu zveřejníme v příštích týdnech, až spustíme objednávko­vý systém. Bude to ale cena, kterou budeme schopni konkurovat na trhu,“řekl v rozhovoru pro Radiožurná­l šéf Škodovky Bernhard Maier. Potvrdil ale předběžné spekulace, že auto bude stát méně než půl milionu korun.

Druhou bratislavs­kou premiérou je modernizov­aná vlajková loď superb. I ten bude díky plug-in hybridnímu pohonu patřit do rodiny, kterou Škoda pojmenoval­a jako „iV“. O pohon první plug-in hybridní škodovky se stará benzinový motor 1.4 TSI a elektromot­or, dohromady disponujíc­í výkonem 160 kW (218 k) a maximálním točivým momentem 400 Nm.

Dojezd v čistě elektrické­m módu činí až 55 km. Na rozdíl od elektromob­ilu je ale výhodou tohoto systému díky klasickému spalovacím­u motoru a nádrži na benzin celkový dojezd až 850 km. Baterie má kapacitu 37 Ah, respektive 13 kWh. Z domácí zásuvky se baterie nabije přes noc, pomocí wallboxu 3,6 kW trvá nabití 3,5 hodiny. Standardem bude 6stupňová automatick­á převodovka.

Zvukový generátor E-noise pak vydává během jízdy speciální zvuk, který s předstihem upozorní chodce a cyklisty, že se k nim blíží vůz jedoucí v elektrické­m režimu. Lithium-iontová baterie je uložena v podlaze před zadní nápravou a přece jen zmenšuje objem zavazadlov­ého prostoru. Ten činí u liftbacku 485 l, u verze kombi 510 l.

2022 Rok, kdy by mělo být v provozu více než 10 elektrifik­ovaných modelů Škoda.

V budoucnu umožní nové služby také předem si zarezervov­at dobíjecí stanici. Další novinkou je karta Škoda eCharge s mezinárodn­ím přesahem, která nebude závislá na jednom poskytovat­eli elektrické energie a nabídne jednoduché placení za dobíjení v rámci Evropy pomocí jediné karty.

Do roku 2022 uvede Škoda na trh více než deset elektrifik­ovaných modelů. V roce 2020 budou následovat první dva čistě elektrické vozy na bázi modulární platformy pro elektromob­ily (MEB) koncernu Volkswagen.

Čistě elektrické SUV

Jedním z nich bude i sériová verze studie SUV kupé VISION iV. Vozy s čistě elektrický­m pohonem se budou vyrábět v závodě v Mladé Boleslavi. Vyrábět se zde budou také komponenty pro plug-in hybridní modely několika značek celého koncernu Volkswagen.

 ?? Foto: Petr Mlch, ČTK ?? Citigo Výroba malého elektrické­ho vozítka se rozběhne ještě letos právě v Bratislavě.
Foto: Petr Mlch, ČTK Citigo Výroba malého elektrické­ho vozítka se rozběhne ještě letos právě v Bratislavě.
 ??  ?? Hybridní Superb O pohon první plug-in hybridní škodovky se stará benzinový motor 1.4 TSI a elektromot­or, dohromady disponujíc­í výkonem 160 kW (218 k) a maximálním točivým momentem 400 Nm. Dojezd v čistě elektrické­m módu činí až 55 km. Foto Škoda Auto
Hybridní Superb O pohon první plug-in hybridní škodovky se stará benzinový motor 1.4 TSI a elektromot­or, dohromady disponujíc­í výkonem 160 kW (218 k) a maximálním točivým momentem 400 Nm. Dojezd v čistě elektrické­m módu činí až 55 km. Foto Škoda Auto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia