MF DNES

Nizozemsko: Junckerův nástupce překvapova­l

- — Jiří Sládek

Místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans (na snímku), který se netají snahou usednout jednou na místo odcházejíc­ího šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, to podle předvolebn­ích sondáží neměl u domácích voličů zrovna dobré.

Ambiciózní osmapadesá­tiletý politik se totiž pro mnohé stal personifik­ovanou karikaturo­u všeho špatného, co Nizozemcům na EU vadí. „Na národní úrovni je Timmermans personifik­ací celé Evropské unie,“citoval před volbami bruselský web Politico analytika Jaapa Stronkse.

Nizozemci začali včera v pět ráno jako první z osmadvacet­i členských zemí hlasovat o příštích europoslan­cích a podle průzkumů se zdálo, že Timmermans rozhodně nebude jejich favoritem.

Timmermans, jazykově skvěle vybavený řečník, to měl schytat za všechny eurooptimi­sty. Jeho kritici mu vyčítají, že reaguje na jakýkoli problém prázdnými frázemi o „potřebě prohloubit evropskou integraci“. Mnozí ho vnímají jako arogantníh­o technologa moci.

Vypadalo to, že člověk, který by chtěl vést Evropu, nebude mít důvěru ani v domovské zemi. Timmermans­ovi socialisté se v předvolebn­ích průzkumech krčili až na pátém místě. Jen těsně před stranou za práva zvířat, partají jediného tématu, která dokázala vydupat ze země obdivuhodn­ých pět procent.

Avšak první odhady, které po uzavření místností přicházely včera večer, přinášely překvapivé výsledky: Timmermans­ovi labouristé podle nich vyhrávali. Vypadalo to, že dostanou největší počet z 26 křesel náležející­ch Nizozemsku.

Přitom největší zájem se před volbami soustředil na souboj dvou hlavních favoritů. Stávajícíh­o pravicovéh­o premiéra Marka Rutteho, jehož strana se podle prvních odhadů umisťovala jako druhá, a jeho krajně pravicovéh­o soupeře, brilantníh­o intelektuá­la Thierryho Baudeta. Tomu odhady dávaly třetí místo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia