MF DNES

Volby do Evropského parlamentu Začalo se včera, první výsledky budou v neděli

-

Voliči z členských zemí Unie v těchto dnech rozhodují o novém složení Evropského parlamentu.

● Volí se 751 poslanců v 28 členských zemích. Nizozemsko a Británie jsou jediné dva státy, kde se hlasovalo včera. V dalších zemích se bude volit v těchto dnech.

● Nejvíce zemí bude hlasovat v neděli. Česko je jediné, kde jsou volby dvoudenní. O 21 zástupcích v europarlam­entu mohou Češi hlasovat dnes od 14.00 do 22.00 a zítra od 8.00 do 14.00. ● Dnes se k Čechům přidají Irové, zítra Lotyši, Malťané a Slováci. Až v poslední den voleb, který připadá na neděli 26. května, odevzdají své hlasy občané 21 unijních států včetně Německa či Francie.

● Do výsledků se později promítne odchod Británie z EU, po němž se změní celkový počet poslanců. Británii se totiž nepodařilo odejít z Unie do eurovoleb, a proto se jich musí zúčastnit.

● Pokud poté Británie odejde v termínu stanoveném nyní na 31. říjen, opustí Evropský parlament i 73 nových britských europoslan­ců. Část z křesel zůstane prázdná, 27 mandátů si mezi sebe rozdělí 14 států, jejichž zastoupení v EP podle Bruselu neodpovída­lo počtu obyvatel. Europarlam­ent po brexitu bude mít 705 poslanců.

Češi patří spolu se Slováky, Iry a Malťany mezi pouhé čtyři národy, které nemají šanci volit mimo svou vlast. Obě středoevro­pské země v minulých eurovolbác­h ovládly nejnižší příčky volební účasti, nedosáhla ani 20 procent. Právě malým zájmem o volby vysvětlují autoři českého volebního zákona i úřady, proč opět nebude možné volit například na ambasádách.

Nové složení jediné přímo volené instituce Evropské unie bude jasné až v neděli večer poté, co skončí hlasování v poslední z 28 zemí evropského bloku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia