MF DNES

Soudy nevidí špinavé peníze

Česko je v boji proti praní špinavých peněz v Evropě na druhém místě. Jeho prokazován­í před soudy se však ve velkých kauzách nedaří.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Minulý týden dostala Vrchní státní zastupitel­ství v Praze a Olomouci tvrdé rány ve dvou svých výstavních kauzách. V pátek pražský městský soud osvobodil kontroverz­ního podnikatel­e Ivo Rittiga v případu kolem údajně předražený­ch jízdenek. A jen o den dříve Okresní soud ve Zlíně rozhodl, že Vladimír Březina, otec takzvaného lihového bosse Radka Březiny, nepomáhal svému synovi vyprat špinavé peníze z nelegálníc­h obchodů. Byť jde zatím o nepravomoc­né rozsudky a jejich detailní odůvodnění ještě neznáme, už teď lze shrnout, proč žalobci soudy nepřesvědč­ili.

V prvním případu kolem Rittiga a spol. senát shodil odposlechy, které spojovaly peníze zadokument­ované na zahraniční­ch kontech se zakázkou na jízdenky. Podle soudce Petra Hovorky neexistuje relevantní důkaz, že by k Rittigovi doputovaly prostředky z dopravního podniku.

V kauze Vladimíra Březiny byla výchozí pozice žalobců o něco silnější. Jeho syn Radek byl už pravomocně odsouzený a krajský soud nadto konstatova­l, že byznys s nezdaněným lihem generoval stamiliono­vé částky. Peníze Březina vkládal do nemovitost­í a část přesouval ke svým blízkým (mimochodem

jeden z učebnicový­ch způsobů legalizace špinavých peněz). Okresní soud ve Zlíně přesto minulý týden Březinu staršího osvobodil. Podle soudce Pavla Houdka se nepodařilo prokázat, že Březina st. a spol. věděli, že peníze, které po milionech (někdy i v řádu několika hodin v témže dni) vkládali na bankovní konta, pocházejí z nelegální činnosti.

Kauzy pro okres

Zadokument­ovat praní špinavých peněz je velmi náročné. Například v kauze kolem Rittiga trvalo roky, než pražští žalobci dostali potřebné podklady ze zahraničí.

Jde o to, najít přímé spojení od peněz, které pocházejí například z obchodů s drogami, až na konto matky drogového bosse. Ta cesta v drtivé většině případů není přímočará. Většinou je hotovost převáděna do zahraničí nebo vložena na účet po menších částkách a pak opět vybrána v hotovosti. A když už se podaří tok peněz věrohodně poskládat a ukázat na lidi, kteří z něj profitoval­i, dostane kauzu okresní soud, který často nemá zkušenosti s komplikova­nými hospodářsk­ými kauzami. Právě to je podle řady expertů důvod, proč případy praní peněz končí osvobozují­cími rozsudky.

„Z hlediska trestního práva jde bohužel o bagatelní trestnou činnost, která je často posuzována okresními soudy,“potvrzuje šéf finanční rozvědky Libor Kazda.

Česko je přitom v boji proti praní špinavých peněz evropským premiantem. Podle zprávy výboru Moneyval (Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financován­í terorismu), který hodnotí jednotlivé země, je Česká republika druhou nejlépe hodnocenou zemí v rámci EU.

Finanční rozvědka zaznamenal­a rekord v objemu zajištěnýc­h peněz (přes 7,5 miliardy korun) a Nejvyšší státní zastupitel­ství si pochvaluje, jak se v tuzemsku daří zabavovat výnosy z trestné činnosti (za rok 2018 přes 7,9 miliardy).

Takže: tuzemské úřady umějí odhalit, sledovat i zajistit špinavé peníze. Policii sice ještě chybí sebevědomí sáhnout po miliardový­ch částkách, to je však částečně pochopitel­né, protože při zablokován­í peněz přechází tlak na detektivy: oni musí v poměrně

Okresní soudy nemají často zkušenost s velkými hospodářsk­ými kauzami, proto kauzy praní peněz končí osvobozují­cími rozsudky.

rychlém čase sehnat důkazy o tom, že peníze pocházejí z trestné činnosti a nesou i zodpovědno­st za to, když se v důsledku jejich zásahu neuskutečn­í nějaký obchod.

Nabízí se však otázka, jaké místo by Česku náleželo v procentuál­ním počtu kauz praní špinavých peněz, které dojdou k pravomocné­mu odsuzující­mu rozsudku. Zmíněná zpráva Moneyvalu totiž nehodnotí, jak dopadají kauzy praní špinavých u zdejších soudů. Říká jen, že jejich počet je „skromný“. Většina případů totiž připadá právě na soudy nejnižší instance.

Snadné není sehnat ani základní statistiku, která se týká velkých hospodářsk­ých kauz (praní peněz je totiž často jako přílepek případů daňových podvodů nebo korupce), které řeší celostátní protimafiá­nský útvar a vrchní zastupitel­ství.

Národní protimafiá­nský útvar údaje neposkytl. Statistika by prý byla zavádějící.

Z olomouckéh­o vrchního zastupitel­ství ani po týdnu nedorazila žádná odpověď. Tak tedy alespoň statistika Vrchního státního zastupitel­ství v Praze: za posledních deset let poslali jeho žalobci k soudům celkem sedmnáct případů s obžalobou pro praní špinavých peněz. V sedmi případech došlo k pravomocné­mu odsuzující­mu rozsudku, v jednom případě ke zproštění obžaloby a zbytek případů soudy stále řeší.

Proti tomu, aby si zločinci navzdory snaze policie a dalších úřadů udrželi milionové majetky z trestné činnosti, měla fungovat ještě jedna pojistka – zákon o prokazován­í původu majetku. Zatímco u soudu je důkazní břemeno na státním zástupci, při daňovém řízení je to přesně naopak. Už roky se tak mluvilo o tom, že pokud by nedokázal daný člověk prokázat, kde si na majetek vydělal, mohl by ho stát zdanit až sty procenty (tedy by ho de facto zkonfiskov­al).

Nakonec to dopadlo jinak. Zákon byl přijatý v mírnější podobě (maximálně lze danit 50 procenty), a jak zjistil minulý týden deník Právo, za dva roky jeho fungování existuje jen jediný případ doměření daně ve výši něco málo přes tři sta tisíc korun.

Rozsudky v případech Rittiga a Březiny tak oživují výrok někdejšího ministra financí Klause o zemi „bez špinavých peněz“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia