MF DNES

Nejlepší volejbalis­tce bylo v Polsku smutno

-

PRAHA Smečařka Michaela Mlejnková je ve 22 letech stále velmi mladou hráčkou, ale na palubovkác­h už dávno válí jako zkušená harcovnice.

Odměnou jí je titul nejlepší české volejbalis­tky roku, přičemž trofej získala už potřetí.

„Beru to jako ocenění práce za celý rok a velmi si toho cením. Je to taková třešnička na dortu,“komentoval­a vítězství v anketě Michaela Mlejnková.

Už čtyři roky si sportem vydělává v cizině, kam vyrazila z pražského Olympu. Nejprve válela v německém Stuttgartu a minulou sezonu odehrála v polském celku Rzeszów, kde týmu pomohla k zisku bronzových medailí.

„Po psychické stránce pro mě byla tahle štace hodně náročná,“prozradila smečařka.

Zatímco v Německu našla v partě spousty cizinek, které držely při sobě a vzájemně si vytvářely příjemné prostředí, v Polsku v tomto směru trochu strádala. Za spoluhráčk­y totiž měla především domácí kolegyně, s nimiž se mimo tréninky a zápasy prakticky nestýkala. „Ve Stuttgartu jsme s ostatními holkami byly jako rodina,“zavzpomína­la si Michaela Mlejnková.

Jak se ale říká, všechno zlé je pro něco dobré. Česká reprezenta­ntka se učila větší samostatno­sti, musela se vyrovnávat se složitými situacemi a vyhodnocov­at si okamžiky, které se jí příliš nepovedly.

„Ta zkušenost mě jako ženu posílila. Dříve jsem v některých momentech nebyla rozhodná, ale v Polsku jsem se našla,“pochvalova­la si bývalá studentka sportovníh­o gymnázia Přípotoční.

Setkání se starým známým

Mlejnkovou nyní čeká reprezenta­ční blok, při němž se setká se starým známým. Novým trenérem českého národního týmu je totiž Řek Jannis Athanasopu­los, s nímž spolupraco­vala ve Stuttgartu.

„Je to typ kouče, který volejbalem neskutečně žije. Všechny soupeře má perfektně načtené, sleduje každé střetnutí. Je komunikati­vní, živý a tmelí tým,“popsala vlastnosti trenéra. „Je to bývalý nahrávač, takže má skvělé vidění hry.“

Na další sezonu se Mlejnková znovu vrátí do Polska. I když by si jednou ráda vyzkoušela vyhlášenou italskou ligu, nyní má ještě na rok smlouvu v Rzeszówě. „Letos se mi tam vedlo tak nějak střídavě, z formy mě vyhodila i nemoc. Věřím, že to bude lepší,“těší se nejlepší česká volejbalis­tka. (gej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia