MF DNES

Hrozila mi insolvence Po rozvodu ji málem položila hypotéka

-

Šťastné manželství je k nezaplacen­í. Svatba sice něco stála, ale což, je přece jen jednou za život. Měli se rádi, děti měli, na bydlení si vzali hypoteční úvěr. A tím pohádka končí.

Po deseti letech společného života se na sebe nemohli podívat, soud o děti, o majetek, vzájemné napadání nebralo konce. Po dvou letech tahanic zasáhli rodiče a situace se uklidnila. V bytě zůstala paní s dětmi

a on si šel svou cestou. Jediná potíž byla s hypotékou. Tu splácela ona a používala k tomu vše, co měla. Tedy přisouzené výživné, vlastní mzdu i to něco málo z úspor, co jí zbylo.

Život šel dál a děti rostly. Boty, oblečení, mobily, výbava všeho druhu do školy i mimo ni... vše stálo moc peněz. A tak se použila karta, pak kontokoren­t a nakonec další úvěr, to když už splátky na kartě a hypotéce nebezpečně překřížily cestu školnímu výletu na týden do hor.

Ale hypotéka se musí platit, tak se na konci roku nedorovnal kontokoren­t a byl bankou zrušen. Další úvěr nepřipadal v úvahu, a tak paní platila jen to, co mohla. První exekuce na sebe nedala dlouho čekat a obstavila účet. Teď už šlo do tuhého. Co ji nejvíc pálilo, bylo bydlení a zajištění domácnosti pro děti. Rozhodla se. Hypotéka se musí udržet stůj co stůj, jinak nemají kam jít. Bývalý manžel je kdovíkde, stejně nic nemá, banka byt prodá, a kde budou bydlet?

Výsledkem byl rozhovor s bankou, prodej chaty příbuznému s příslibem pár víkendů a části prázdnin, vyplacení exekuce, splacení dluhů na kartě a snížení měsíční hypoteční splátky s prodloužen­ou dobou splácení. Dokázala to.

Příběh klienta Poradny

při finanční tísni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia