MF DNES

Sbohem, Paříži. Navždy?

Tomáš Berdych vynechá Roland Garros. Český tenis pozná, jak moc mu jednou bude chybět.

- Reportér MF DNES

Pohled Miroslav Němý

Nešlo o vřelé pouto, byť tu zažil velký životní průlom (o tom za chvíli). Zároveň byl vztah Tomáše Berdycha s Paříží mimořádně trvanlivý, věrný – od roku 2004 nastoupil na oranžovém grandslamu v hlavní soutěži patnáctkrá­t za sebou! Letos se tak nestane.

A kdo ví, jak tomu bude příště. „Nejsem stoprocent­ně připravený tak, jak bych si představov­al, kvůli zdravotním problémům, které mě poslední dobou trápí,“napsal Berdych na Instagram. Je to od něj tah trochu očekávaný a hodně logický. Není se vůbec co divit, že nehodlal riskovat „do třetice všeho pařížského zlého“.

Protože dobrého tu poslední dobou vážně moc nepřicháze­lo.

Rok 2017: Ve 2. kole ho senzačně vyřadil tehdy málo známý Rus Chačanov. Berdych poprvé líčil, jak ho limitují chronické bolesti beder.

Rok 2018: Konec v úvodní rundě proti domácímu Chardymu, v divném utkání roztaženém kvůli dešti do dvou dnů. „Nejsem na kurtu svůj. Nedokážu hrát tak, jak bych chtěl,“soužila ho záda ještě více.

Jeho kariéru dlouho nejlépe charakteri­zovaly výrazy vytrvalost a vyrovnanos­t. Paříž se však stávala poslem nevítaných novinek. Mementem, že čas nezastavím­e. „Nulu za antukovou sezonou jsem ještě neměl. Člověk sbírá zkušenosti. A ne vždy jen ty dobré,“líčil Berdych loni, kdy na tomto povrchu neoslavil jedinou výhru.

Letos na antuce nesehrál dokonce jediný zápas! Na Roland Garros měl co ztratit – jak sebevědomí, tak zdraví. A jen máloco šlo získat.

Berdychovi bude v září 34 let. Zda hodlá s tenisem pokračovat, ví jen on sám. „Uvidíme se za rok,“dopsal na sociálních sítích vzkaz městu u Seiny. Jenže to by se musel objevit malý medicínský zázrak, aby se dal maximálně do kupy, což se mu – bohužel – už třetím rokem nedaří. Návrat na antuku, a tedy i do Paříže jinak nedává moc smysl. Záda na ní trpí víc než jinde. A stejně nikdy nebyla jeho rajon. Čísla jsou nemilosrdn­á. Na Roland Garros má souhrnnou bilanci 25-15. Tedy nejhorší ze čtyř královskýc­h akcí v absolutním počtu výher i v procentuál­ní úspěšnosti (v Melbourne zní 47-16, v Londýně 42-14, v New Yorku 32-14). Anebo jinak: na ostatních grandslame­ch vypadl v 1. kole v souhru pětkrát – a v Paříži hned šestkrát!

Francouzšt­í novináři mu zatápěli, když Berdycha v roce 2010 vyhlásili nejméně sympatický­m tenistou na okruhu, a poněkud pokrytecky citovali anonymní drby francouzsk­ých hráčů, byť ti sami rozhodně nepatřili k populárním a usměvavým borcům. „Je to tu strašně malé a pořád do někoho vrážím. Myslím, že by měli myslet také na hráče a jejich komfort,“popisoval Berdych v témže roce svůj vztah k nerozlehlé­mu areálu, který sice nepostrádá šarm, ale ten se mísí s chaosem. A tady přichází dotek ironie dějin: ve zmíněném roce 2010 Tomáš Berdych poprvé postoupil do semifinále grandslamu... Právě zde. Byť podlehl Švédovi Söderlingo­vi, ocenil získanou lekci. A uznal, že prozřel; že na tak dlouhá tažení potřebuje ještě pevnější fyzičku.

Pak i díky ní roky platil za jednoho z nejstabiln­ějších členů Top 10. Ty časy jsou pryč. Berdychova záda jsou opotřebova­ná, jeho výtečný start roku (finále v Dauhá, čtvrtfinál­e Australian Open) se jeví spíš jako výjimka, nikoli pravidlo. Když mu tělo dovolí, umí stále zaválet. Jenže ono toho dovoluje čím dál méně...

Pokud by už na Roland Garros nikdy nenastoupi­l, sám nijak zvlášť nemusí truchlit. Vždycky mu víc seděl horký australský leden, milovaná wimbledons­ká tráva i hlahol amerického velkoměsta.

Zato pro český tenis od neděle začíná nová pařížská epocha. Jakkoli zde Berdych někdy prožíval brzké konce, vždy dával naději aspoň na pár vyhraných duelů – kolik jich zvládne matný Jiří Veselý, jediný muž-našinec v hlavní soutěži? Ale to se vědělo už dlouho: že role čahouna TB bude naplno doceněna teprve tehdy, až přestane hrát.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia