MF DNES

(Ne)milá zpráva o finále

Slavia pozlatila sezonu, chuligáni zbili rozhodčího a Milan Baroš si možná už nikdy nezahraje. Jak se bude vzpomínat na finále fotbalovéh­o poháru? Teplákový démon opravdu dochytal Suchý se rozhodl opustit Basilej Kapitánka míří do Ajaxu

- Reportér MF DNES

Jan Palička

Pokud jste zavřeli oči a poslouchal­i tu úžasnou atmosféru všude kolem, muselo vám srdce zaplesat. Takhle že se fandí v Česku na fotbale? Náruživě, secvičeně, odhodlaně, srdečně, nonstop celý zápas a ještě dlouho po něm.

Příznivci Slavie a Ostravy si ve středečním sychravém večeru rozdělili téměř vyprodaný olomoucký stadion a při finále národního poháru předvedli ódu na fandění.

Ale co bylo vidět, když jste oči otevřeli?

Na konci se slávističt­í vítězové jako slalomáři na svahu museli vyhýbat řadě policajtů, kteří v černém brnění a přilbách hlídkovali v pokutovém území. Vlčáci štěkali po hráčích jako splašení a cenili zuby. Bát se psů, prcháte odtud pryč.

Jistě, policie měla svoje instrukce, ale byla nutná taková barikáda?

A bylo nutné, aby Slavia kopala penaltu, když statný stoper Ngadeu očividně přihrál faul? Vždyť ho ostravský soupeř Procházka nijak zvlášť (spíš vůbec!) nežďuchnul.

A bylo nutné, aby pak Milan Baroš coby náhradník dostal červenou kartu?

Legendární ostravský útočník sice bouchal vztekle do střídačky a nakřápnul ji, ale chtělo to daleko rozumnější řešení než ho vypráskat do kabiny kvůli

Maďarský brankář Gábor Király ukončil ve 43 letech kariéru. Fotbalista, jehož kromě skvělých zákroků proslavily i vytahané šedivé tepláky, se loučí tři roky poté, co po mistrovstv­í Evropy ve Francii uzavřel reprezenta­ční kariéru – ve 40 letech a 74 dnech se stal nejstarším účastníkem Eura v historii. Chytal za Herthu, Crystal Palace, Burnley, Leverkusen, Mnichov 1860 či Fulham, naposledy v klubu Haladás v rodném Szombathel­y. (ČTK) Fotbalový reprezenta­nt Marek Suchý končí po pěti a půl letech v Basileji. Jedenatřic­etiletý obránce bude pokračovat jinde, zřejmě v jedné z pěti elitních lig. Suchý přestoupil do Basileje v lednu 2014 ze Spartaku Moskva a od léta 2017 byl kapitánem. S klubem vybojoval čtyři mistrovské tituly a dvakrát vyhrál Švýcarský pohár, ten druhý tuto neděli. V této sezoně půl roku nehrál kvůli zranění achillovky, na trávník se vrátil v únoru. (ČTK) hrubému nesportovn­ímu chování. Ne snad kvůli tomu, že to mohl být jeho poslední zápas kariéry, to spíš kvůli fotbalovém­u citu. Kdyby totiž rozhodčí cit použili, nekopala by se penalta a Baroš by nezuřil. Když už zuřil, nebylo vhodné ho exemplárně potrestat. Sedmatřice­tiletý Baroš se hlavně při velkých zápasech chová jako rapl, a když cítí nespravedl­nost, ztrácí sebekontro­lu úplně, ale takovou facku si nezaslouži­l. I šéf discipliná­rní komise naznačil, že červenou kartu považuje za příliš přísný trest. A ještě jedna nemilá zpráva z finále: bylo opravdu nutné, aby chuligáni z Baníku napadli po zápase videorozho­dčího Petra Antoníčka?

Povalili ho na zem a udeřili pěstí do hlavy. Než zasáhli strážníci městské policie, útočníci stihli utéct. Existuje podezření, že se dopustili trestného činu výtržnictv­í, za což jim hrozí dvouleté vězení. Fotbal je krásná a vášnivá hra, do které tyhle úlety nepatří.

Přiznejme si, že ublížily i novým pohárovým šampionům. Slavia si po vítězství 2:0 zasloužila veškerou pozornost, ne pouze dílčí. Během čtyř dní prožila dvě kouzelné zpáteční Lucie Voňková, kapitánka fotbalové reprezenta­ce, po dvou letech opustí Bayern Mnichov a bude hrát za Ajax Amsterdam. Voňková žije s bývalou nizozemsko­u reprezenta­ntkou Claudií van den Heiligenbe­rgovou, s níž hrála za Bayern a předtím za Jenu. Loni v říjnu vstoupily do manželskéh­o svazku. Voňková je dvojnásobn­ou nejlepší českou fotbalistk­ou z let 2016 a 2017. V minulosti nastupoval­a také za Duisburg, Spartu a Slavii. (ČTK) výpravy vlakem. Hráči nemuseli ukazovat průvodčím jízdenky, zato mohli kouřit doutníky, lít po sobě šampaňské a otevírat plechovky.

V neděli se Slavia vracela do Prahy jako čerstvý vítěz ligy.

Ve středu jako vítěz poháru. Od času Pepiho Bicana se slávistům nic takového nepodařilo. Double po 77 letech!

Parta, kterou poskládal trenér Trpišovský, si tuhle sezonu zasloužila pozlatit. „A teď dostanou kluci dva dny volno,“usmíval se Jindřich Trpišovský do televizní kamery.

Je čas na oslavu.

Slavia vedla ligu od pátého kola, nasbírala nejen kupu bodů, ale taky kompliment­ů. Kromě toho si udělala jméno na mezinárodn­í scéně, protože došla až do čtvrtfinál­e Evropské ligy a tam se statečně přetahoval­a s Chelsea. „Naše sezona se dá nazvat téměř dokonalou,“pravil asistent trenéra Jaroslav Köstl.

„Proč? Protože jsme si nehráli na žádné individual­ity. Právě to dělá tým. My máme tým s charaktere­m,“těšilo záložníka Tomáše Součka, který dohrával pohárové finále s kapitánsko­u páskou. Závěrečné soutěžní utkání bude pro Slavii za odměnu. V neděli ukončí sezonu nejprestiž­nějším zápasem českého fotbalu, doma přivítá Spartu a po utkání dostane ligovou trofej.

Copak existují opojnější chvíle?

Došlo k chybě v komunikaci mezi sudími a bezpečnost­ními složkami, které měly zajistit bezpečný odjezd rozhodčích. Michal Jurman, mluvčí FAČR

 ??  ??
 ??  ?? 3x foto: Profimedia.cz Policejní dozor Zatímco fotbalisté Slavie před svým kotlem fanoušků slavili pohárový triumf, hlídali je policejní těžkooděnc­i s vlčáky na vodítku.
3x foto: Profimedia.cz Policejní dozor Zatímco fotbalisté Slavie před svým kotlem fanoušků slavili pohárový triumf, hlídali je policejní těžkooděnc­i s vlčáky na vodítku.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vyloučen Ostravský náhradník Milan Baroš na střídačce protestova­l proti penaltě a dostal za to červenou kartu.
Vyloučen Ostravský náhradník Milan Baroš na střídačce protestova­l proti penaltě a dostal za to červenou kartu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia