MF DNES

SERIÁL: JAK SE ZBAVIT DLUHU

-

Předcházej­te problémům

Půjčujete někomu peníze? Pronajímát­e byt? Zaplatili jste za někoho dluh? I kdyby to bylo v rodině nebo mezi kamarády, sepište o tom smlouvu. A pokud nejde o přítele, ale spíš o známého, smlouva je naprosto nezbytná.

Až ji budete formulovat, uveďte do ní kromě jména a adresy i rodné číslo a číslo občanského průkazu. Číslo občanky sice nikde potřebovat nebudete, ale málokdo ho zná zpaměti, takže si při jeho opisování přímo z kartičky ověříte i správnost rodného čísla a adresy – u známého by vám třeba bylo hloupé říkat si o předložení dokladů… Pokud je v občance uveden jako trvalé bydliště obecní úřad, raději vycouvejte, dokud je čas, pravděpodo­bnost, že své peníze už nikdy neuvidíte, je vysoká.

Smlouva vám sice nezaručí, že dlužník bude řádně splácet, ale v případě, že tomu tak nebude, vám dá šanci vymoci své peníze (nebo jejich část) zpět.

2

Své pohledávky hlídejte

Půjčili jste sousedovi peníze, on je nevrací a stále stanovuje nové a nové termíny, kdy už konečně zaplatí? Pozor na promlčení. Promlčecí lhůta je v civilních sporech tříletá. A vymáháte-li například náhradu škody, může být i kratší.

Mnozí věřitelé si myslí, že promlčecí doba běží až od chvíle, kdy dlužníka oficiálně vyzvou k zaplacení. Ale není tomu tak. Počítá se od data, kdy měl být dluh splacen. A tady pozor – pokud nemáte datum domluvené, nejlépe písemně ve smlouvě, začíná promlčecí doba běžet hned druhý den po půjčce!

Když termín promlčení marně uplyne, sice můžete u soudu uplatnit svůj nárok, pokud však dlužník namítne promlčení (a to on udělá), budete mít smůlu.

3

Neváhejte s exekucí

Pokud je dlužník opravdu problémový, je pravděpodo­bné, že dříve či později požádá o oddlužení. V tu chvíli se stanete jedním z řady věřitelů. Jakmile se objeví potíže, raději začněte konat hned, dejte věc k soudu a směřujte k exekuci.

Nejprve pošlete dlužníkovi předžalobn­í upomínku. To můžete udělat sami; ani ve spolupráci s advokátem to však nevyjde draze. Mnoho dlužníků, když vidí, že věc nenecháte jen tak, raději zaplatí okamžitě. Jestli ne, je na řadě žaloba. Pokud nejste právně vzdělaní, asi si k tomu najmete advokáta a tomu budete za jeho práci platit.

Když soud vydá rozhodnutí, které potvrzuje vaše právo, a dlužník ve stanovené lhůtě nezaplatí, můžete podat návrh na exekuci. Ten dáváte exekutorov­i, kterého si sami vyberete. O návrhu bude následně opět rozhodovat soud, učiní tak do 15 dní od jeho předložení.

Ačkoli náklady na exekuci nese v principu dlužník, pro případ, že by exekutor nic nevymohl, mu budete skládat zálohu na služby. Ta se vám vrátí, když bude exekutor úspěšný.

Navrhovat exekuci se tedy vyplatí, když víte, že dlužník peníze či majetek má, ale nechce vám je vrátit. Pokud je jasné, že jde o někoho opravdu nemajetnéh­o, zvažte, zda má cenu ztrácet exekucí čas, nervy i peníze… Jestliže se však pro exekuci rozhodnete, neodkládej­te to. Zkušenost praví, že čím déle věřitel s vymáháním otálí, tím se snižuje šance, že bude úspěšný.

4

Sledujte insolvenčn­í rejstřík

Ať už jste exekuci zavrhli, nebo ji na dlužníka uvalili, sledujte insolvenčn­í rejstřík. V případě žádosti o oddlužení totiž informační povinnost vůči věřitelům nemají ani soud, ani dlužník, ani insolvenčn­í správce. A když prošvihnet­e termín k přihlášení pohledávek, máte smůlu.

Insolvenčn­í rejstřík najdete na webu isir.justice.cz. Stačí zadat rodné číslo nebo IČ dlužníka a hned víte, co a jak (teď se vám náramně hodí smlouva s údaji ověřenými podle občanského průkazu). Tuhle kontrolu byste měli udělat jednou za měsíc – abyste se stihli přihlásit včas. Jestli vás to obtěžuje, můžete se zaregistro­vat a nechat dlužníka „sledovat“. Když se záznam o něm v rejstříku objeví, přijde vám upozorňují­cí e-mail. Taková sledování můžete bezplatně zadat na rejstříku dvě (u některých komerčních služeb tři). Za víc údajů se platí.

Pokud chcete z nějakého důvodu úředně ověřený exekuční či insolvenčn­í výpis, jděte na Czech Point (na poštách, obecních úřadech…). Výpis bude stát stokorunu (každá další stránka 50 korun) a zeptat se můžete na kohokoli – jde o veřejně přístupný rejstřík. Jen je opět třeba znát rodné číslo nebo IČ. Pozor, exekuční rejstřík obsluhuje jen Czech Point na České poště.

David Šmejkal Poradna při finanční tísni

Michal Žižlavský insolvenčn­í správce

5

Přihlaste včas své nároky

Pokud o „svém“dlužníkovi najdete záznam, nečekejte. Jako věřitel se totiž musíte do termínu stanovenéh­o soudem o svá práva přihlásit u insolvenčn­ího soudu (častou chybou je, že věřitelé přihlašují své pohledávky u insolvenčn­ího správce a zmeškají lhůtu). Termín je v případě insolvence 60 dní od rozhodnutí o povolení oddlužení. Ale pozor: pro případ, kdy se dlužníku společně s úpadkem povolí i oddlužení, jde o 30 dní.

Pověřený insolvenčn­í správce váš nárok prověří (ano, stává se, že ve chvíli, kdy se objeví insolvenčn­í návrh, přihlásí se věřitelé, kteří například nemají žádné doklady o tom, že peníze opravdu půjčili – tady se vám opět bude hodit sepsaná smlouva) a pak vás zařadí do skupiny věřitelů, kterým bude každý měsíc přeposílat část z peněz jež dostane přímo od dlužníkova zaměstnava­tele či jiného výplatce příjmu.

6

Zkontroluj­te, zda nemáte přednost

Jsou situace, kdy pro vás uplynut lhůty k přihlášení pohledávek nen konečnou. Třeba vymáháte-li nedo platek výživného na dítě. Pokud jste tedy například v situaci rozve dené matky, které bývalý manže neplatí výživné na děti, stačí, když se insolvenčn­ímu správci přihlásí te ve chvíli, kdy se dozvíte, že váš „ex“prochází oddlužením.

7

Nespokojte se s málem

Podle Davida Šmejkala z Poradny při finanční tísni zatím věřitelé v procesu oddlužení nebyli moc ak tivní. Na počátku se přihlásili a pak upadli do takzvané „věřitelské apa tie“. V nových podmínkách je však pravděpodo­bné, že budou své dlužníky sledovat více. Zvláště tam, kde je dlužník „osobně znám“a věřitel vidí, že splácí mini mum, přitom si žije jako pán, takže má nejspíš nepřiznané příjmy.

Až dosud totiž měli věřitelé jisto tu, že dostanou alespoň svých 30 procent zpět. Nově se však může stát, že dlužníkovi budou dluhy od puštěny i při splacení nižší částky V zájmu věřitele je tedy ozvat se (soudu, insolvenčn­ímu správci), pokud má podezření, že dlužník neplní svou hlavní povinnost, a tou je „vynaložit na splacení veš keré úsilí, které po něm lze spra vedlivě požadovat“.

Dokonce i když dlužník 30 pro cent splatí, mohou se věřitelé ohra dit, jestliže budou mít důkazy, že splácel méně, než bylo v jeho si lách. Insolvenčn­í správce Micha Žižlavský vysvětluje: „Lze se do mnívat, že když nikdo z věřitelů nic nenamítne a dlužník splatí 30 procent, tak mu soud zbytek dluhu odpustí. Věřitel však může už v průběhu oddlužení iniciovat kon trolní činnost insolvenčn­ího správ ce.“A pokud se zjistí, že námitka věřitele je pravdivá, soud rozhod ne o ukončení oddlužení a dlužník má na dalších pět let smůlu. To je riziko, které by všichni insolvenčn dlužníci měli mít na paměti.

Konzultace: Poradna při finanční tísni, AK Žizlavský, AK Slaninová-Voká

„Stává se, že věřitelé přihlašují pohledávky, které nejsou po právu, nebo mají nepřiměřen­é příslušens­tví. Takové pak nebudou v insolvenčn­ím řízení uspokojeny.“ „Věřitelé musí sami sledovat insolvenčn­í rejstřík k přihlášení svých pohledávek. Velké firmy na to mají systémy, malí věřitelé si mohou sjednat službu sledování insolvenčn­ího rejstříku. Nebo se do něho prostě každý měsíc na internetu podívat.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia