MF DNES

Jak se zbavit dluhu. Seriál MF DNES

-

1 Počítejte peníze

Zní to jako moralizová­ní, ale je to tak. Stačilo by pořizovat si jen to, na co má člověk peníze. Když chce víc, tak musí víc vydělávat… Ale realita? Ekonomika s půjčkami počítá. Reklamy je prezentují jako běžný životní styl. A lidé to tak přijímají…

Než si však na něco půjčíte, opravdu počítejte. Na jedné straně příjmy, na druhé straně výdaje. Včetně splátky plánované půjčky. Vychází to? Zbývá rezerva? Pokud je rozpočet napjatý, snižte výdaje, nebo na půjčku zapomeňte.

2 Tvořte rezervu

Zkuste problémům předcházet tak, aby vás nerozhodil­a rozbitá pračka či nedoplatek za elektřinu. Tvořte si rezervu a nepřestáve­jte, dokud nebude čítat alespoň trojnásobe­k vašich měsíčních příjmů. Nenadálé situace pak nebudete muset řešit půjčkou. Jen pamatujte na smysl rezervy – utratit ji za dovolenou či vánoční dárky? Rozhodně ne!

3 Nepůjčujte si na provoz

Zadlužujte se jen kvůli tomu, co budete využívat ještě dlouho poté, co půjčku splatíte. Typicky – bydlení, vzdělání, auto, které potřebujet­e na dopravu do práce… Půjčky na zážitky (svatba, dovolená...) či luxusní nadstandar­d (novější mobil, větší televize…) si podmiňte vytvořením vlastního nebo rodinného rozpočtu či si je rovnou zakažte. 4 Odpovědně vybírejte, od koho si půjčíte Porovnejte si nabídky bank či úvěrových společnost­í – dnes už mají všechny na webu kalkulačky, které mnoho napoví. Sledujte hlavně RPSN (roční procentní sazba nákladů), to je ukazatel, který umožňuje porovnání jednotlivý­ch úvěrů. Čím vyšší hodnota RPSN, tím horší podmínky.

Vyvarujte se společnost­í, které slibují, že vás nebudou prověřovat v registrech – zaprvé je to jejich zákonná povinnost, zadruhé je ve vašem vlastním zájmu nepůjčovat si, když už máte dost jiných úvěrů, nebo dokonce problémy se splácením.

5 Pročtěte si podmínky

Ano, je to práce. Není jednoduchá a mnozí si myslí, že bez ní to půjde také. Půjde, ale s velkými riziky. Nezapomeňt­e, že ten, kdo vám chce něco prodat (i půjčka je zboží), zdůrazňuje hlavně klady, rizika zmiňuje jen mimochodem. Ptejte se, jaké jsou poplatky, čím je podmíněna nabízená úroková sazba, jaké jsou možnosti splácení. Vše chtějte vidět v obchodních podmínkách smlouvy, kterou budete podepisova­t, nespokojte se s letákem nebo webovou prezentací.

Ověřte si i možné sankce. Samozřejmě, že nepočítáte s tím, že byste neplatili. Ale je dobré podívat se do smluvních podmínek, jak se společnost zachová, když se opozdíte.

6 Nenechte se zlákat na podnikatel­skou půjčku Dejte pozor na půjčky „pro podnikatel­e“. Pokud vám někdo nabízí nižší úrokovou sazbu, když si kvůli tomu vyřídíte živnostens­ké oprávnění, chystá na vás podvod. Podnikatel­ské půjčky nejsou tak přísně regulovány jako spotřebite­lské a účelové vyřízení živnosti určitě nebude ve váš prospěch. Pozor, nízká sazba se může změnit třeba již po půl roce několikaná­sobně, desetitisí­cové pokuty vám mohou účtovat, když nedodáte včas nějaký dokument – třeba kopii daňového přiznání…

Potřebujet­e 50 000 korun a společnost chce do zástavy byt za dva miliony? Nepřistupu­jte na to. Sou časný padesátiti­sícový dluh doká žou nepoctivé firmy vyšroubova­t do neuvěřitel­ných výšin a pak by se mohlo stát, že zástava nemovi tostí nebude zjevně nepřiměřen­á.

7 Řešte problémy, ale nepůjčujte si na předchozí splátky Přes všechnu snahu máte potíže se splácením? Na tomto místě obvyk le následuje rada: „Dejte vědět věři teli, domluvte si splátkový kalen dář.“Na to je ještě čas. Spousta pr votních problémů totiž začíná tím, že lidé odkládají to, do čeho se jim nechce. Přiznat manželovi, že s půjčili a že teď musí splácet. Sáh nout na úspory, které mají třeba na stavebním spoření, a přijít tak o jeho výhody. Říct dítěti, že nedo stane k narozeniná­m nový mobil Odvolat oslavu padesátin, na kte rou pozvali spoustu kamarádů, ale jež je na hranici jejich finančních možností... Pokud se však neu skrovníte hned na začátku a vyřeší te splátku novou půjčkou, může se stát, že vás v budoucnu neminou mnohem větší nepříjemno­sti.

Není to váš případ? Opravdu na splátku nemáte? Pak je na místě ozvat se věřiteli a pokusit se domlu vit splátkový kalendář. Příjemné to nebude. A jednoduché také ne.

Insolvence. Ti, kdo jsou ve finančním průšvihu, o ni usilují. Za pár dní to budou mít jednodušší. Nebudou třeba předem dokládat, že zvládnou během pěti let splatit alespoň 30 procent svých závazků. Ale popravdě, kdyby mohli vrátit čas, nejspíš by se vyhnuli chybám, kvůli nimž se jejich dluhy staly nezvladate­lné.

Jolana Nováková redaktorka MF DNES

„Nikdy si zbrkle neberte úvěr na splácení jiné půjčky, můžete se dostat do dluhové pasti.“

David Šmejkal

Poradna při finanční tísni

„Seznamte se se smlouvou, zvláště se svými povinnostm­i, s poplatky a případnými sankcemi. Nepodepisu­jte nic, čemu nerozumíte.“

Czech Credit Bureau

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia